Doğa yürüyüşleri başladı

Büyükşehir Belediyesi “Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” sloganıyla ücretsiz ilk doğa yürüyüşünü gerçekleştirdi. Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği’yle (DİBİDOSK) ortaklaşa düzenlenen yürüyüş Çayönü ve Hilar Mağaraları’na yapılan geziyle başladı.

Doğa yürüyüşleri başladı

Recep KAYA/Naif DURGUN

DİYARBAKIR-Her yıl geleneksel hale getirilerek düzenleneceği bildirilen doğa yürüyüşlerinin ilki hafta sonu gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen doğa yürüyüşü (trekking) Ergani Çayönü ve Hilar Mağaralarına yapılan geziyle startını aldı.

Sabahın erken saatlerinde Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bir araya gelen doğaseverler, Belediye tarafından temin edilen araçlarla Ergani ilçesine hareket etti. Doğa yürüyüşüne Ergani Belediyesi Eş Başkanı Aygün Taşkın, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, Amedspor Eş Başkanı Ayten Tekeş, Belediye Meclis Üyeleri ile 42 doğasever katıldı.

Ergani Boncuk Köyü’nde bir süre köy halkıyla sohbet eden yürüyüşçüler, DİBİDOSK aktivistleri tarafından nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirildi. Gezide yaşanacak olumsuz bir sağlık durumu karşısında gereken önlemlerin alınabilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir sağlık görevlisi de doğa yürüyüşüne katıldı.

Ergani’nin Boncuk Köyü’nde başlayan doğa yürüyüşünde,  “Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” yazılı tişörtler giyildi. Yürüyüş, Hilar Mağaralarına ulaşılmasıyla tamamlandı. Tarihi mağaralara ulaşan yürüyüşçüler, alanın tarihi hakkında rehber Barış Arslan’dan bilgi aldı.

YÖRESEL YİYECEKLERİN TADINA BAKTILAR

Daha sonra bir süre alanı gezen doğaseverler, erbaneler ve sazlar eşliğinde şarkılar söylediler. Kürtçe ve Türkçe, “Doğa ile Bütünleş Sporla Özgürleş” yazılı pankartı açıp hatıra fotoğrafı çektirdiler. Doğa yürüyüşünün başladığı köye doğru tekrar hareket eden doğaseverler, etraftaki tüm şişe ve plastik çöpleri topladılar. Çöpler Ergani Belediyesi temizlik ekipleri tarafından bertaraf edilmek üzere çöp toplama istasyonuna götürüldü. Köye ulaşan doğa yürüyüşçüleri, köy kadınlarının hazırladığı yöresel gözleme ve ayranların tadına bakma imkanı yakaladı.

HER AYIN SON HAFTASI DÜZENLENECEK

Öte yandan doğa yürüyüşleri bundan sonra her ayın son haftası gerçekleştirilecek ve Ekim 2015 tarihine kadar sürdürülecek. 12 yaşın üstünde herkesin yararlanabileceği doğa yürüyüşüne katılmak isteyenler başvurularını Sümerpark’ta bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü’ne yapabilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz