Görüş Bildir

Parklar ve Surlar renklendirecek!

Diyarbakır kendini yenilemeye başladı. Anıt Park revizyona alındı, Vedat Aydın Parkı ise ay sonunda bitiyor. Sur çevresindeki parklarda yeniden aydınlatma yapılacak.

Parklar ve Surlar renklendirecek!

İsa İPEK/Emin FİDANCI/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR-Yaz mevsine Diyarbakır sosyal alanda renklenerek girecek. Halka açık bölgelerde revizyon ve yeni yapılar için düğmeye basılırken, Anıt Park'ta düzenleme, Sur içindeki Vedat Aydın Parkı da bu ay sonu hizmete sokulacak, Sur diplerinde yeniden aydınlatma yapılacak.

ANIT PARK REVİZYONA ALINDI         

Diyarbakır'ın en eski parklarından olan Anıtpark, yeniden düzenlenmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, park düzenleme çalışmaları yaklaşık 2 milyon 53 bin liraya mal olacağı belirtildi.  Çalışmaların 8 ay süreceği bildirilen açıklamada, parktaki yeşil alan miktarı artırılacak, dış çevre duvarları ve betonlar kaldırılacağı kaydedildi. Açıklamada, çalışma boyunca, herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemesi için parkın halkın kullanımına geçici olarak kapatıldığı ifade edildi.

ÇALIŞMA 8 AY SÜREBİLİR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Engelli vatandaşların kullanamadığı lavabolar engellilerin kullanabileceği şekilde değiştirilecek. Engelli oyun grupları ile tematik çocuk oyun grupları yerleştirilecek. Mevcut geniş yürüme yolu daraltılarak, daralan alan genişliğinde 400 metre uzunluğunda koşu ve yürüyüş parkuru yapılacak. Parkın yanından geçecek hafif raylı sistem de dikkate alınarak hazırlanan projeyle, yeşil alan miktarı artırılacak, sert zemine denk gelen mevcut ağaçlar kompozit panel ızgara ile korunacak, hemzemin spot aydınlatma elemanlarıyla ağaçlar aydınlatılacak."

VEDAT AYDIN PARKI BİTTİ

Sur içinde, seyir alanları, gezinti yolları, sur izleme noktaları, renk bahçeleri, ışıklı yürüyüş yolları, fotoğraf çekim noktası, seyir terası, çocuk oyun alanı, oturma alanı, meydan, çay bahçesi,16 adet ahşap satış birimleri ve 80 araçlık otoparkı inşa eden Büyükşehir Belediyesi, Vedat Aydın Park'ı adını verdiği çalışma tamamlandı.

Parkla ilgili bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Daimi Listesi’ne alınması için Mardinkapı’da surların çevresinde bulunan 2 adet petrol istasyonu, çay bahçeleri ve dükkânların yıkıldığını, ardından park olarak düzenlenmeye başlandığını hatırlattı. Parkta çalışmaların tamamlandığını ve yakında açılışının yapılacağını belirten Sevinç, park için yaklaşık 39 bin m2’lik bir alanın yeşil alana dönüştürüldüğünü, 3 milyon liralık harcama yapıldığını kaydetti. Sevinç, Vedat Aydın Parkı’nın bu ay sonunda hizmete açılacağını bildirdi.

SUR ÇEVRESİ AYDINLATILACAK

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Sur çevresindeki parkların 2002 yılında yapılan mevcut aydınlatma direklerinin tahribe uğraması, çalışır durumdaki direklerin yetersiz kalması ve parkların bu sebeple güvensiz hale gelmesi nedeniyle aydınlatma sistemini değiştirmeye hazırlanıyor. Bunun içinde mevcut direkler korunarak, armatürleri (direk başlıkları) daha iyi aydınlık seviyesi oluşturacak ve tahribata karşı dayanıklılık seviyesi yüksek yeni armatürlerle değiştirilecek. Yeni armatürün gövdeyle uyum sağlaması ve mevcut direk gövdelerinin atıl olmaması için gövde armatürde olduğu gibi antik yeşil renkte alüminyum kılıf ile giydirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi