Görüş Bildir

Kışanak becerisi

Operatör olup asfalt seren Kışanak, “Halkımız rahat olsun, kentin tüm bulvar ve caddelerinin asfaltlayacağız” dedi.

Kışanak becerisi

İsa İPEK/Remzi ETİK

DİYARBAKIR- Büyükşehir Belediyesi son üç yıldır çeşitli kurumların ve DİSKİ’nin altyapı kazı çalışmaları nedeniyle bozulan yolları mevsim şartlarının uygun hale gelmesiyle birlikte asfaltlamaya başladı. üyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, katıldığı asfalt sezonu açılış töreninde asfalt serim makinesi kullandı.

10 Nisan’da Tekel Caddesi’nde Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı tarafından başlatılan asfalt sezonuna, 5 gün süren yağışlı hava nedeniyle ara verilmişti. Hava şartlarının düzelmesiyle asfalt sezonu dün Fiskaya’da yeniden startını aldı. Sezon açılışına, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek, DBP, HDP yöneticileri, HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nursel Aydoğan ile belediye yöneticileri katıldı.

Sezon açılışı nedeniyle bir açıklama yapan Kışanak, bu yıl belediye bütçesinin üçte birinin, yani 176 milyon liranın asfalt ve yol çalışmalarına ayrıldığını açıkladı. Kentin yollarının son üç yıldır çeşitli kurumların ve DİSKİ’nin altyapı kazı çalışmaları nedeniyle bozulduğunu belirten Kışanak, tüm bu çalışmaların da kış mevsimine rastladığını, bu nedenle bozulmanın arttığını ifade etti.

‘Geçen yıl kazdık bu yıl düzelteceğiz’

Belediyelerin en önemli hizmetlerinin altyapı ve yol olduğuna işaret eden Kışanak, ancak bu ikisinin birbirini etkileyen alanlar olduğunu vurguladı. Altyapı çalışması tamamlanmadan, yol çalışmalarının yapılamadığını ifade eden Kışanak, şunları söyleri: “2014 yılı bizim altyapı hizmetlerimiz konusunda eksikliklerimizi tamamladığımız bir yıl oldu. Yağmur suyu şebekesi bu şehrin en temel altyapı hizmetlerinden birisiydi. Bu kapsamda 67 km yağmursuyu, 115 kilometre de kanalizasyon şebekesi yapıldı. Çalışmaların yüzde 80’i tamamlandı. Bu çalışmayı yaparken yollarımız kazıldı, harap oldu. Yine Bağlar bölgemizde doğalgaz çalışması yapılmayan mahallelerimiz semtlerimiz vardı. Doğalgaz nedeniyle de kazılar yapıldı, yine fiber-optik kabloların döşenmesi ile ilgili kazılar yapıldı. Yani geçen yıl kazdık şimdi bu sene düzelteceğiz. Onun startını burada veriyoruz. Bugün hepimiz için önemli bir gün, Diyarbakır’da halkımızın ulaşım hizmetlerini daha konforlu bir şekilde yaşayabilmesi için yollarımızı asfaltlamaya başlıyoruz. Bugün buradan bütün bileşenlerimizle birlikte, mahalle meclisimizle, il örgütlerimizle, vekillerimizle bu sevinci beraber yaşıyoruz ve halkımıza müjde veriyoruz: Rahat olsunlar yollarla ilgili bir sorunları kalmayacak, 2015 yılı içerisinde, kent merkezinde yol problemleri kalmayacak şekilde asfalt çalışmalarımızı tamamlayacağız. Aynı şekilde dış ilçelerimizin tamamında da belli miktarlarda ilçe merkezlerinde asfalt çalışması yapacağız.”

Asfalt sezonunun 10 Nisan’da açıldığını, bugün de kalındığı yerden devam edildiğini ifade eden Kışanak, halkın rahat olmasını, kentin tüm cadde ve bulvarlarının asfaltlanacağını kaydetti.

260 bin ton asfalt dökülecek, 190 km asfalt yapılacak

Yeni yapılacak yol çalışmalarında, kent merkezinde ve ilçelerde 260 bin ton asfalt döküleceğini, 8 metre genişliğinde 7 cm kalınlığında yaklaşık 190 kilometre asfalt yapılacağını açıklayan Kışanak, kent merkezindeki tüm caddelerini güvenli ve konforlu hale getirilmesi için günde 2 finişerli ekip ile 3 yama ekibinin çalışma yürüteceğini kaydetti. Kışanak, aynı çalışmaların 13 ilçede de 3’er ekiple yürütüleceğini bildirdi. 25 metre ve üzeri genişlikteki tüm yolların Büyükşehir Belediyesi, daha altındaki yolların ilçe belediyeleri tarafından asfaltlanacağını söyleyen Kışanak, “Bu program kapsamında, asfalt çalışmalarında 14 bin ton bitüm, 80 bin agrega kullanılacak. 210 bin ton asfalt müteahhitler tarafından, 50 bin ton asfalt ise Büyükşehir Belediyemiz ekiplerince dökülecek.” dedi.

Kırsalda 1110 km yol çalışması yürütülecek

Kent merkezinin yanı sıra kırsal 13 ilçenin yollarında 5 metre genişliğinde 700 kilometre sathi kaplama, 400 kilometre stabilize, 10 kilometre kilitli parke taşı olmak üzere toplam 1110 km yol çalışması yürütüleceğini ifade eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Yaklaşık 5600 kilometre toplam kırsal yol ağının olduğu kentimizde, yıl içinde sadece kırsalda yapılacak çalışmalar toplam yolun yaklaşık yüzde 20’sine tekabül edecek ve sadece kırsal yol ağında yürütülecek çalışmalara 60 milyon (trilyon) harcanacak. Ayrıca 30 bin ton asfalt ise kent merkezi ve köy grup yollarında yama çalışmalarında kullanılacak, bu çalışmalar için de yaklaşık 40 milyon (trilyon) harcanacak. Yağmur suyu şebekesi çalışmalarının devam ettiği yerlerde ve yama çalışmalarında yine 3 yama ekibiyle çalışmalar sürdürülecek.”

Daha sonra konuşan DPB İl Eş Başkanı Hafize İpek ile HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nursel Aydoğan  da 1999 yılından bu yana bölgede yürütülen halk belediyeciliğine dikkat çekerek, Diyarbakır’daki ve bölge illerindeki değişime dikkat çektiler.

Operatör oldu ve asfaltı serdi

Konuşmaların ardından asfalt serme aracına DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek ve Belediye Genel Sekreteri Fethi Suvari ile binip operatörlük yapan Kışanak, sezonun ilk asfaltını serdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi