Aksoy STK'lar devreye girsin

PKK örgütünün çocukları kullanıp hedef haline getirilmesinin izahı olamayacağını belirten Vali Aksoy, STK'ları göreve çağırarak "Çocukların kullanılması ve bu tür olayların mağduru durumuna gelmesinin önlenmesi konusunda çalışma ortaya koymaları gerekir" dedi.

Aksoy STK'lar devreye girsin

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, PKK örgütünün çocukları kullanmasına ilişkin, "Çocukların etkileneceği ve hedef haline getirileceği olayları hiçbir gerekçeyle izah etmek mümkün değildir" dedi.

Vali Aksoy, PKK terör örgütünün özellikle yol kesme ve lastik yakma olaylarında çocukları kullandığını tespit ettiklerini söyledi. Bu durumun insan ile çocuk hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu ve kabul edilebilir tarafının bulunmadığını vurgulayan Aksoy, ayrıca terör örgütü mensuplarının güvenlik güçlerine zarar verme amacıyla gerçekleştirdiği saldırılarda çocukların zarar gördüğünü belirtti.

Silvan'da güvenlik güçlerinin geçişi sırasında örgüt militanlarınca patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 12 yaşındaki çocuğun hayatını kaybettiğini anımsatan Aksoy, aynı ilçede önceki gün teröristlerce bırakılan roket fişeğinin patlaması sonucu açık alanda oynayan çocuklardan 1'inin öldüğünü, 3'ünün yaralandığını kaydetti.

- "Okula patlayıcı atıldı"

Diyarbakır'daki bir okula bırakılan el yapımı patlayıcının, güvenlik güçlerinin tespiti sayesinde infilak etmeden etkisiz hale getirildiğini bildiren Aksoy, şöyle konuştu: "Bir lisemize, çocukların eğitim öğretiminin devam ettiği bir saate el yapımı patlayıcı atıldı. Olayda yaralanma ve can kaybı olmadı. Bu olaylar kabul edilebilir değildir. Çocukların etkileneceği ve hedef haline getirileceği olayları hiçbir gerekçeyle izah etmek mümkün değildir. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir."

Aksoy, çocukların korunması ve güvenliklerinin sağlanması konusunda tüm birimlerin çalışmalarını büyük hassasiyetle sürdürdüğünü vurguladı.

- "Kamuoyu oluşturulmalı"

Çocukların bu tür durumlardan korunması için bu konuda kamuoyu oluşturulması gerektiğini belirten Aksoy, "Sivil toplum kuruluşlarımız, insan hakları, çocuk hakları ile ilgili dernekler çocukların bu tür alanda kullanılması veya bu olayların mağduru durumuna gelmesinin önlenmesi konusunda bir çalışma ortaya koymalıdır. Bunu hepimiz yapmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Lise bahçesinde patlayıcı

Öte yandan, merkez Sur ilçesi Melik Ahmet Mahallesi'ndeki Melik Ahmet Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde patlayıcı olduğunu fark eden görevliler, durumu polise bildirdi. Polis ekiplerince okul çevresinde alınan güvenlik önleminin ardından bomba imha uzmanları patlayıcıyı aldı. Polis ekipleri, örgüt üyelerinin yakalanması için çalışma başlattı.

- Okullara yönelik terör saldırıları

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde PKK örgütünce 4 Eylül'den bu yana okullara yönelik saldırılar sürüyor.

Siirt, Van, Diyarbakır ve Muş'ta çok sayıda okula teröristlerce ses bombası ve molotofkokteyli ile saldırı düzenlendi, patlayıcı yerleştirildi. Saldırılar okullarda hasara neden oldu. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde önceki gün okul yakınına bırakılan roket mermisinin çocukların elinde infilak etmesi sonucu 1 çocuk hayatını kaybetmiş, 3 çocuk yaralanmıştı.

Yol kesen 1 PKK'lı

Buarada, Diyarbakır'da marketler zincirine ait aracın bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca gasbedilmesine ilişkin gözaltına alınan zanlı tutuklandı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, geçen ay Gürbeyli Mahallesi'nin girişinde Lice-Kulp karayolunu kesen teröristlerin marketler zincirine ait aracı gasbettiği bildirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin söz konusu eylemleri gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için çalışma başlattığı belirtilen açıklamada, kimliği tespit edilen S.B'nin evinde yakalandığı, çıkarıldığı mahkemece "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandığı kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz