18 yıl sonra ilk adım

Bebekken yapılan yanlış bir iğne sonucu iki ayağını ve bir kolunu kaybeden Yeter Beyaztaş, 18 yaşında protezlerle yürümeye başladı. Yeter ilk adımlarını atarken yanındaydık.

18 yıl sonra ilk adım

Rüyamda bir hastaneye gidiyormuşuz ve hastanede odaya girdiğimizde benim için hazırlanan protez bacakları görüyorum. Doktorlar ayaklarıma geçiriyorlar ikisini de. Ayağa kalkıp önce sol adımımı atıyorum. Artık yürüyebildiğimi görüyorum. Öyle büyük bir mutluluk ki sevinçle gözlerimi açıyorum.”

Yeter Beyaztaş'la Şubat ayında konuştuğumuzda yürüyebilmekle ilgili rüyasını bu sözlerle anlatmıştı. 18 yaşına girdiğinde yürüyebilmek en büyük hayaliydi. Ama ailesi bu hayalinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan maddi imkânlardan yoksundu. Üstelik bacaklarının protez takmaya uygun hale gelebilmesi için ameliyat olması gerekiyordu.

Önce ameliyat, sonra protezle ilk adımlar

Yeter’in hikâyesinin medyada yer almasının ardından hayırseverlerin yardımıyla Diyarbakır’da iki bacağından ve kolundan ampütasyon ameliyatı oldu. İyileşme sürecinin ardından bacaklarının ölçüsü alınarak ayak protezleri hazırlandı. Protezlerle ilk adımlarını atarken de yanındaydık. Yeter çok heyecanlıydı. Attığı her adımda yüzü biraz daha gülüyordu:

“Çok güzel bir duygu. Kalbim neredeyse duracaktı. İlk defa insanlara bu yükseklikten baktım. Boyum 1,60 oldu. Artık kendime ayakkabı alabileceğim. Ayaklarımı takanlar 15 günde düzgün yürümeye başlayabileceğimi söylediler, alışmak gerekiyormuş. Ama ben daha kısa sürede yürüyeceğimi biliyorum çünkü hep bu anı bekliyordum.”

Yeter şimdi biyonik kol hayali kuruyor:

“Yeni bir bebek gibi yürümeyi öğreneceğim. Hep yürümek ve koşmak isterdim. Bu hayalim gerçekleşti. İnanılmaz mutluyum ve emeği geçen herkese minnet borçluyum. Bana biyonik kolları gösterdiler normal el gibi kullanabiliyorsun. Böyle bir hayal kurmaya cesaret edemiyorum ama eğer bir gün olursa kendimi diğer insanlar gibi normal hissedeceğim.”

Ücret eksik kaldı

Ancak ailenin gücü, Yeter Beyaztaş için imal edilen protezlerin bile ücretinin tamamını ödemeye yetmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 20 bin liralık maliyetin 5 bin lirasını karşılıyor. Hani Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı ise protezler için 7 bin 500 lira ödeyecek. Geriye kalan 7 bin 500 lirayı ise ailenin karşılama durumu yok. Çünkü sekiz çocuklu ailenin aylık toplam geliri 1450 lira. Babası ise yatalak hasta. Ailesi, ücretin tamamı ödenene kadar protezleri "ödünç" aldıklarını söylüyor.

Yeter’in protezlerini hazırlayan firma ise eksik kalan miktar için Yeter’i ve ailesini zorlamıyor. Protez teknisyeni Ümit Serin, genç kızın mutluluğunu başka bir şeye değişmeyeceklerini belirtiyor:

“Protezden kârımız yok, ödeyebilirlerse öderler, ödeyemezlerse de canları sağ olsun. Yeter’in bu mutluluğu şahsen benim için her şeye bedel. Kızımızın bir kolu yok. Onun için de elektronik ya da biyonik kol seçenekleri var. Ancak 35 ile 65 bin lira arasında. Yaptıracak olurlarsa tüm imkânlarımızı seferber etmeye hazırız.”

‘Mezarı bile kazılmıştı’

Yeter'in Diyarbakır’da protez bacakları ile ilk adımlarını attığı sırada yanında dayısı Burhan Yıldırım da vardı. Yıldırım, yeğeni Yeter'in yaşamak için direndiğini anlatıyor.

“Yeter’in bebekken Adana’da yapılan iğne sonucu ayakları ve kolları mosmor kesilmişti. Doktorlar yapacak bir şey olmadığını ve öleceğini söylediler. Hastaneden çıktıktan sonra nefesi kesildi. Akrabaları arayıp mezar kazmalarını, bebeğin öldüğünü söyledim. Üzerine beyaz bir örtü örterek eve geldik. Birden örtünün kıpırdadığını gördük. Yeniden nefes almaya başlamıştı. Ölmemek üzere direndi ve bugünlere geldi. Mezarı bile kazılmışken ilk adımlarını atması mucizevi."

Yıldırım, Yeter'in koluna yapılacak protez için SGK'nın ödeme yapmadığını söyledi. "Yeter, hayırsever insanlar sayesinde bugünlere geldi. Bundan sonra bir şeyler olacaksa yine hayırseverler sayesinde olabilir” dedi.

‘Avukat olacağım’

Yeter Beyaztaş protezlerinden önce sekreter olmak istiyordu. Nedeni oturduğu yerden ayaklarının görünmeyecek olmasıydı. Ama şimdi hedeflerini değiştirdiğini söylüyor. İlkokulda sonra okula gidemeyen genç kız artık ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirip hukuk fakültesine girmek istiyor. Bu zorlu süreci de bu kadar kadar onu hayatta bırakan azmiyle aşacağını söylüyor. 

Kaynak: Diyarbakır Söz