Ezid'ileri kim kışkırtıyor?

Avrupa ülkelerine gitmek için Diyarbakır'daki kamptan ayrılan ancak seyahatlerine izin verilmeyen 600 Ezidi, geceyi boş arazide geçirdi. Ezidiler sonra kamplarına geri döndü.

Ezid'ileri kim kışkırtıyor?

Avrupa ülkelerine gitmek için Diyarbakır'da barındıkları kamptan ayrılan, seyahatlerine izin verilmeyince geceyi boş arazide geçiren 600 Ezidi, Vali Yardımcısı Mimar Sinan Batmaz ile görüşmelerinin ardından kampa geri döndü.

Önceki gün Bulgaristan'a gitmek üzere yerleştirildikleri kamptan ayrılan ancak otobüslerle yola çıkmalarına jandarma tarafından izin verilmeyen 600 Ezidi, gece Büyükşehir Belediyesi Yenişehir Fidanlık Kampı'na bir kilometre uzaklıktaki arazide konakladı. Ezidilerin bulunduğu araziye İl Göç İdaresi, jandarma ve emniyet temsilcileriyle gelen Vali Yardımcısı Batmaz, grubun aralarından seçtiği temsilcilerle görüştü. Görüşmenin ardından ikna olan aileler, jandarma nezaretinde Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle kampa geri götürüldü.

- "Avrupa'ya gitmek istiyoruz"

Geceyi dışarıda geçirdikleri için sıkıntı yaşadıklarını belirten Tevra Naif, "Artık içinde bulunduğumuz durumdan bıktık. Çadırlarda rahat etmiyoruz. Rahat yaşayabilecek hayat istiyoruz" dedi. Kasım Mırada ise kamplarda büyük sıkıntı çektiklerini, daha iyi şartlarda yaşamak için Bulgaristan'a gitmek istediklerini kaydederek, "Bulgaristan'a gitmek için kamptan ayrıldık ama izin verilmedi. Bizi kampa geri götürüyorlar. Avrupa'ya gitmek istiyoruz" diye konuştu.

Otobüslerle geri gönderildiler

Diyarbakır'dan yola çıkarak Edirne'ye ulaşan bir grup Ezidi ise Kapıkule Sınır Kapısı yolu kenarında yaklaşık 5 saat bekledikten sonra geldikleri 5 otobüsle Mardin Nusaybin'deki kampa gönderildi. Ezidiler'den 450'si, kötü koşullardan şikayet ederek kamptan ayrılmaya karar vermiş, yurtdışına gitmek için otobüslerle yola çıkan Ezidilerin toplu seyahatlerine jandarma, güvenlik gerekçesiyle izin vermemişti. O gruptan ayrılan yaklaşık 250 Ezidi, otobüslerle Edirne'ye gece saatlerinde ulaşmıştı. Misafirhanelere yerleşmeyi ve kamplarına dönmeyi kabul etmeyen Ezidileri ikna için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan ve İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan bölgeye gelmişti.

HDP'li Milletvekilleri Ezidi kampında

Buarada, akşam saatlerinde DTP Eş Başkanı Selma Irmak ve Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Êzidileri ziyaret etti. DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Şengal'den geçen yıl binlerce Êzidî yurttaşın bölgeye geldiğini ifade ederek, "Onları bulundukları travmadan kurtarmak için imkânlarımızı seferber ettik. Ahmet Davutoğlu ile yaptığımız temaslarda bizlere; 'Sınırlarımızı mültecilere açmak istemiyoruz' dendi. Fakat Êzidî yurttaşlarımız sınırları aşarak ülkeye geldiler. Hükümetin tutumu değişmedi ve biz hükümetten hiçbir yardım alamadık. O günden bu yana Êzidiler mülteci statüsünde değerlendirilmemektedir ve bizlerde belediyelerimizin katkıları ve halkımızın bağışlarıyla kendi imkânlarımızla özgürlük alanı dediğimiz yerler oluşturduk" dedi.

'Vize vaadinde bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılmalı'

Kampta yaşayan Êzidîlerin ihtiyaçlarının sağlıklı evler olduğunun farkında olduklarını belirten Irmak, bu doğrultuda ihtiyaçların karşılanmaya çalışıldığını ifade etti. Irmak, "Bazı insanlar bu koşulları kullanarak, Êzidî halkımızın burayı terk etmek istedikleri dedikodusunu yayarak, bu insanları buradan çıkarmaya çalıştı. Bu insanların duyguları üzerinden bir siyaset yapılmaya çalışılıyor. Bunun en hafif tarifi insafsızlıktır. Bu insanların yaşadıkları onlara yeter. Birde bu insanları aslı astarı olmayan bilgilerle yollara düşürmek, yollarda onları bekleyen tehlikelere sevk etmek insanlık suçudur. Bu insanlara vize vaadinde bulunan ancak sahip çıkmayan varsa resmi merciler bunlar hakkında yasal işlemlerin başlatılması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Irmak ve Uca kampta incelemelerde bulunarak, kamp görevlilerinden bilgi aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz