Görüş Bildir

78 milyon polemiği!

Büyükşehir Beyediyesi kayıp para iddiasının doğru olmadığı paranın hesaplarda bulunduğunu ifade ederken, Bem-Bir Sen Şube Başkanı Gökdemir "şapka düşmüş ve kel görünmüştür" dedi.

78 milyon polemiği!

Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılı bütçesinde yer alan 78 milyon liranın kayıp olduğu yönünde AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oyo Eronat'ın basına yansıyan iddiasını yalanladı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, "Kayıp olduğu iddia edilen para bütçe fazlasıdır ve kurumun banka hesabında tutulmaktadır" dedi. Buarada, Bem-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Gökdemir ise,  "16 yıldır belediyecilik yaptığını sananların gerçek yüzleri ortaya çıkmış, şapka düşmüş ve kel görünmüştür" eleştirisinde bulundu.

MİLLETVEKİLİ ERONAT İDDİASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Süvari ile Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak basın toplantısı düzenleyerek Akit gazetesini yalanladı. Süvari, “Yani Akit gazetesinde AKP Diyarbakır Milletvekili adayı Oya Eronat’ın açıklamalarına istinaden yayınlanan haber tam bir cahillik ve bilgisizlik örneği olduğu gibi tamamen yalan, gerçekdışı, çarpıtmadan ibaret olan bu beyan ve habere ilişkin sırf halkımıza duyduğumuz sorumluluk gereği bu basın toplantısını düzenliyoruz.” dedi.

PARA KURUM HESABINDA

Belediyenin kanun gereği her mayıs ayında meclis çalışmasını yürüttüğünü ve bir önceki yılın kesin hesap cetvelini karara bağladığını belirten Süvari, “ Bu Mayıs ayında da 2014 yılı kesin hesap cetveli hesaba bağlanmıştır. Bu meclis toplantısında tüm partilerin meclis üyelerine kesin hesap cetveli dağıtılmıştır. Buna göre 2014 yılı bütçe geliri 390 milyon 296 bin 925 lira 20 kuruş, bütçe gideri ise 312 milyon 810 bin 764 lira 20 kuruştur. Arada kayıp olduğu iddia edilen 77 milyon 426 bin 160 lira 15 kuruş ise bütçe fazlasıdır ve kurumun banka hesabında tutulmaktadır.” diye konuştu.

YATIRIM FİNASMANI OLARAK

2013 yılı kesin hesap cetveli incelendiğinde gelirlerinin 206 milyon, giderimizin 226 milyon olduğu görüleceğini anlatan Süvari, şu bilgileri verdi: “2014 yılına 20 milyon lira borçla giren Belediye'miz, 2014 kesin hesap cetvelinde ortaya çıkan, artı olarak görülen 77 milyon 426 bin 160,15 liranın 20 milyonu 2013 yılından devreden borcun ödemesinde kullanmıştır. Yaklaşık 23 milyonu 10 adet iş makinesi ve 48 adet doğalgazla çalışan otobüsün alımı için Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) hesabına avans olarak yatırılmıştır. Bu para DMO'ya avans olarak gönderildiği için kesin hesap gider cetvelinde gözükmemektedir. Geriye kalan para ise belediyemizin mevduat ve fon hesabına alınmış ve 2015 yılından şu ana kadar ihalesi yapılan 77 milyon 623 bin 983 liralık yatırımların finansmanında kullanılmaktadır."

DENETİMLER SÜREKLİ YAPILIYOR

Belediyeye ait 1 kuruş paranın bile kaybının söz konusu olmadığını anlatan Süvari sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki Büyükşehir Belediye'mizin bütçesi ve harcamaları, Belediye mevzuatına uygun bir şekilde planlanmakta ve yapılmaktadır. Kurum içi denetimler ve merkezin vesayet yetkisi gereği Sayıştay, İçişleri Bakanlığı denetimleri sürekli yapılmaktadır. Bu iddiayı ileri süren şahıs ve onun partisi de çok iyi biliyor ki; bu şaibeli, akçeli, uygunsuz işler sadece kendi temsil ettikleri anlayışta vardır"

ÇÖP HABERİ DE YALAN ÇIKTI

AKP'li belediyelerin bütçesi iktidarın tüm olanaklarını kullanmalarına rağmen açık verdiğini dile getiren Süvari, şu ifadeleri kullandı: "Zihinleri bulandırmak, şaibe yaratmaktır. Oya Eronat'a da bir çift sözüm olacak. Bugüne kadar seçime yönelik yapılan algı operasyonlarına ve çıkan haberlere karşı yerel yöneticiler olduğumuz için hep sustuk, ancak belediyemizi itham altına alan bu cahilce beyanlara karşı susmayacağız." Süvari, yalan haberleri karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirterek, aynı gazetenin daha önce yine belediye hakkında yazdığı çöplerle ilgili haberin gerçek dışı olduğunu söyledi. Süvari, “O habere ilişkin mahkeme 2 gün önce karar verdi ve yalan olduğu kesinleşti. Gazete tekzip yayınlayacak.” dedi.

BEM BİR SEN'DEN BELEDİYEYE ELEŞTİRİ

Öte yandan, Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Şube Başkanı İbrahim Gökdemir ise yalanlanan haber üzeri baz alarak, "16 yıldır belediyecilik yaptığını sananların gerçek yüzleri ortaya çıkmış, şapka düşmüş ve kel görünmüştür" dedi.

Gökdemir, 2014 yılı faaliyet raporunda yer alan yatırım bütçesinin yüzde 60'ının kullanılmamasının, özel kalem bütçesi olan 2 milyon 445 bin liralık temsil ve ağırlama giderlerinin 2 milyon 380 bin lirasının kullanılmasının kabul edilecek bir durum olmadığını söyledi. HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hükümet tarafından tahsis edilen bütçeyi halka hizmet için kullanmadığının ispat edildiğini kaydeden Gökdemir, 2014 yılı faaliyet raporunda yaklaşık 70 milyon liranın harcanmadığı, 2015 yılına devredildiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Diyarbakır'daki HDP'li belediyelerin halkın yıllardır beklediği hizmetleri yapmadığını savunan Gökdemir, şöyle konuştu: "Halkımızın 16 yıldır belediyecilik yaptığını sananlar gerçek yüzleri ortaya çıkmış, şapka düşmüş ve kel görünmüştür. Daha dün büyükşehir statüsüne kavuşan birçok il yerel yönetim hizmetlerinde Diyarbakır'ı katlayarak ilerlemiştir. Diyarbakırımızı yönettiğini sanan HDP'li belediyeler bu şehri 1950'li yılların gerici CHP zihniyetinin 'köykent' statüsündeki merhaleden bir adım daha ileri taşıyamamıştır. Belediye, yerel hizmetleri bırakmış, halkı kendi siyasi emellerine feda edercesine bir çalışma içerisindedirler."

HALKI TEPKE VERMEYE DAVET EDİYORUM

HDP'li belediyelerin yıllardır yatırım ve hizmetlerdeki eksikliğini hükümete mal ederek, ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını iddia ettiklerini dile getiren Gökdemir, "Kirli bir siyaset yaparak oy devşirmekte beceriksizliğinin hizmet yapamayışının karşılığı olarak siyasi bir rant elde etmeye çalışıyorlar. Paranın kullanılamamasından dolayı halkı tepki vermeye davet ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi