Görüş Bildir

Kürtler ve barışı taraflar tartışacak

Diyarbakır'da bugün iki gün sürecen "Ortadoğu'da Kürtler ve Barış Sempozyumu" başlığı altında, süreç masaya yatırılıp tartışılacak.

Kürtler ve barışı taraflar tartışacak

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez, Diyarbakır'da düzenleyecekleri "Ortadoğu'da Kürtler ve Barış Sempozyumu"na ilişkin, "Kürt meselesinin tüm yönleriyle çözüme kavuşturulmasıyla ancak barış mümkün olacak. Sempozyumda hangi çözüm şeklinin Türkiye ve Ortadoğu'da meselenin çözümüne ve barışa katkı sunacağı tartışılacak" dedi.

Sönmez, Diyarbakır'da bir otelde başlayacak ve iki gün sürecek "Ortadoğu'da Kürtler ve Barış Sempozyumu"na ilişkin yaptığı açıklamada, barış ve çözüm için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

MESELENİN DERİNLİKLERİ

"Meselenin bölge, Türkiye, Ortadoğu ve İslam dünyasında daha derinlikli anlaşılması, somut öneri ve adımların biraz daha iyi tartışılarak ortaya konulması için bu sempozyumu organize ettik" diyen Sönmez, şunları kaydetti:

"Kürt meselesinin çözümü uzun ve zorlu bir süreç. Silahların susmasıyla en önemli aşama geçildi. Çeşitli riskler ve endişeler söz konusu. Çözüme dair bazı kritik noktalarda önemli beklentiler var. Kürt meselesi sadece Türkiye'nin bir sorunu olarak görünse de aslında Ortadoğu'da yaşayan tüm Kürtlerin ve halkların ortak problemidir."

Kürt meselesinin çözümünün çok önemli siyasi, ekonomik ve hukuki farklılıklar doğuracağına inandıklarına işaret eden Sönmez, sempozyumun siyasi partilerin çözüm konusundaki kararlılığını etkilemesini de beklediklerini dile getirdi.

HANGİ ÇÖZÜM ŞEKLİ

Sönmez, "Kürt meselesinin tüm yönleriyle çözüme kavuşturulmasıyla ancak barış mümkün olacak. Sempozyumda hangi çözüm şeklinin Türkiye ve Ortadoğu'da meselenin çözümüne ve barışa katkı sunacağı tartışılacak" diye konuştu. Sönmez, sempozyumda sürecin geldiği aşama ve bölgede sürdürülebilir bir barışın sağlanması için hangi adımların atılması gerektiğinin tartışılacağını aktardı. Sönmez, şöyle konuştu:

"Yeni bir anayasa ve bu anayasadaki kimlik tanımı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesiyle ilgili tüm konuların tartışılması gerektiğine inanıyoruz. Tüm sebepleriyle ekonomik manzaranın, insani durumunun ortaya konması, istihdam, eğitim, gençlik  politikalarının gözden geçirilmesi, bu alanlardaki sorunların doğru tespit edilerek kime ne rol düşüyorsa somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekiyor."

SEMPOZYUMA KİMLER KATILIYOR

İHH tarafından Diyarbakır'da 25-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda, "Kürtler, tarih, dil, kültür, coğrafya", "Kürt meselesi, çatışma, değişim, dönüşüm", "Farklı coğrafyalardaki etnik kökenli silahlı çatışmalar ve çözüm süreçleri" ile "Barış ve çözüm süreci" başlıklarında oturumlar yapılacak.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım'ın yanı sıra aralarında AK Parti Mardin milletvekili adayı Orhan Miroğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, yazarlar Müfid Yüksel ve Ali Kaçar, Prof. Dr. Muhyiddin Ali Karadaği, avukat Yusuf Serhat Bucak, Şeyh Said'in torunlarından Abdulilah Fırat ve Şanlıurfa bağımsız milletvekili adayı Mehmet Yavuz'un da yer aldığı konuşmacılar sempozyuma katılacak.

FARKLI ÜLKELERDEN AKAMEDİSYENLER

Filipinler, Moro, ve Çin gibi dünyanın farklı ülkeleri ile Keşmir'den gelecek bazı akademisyenler de sempozyumda sunum yapacak. Çoğunluğu yurt dışından 700 kişinin davet edildiği sempozyumun ardından yapılan sunumlar Kürtçe, Türkçe, Arapça, Zazaca ve İngilizce kitap haline getirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi