Kürtçe okulun mührü Ağır Ceza'da

Bağlar ilçesinde 15 Eylül 2014 tarihinde açılan Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührünün kırılması ardından dönemin DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "mühür bozmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Örgüt üyesi olmak" suçlamasından beraat eden Zümrüt, "mühür bozmak"tan ise yargılamaya devam edilecek.

Kürtçe okulun mührü Ağır Ceza'da

 Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Kürtçe anadilde eğitim vermek üzere 15 Eylül 2014 tarihinde açılan ancak savcılık kararı doğrultusunda mühürlenen Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührü dönemin Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından kırılmıştı.

>Okul mührünün kırılması ardından Zümrüt hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucu hazırlanan iddianame Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Zümrüt hakkında "mühür bozmak" ve "çok sayıda eylem ve etkinliğe katılarak, örgüt üyeliği ile gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet" suçlamasıyla cezalandırılması istendi.

>İLK DURUŞMA YAPILDI                                            

>Dün görülen davanın ilk duruşmasına, Zümrüt ve müdafi avukatları katıldı. Duruşmada, ilk olarak söz alan Zümrüt, soruşturmanın okul mührünün kırılması ile ilgili olmadığını, amaçlananın okulun kapısının açılması ve çocukların eğitimlerine başlaması olduğunu kaydetti.  Ardından söz alan müdafi avukat Reyhan Yalçındağ, David Crystal'un "Dillerin Katli" adlı kitabında yer alan ve bir Avustralya yerlisinin anadille ilgili söylediği söz olan "Ben kendimi başkasının sütüyle beslenmiş gibi hissediyorum" cümlesine atıfta bulunarak, ana dilin önemine değindi. Yalçındağ, iddianame ile birlikte demokratik eylemlere katılmanın "örgüt üyesi" olarak gösterildiğini ve bunun ciddi bir yargı sorunu olduğunu kaydetti. Yalçındağ, anadilde eğitim vermek üzere açılan okulların da milyonların talebi üzerine açıldığını söyledi.

>ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

>Yalçındağ, savunma yaptığı esnada mahkeme başkanı Kenan Şenlik araya girerek, "konumuz ana dil değil, mühür" dedi. Bunun üzerine Yalçındağ, "Konumuz ana dil değil, sadece mühür ise Asliye Ceza Mahkemelerinde bu davanın görülmesi gerekirdi. Ancak bu davanın burada görülmesi sadece mühür sökme olayı olmadığının göstergesidir" iddiasında bulundu. Av. Devrim Barış Baran ise, iddianamenin savcılığa geri iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, iddianamenin uluslar arası sözleşmelere aykırı hazırlandığını söyledi.

>ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇLAMASI

>Ardından mahkeme heyetine mütalaasını sunan iddia makamı, Zümrüt hakkın açılan "Örgüt üyesi olmak" iddiası yönünde beraat etmesini, "mühür bozmak" yönünde ise cezalandırılmasını istedi. Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, iddia makamını taleplerini göz önüne alarak Zümrüt'ün "örgüt üyesi olmak" iddiası yönünde beraatına karar verdi. Mahkeme heyeti, "mühür bozmak" yönünde ise yargılanmasının devam etmesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz