Neden bu sertlik!

Mursi hakkındaki idam kararına ilişkin protesto, Polis ile grup arasındaki anlaşmazlık şehri geldi. Çıkan olaylarda çok sayıda kişiyle birlikte 11 polis memuru yaralandı.

Neden bu sertlik!

Diyarbakır'da 72 sivil toplum kuruluşu, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararına tepki gösterisinde, olaylar çıktı. Polisin yürüyüşe izin vermeyip engel olması, gerginliğe yol açarken, olaylarda çok sayıda gösterici ile 11 polis memuru yaralandı. Polisin sertlik içerek, müdahalesi tepkiyle karşılandı.

HALK YÜRÜMEK İSTEDİ

Sur ilçesindeki Tarihi Ulu Cami'nde kılınan cuma namazı sonrası toplanan ve 72 Sivil Toplum Örgütü temsilcisinin de aralarında bulunduğu kalabalık halk grubu, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararını protesto etmek üzere Şeyh Said Meydanı'na yürümek istedi. Yürüyüşün yasal izni olmadığı ve yasadışı olduğu gerekçesiyle, çevrede geniş kapsımlı güvenlik önlemleri alan polis, müdahale etti. Polis kısa sürede, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edince, ortam gerildi.  Çıkan olaylarda çok sayıda gösterici ile 11'e yakın güvenlik görevlisi yaralandı.

MEMİŞ AÇIKLAMA YAPTI

Grup yaşanan sert müdahaleye karşı kaldırımdan meydana doğru yürüdü.  Memur-Sen İl Temsilcisi Yunus Memiş, grup adına yaptığı açıklamada, Mursi şahsında, ümmet bilinci taşıyan Müslüman kardeşlerinin yanında olduklarını göstermek için toplandıklarını söyledi. Tüm mazlum halkların yanında olduklarını belirten Memiş, komediden farksız olan idam kararlarını, cuntanın baskı ve despotizmini şiddetle kınadıklarını ifade etti.

PARALEL ZİHNİYETLER VAR

Memiş, polisin müdahalesine ilişkin olayın takipçisi olacaklarını vurgulayarak, "Diyarbakır'da emniyetin içinde paralel zihniyetler ve Sisi'nin yandaşları mı var? Bu kitle bugüne kadar muhafazakar yapısını hep korudu. Karıncayı bile incitmedi. Halka ve sivil toplum kuruluşu başkanlarına yapılan bu saldırıyı lanetliyoruz" dedi.

MÜSLÜMANLARIN SESİNİ YÜKSELTMESİ

Tesettüre Çağrı Platformu Başkanı Mehmet Duyu da Mısır'daki zulme karşı Müslümanların sesini yükseltmesi gerektiğini dile getirdi. Polis müdahalesiyle ilgili "Ulu camiden bu meydana onlarca defa yürüyüşler yapıldı, bir sineğin kanadına zarar verilmedi" ifadesini kullanan Duyu, "Fakat bugün evlat saydığımız polisler gelip önümüzü kestiler. Hikmetini anlayabilmiş değiliz. 10 dakika yalvarmamıza, ricada bulunmamıza, durumu izah etmemize ve kimseye bir zararımızın olmayacağını söylememize rağmen bir şahıs provokatörlük yaptı. Ben bunu cumhurbaşkanına, başbakana ve yetkili mercilere şikayet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Grup, yapılan açıklaların ardından sessizce dağıldı.

EMNİYET AÇIKLAMA YAPTI

Mursi'ye verilen idam kararına Diyarbakır'da yürüyüşle tepki göstermek isteyen gruba yapılan müdahale sonrasında İl Emniyet müdürlüğünden yazılı açıklama yapılarak, polislerden 11'inin yaralandığını iddia etti.

Açıklamada, Mursi'ye verilen idam kararına ilişkin, Ulu Cami'de Cuma namazı sonrasında bazı sivil toplum kuruluşlarının yasal gerekleri yerine getirmeden protesto gösterisinde bulunacağı ve yürüyüş yapacağına dair duyum alınması üzerine güvenlik güçlerince tedbir alındığı bildirildi. Cami çıkışında Mısır'daki durumu protesto etmek için yürümek ve Dağkapı Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen grupla müzakere devam ederken, aniden yürüyüşe başlayan kalabalığın içerisinden bazılarının güvenlik güçlerine taş, sopa ve sandalyelerle saldırdığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

PROVOKE EDEN ARAÇLARA ZARAR VEREN

"Bunun üzerine gruba orantılı bir şekilde müdahalede bulunuldu. Çıkan olaylarda 11 polis çeşitli yerlerinden hafif yaralandı, özel araçlarla, kamuya ait bazı araçlar zarar gördü. Yapılan müdahale sonrası kamu düzeni tesis edildi. Olaya katılan, provoke eden ve araçlara zarar veren şahıslara yönelik soruşturma başlatıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz