Şiddete karşı dövüş tekniği

Kadına yönelik şiddetin Türkiye gündemindeki yerini koruması, kadınları dövüş sporlarına yönlendirdi.

Şiddete karşı dövüş tekniği

 Bu yüzden Diyarbakır’daki spor salonlarına kadın akını yaşandı. Yeni Güneydoğu Gençlik Spor Kulübü ve Tekvando Milli Takımı Antrenörü Hacı Özbilek, son dönemlerde kadınların dövüş spora ilgisinin ciddi oranda arttığını belirtti. Türkiye tekvando şampiyonu Özlem Ulaş ise kadınların yanında olduklarını ifade ederek, hemcinslerini erkek şiddetine karşı spor yapmaya çağırdı.

>2014 yılında 281, 2015 yılının ise sadece ilk ayında 27 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de her yıl çok sayıda kadın erkek şiddetine, taciz ve tecavüzüne maruz kalıyor. Bunun yanı sıra kapkaççıların da ilk hedefi olan kadınlar, bu durumlardan kurtulmak için dövüş sporlarına yöneldi. Özellikle üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın vahşice katledilmesinin ardından, kadınların spor salonlarına akın etmeye başladığı belirtildi. >                                                              

>"CİDDİ BİR TALEP OLUŞTU"

>Yeni Güneydoğu Gençlik Spor Kulübü ve Tekvando Milli Takımı antrenörü Hacı Özbilek, son dönemlerde yaşanan olayların toplumda farkındalık oluşturduğuna dikkat çekerek, "Bir spor salonu işletmecisi olarak, son dönemlerde kadınların dövüş sporlarına yönelik inanılmaz bir taleplerinin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

>Çeşitli şampiyonalara hazırlanan ve içlerinde Türkiye’de dereceler elde etmiş çeşitli sporcularla çalıştıklarını ve kadınların bu sporcuları izledikten sonra daha çok motive olarak, dövüş öğrenmeye çalıştığını kaydeden Özbilek, "Son olaylardan sonra büyük bir talep oluştu. Ancak toplum ve aile baskısı nedeniyle kadın sporcularımız görüntü vermek istemediler. Konu taciz ve tecavüzü de içerdiği için görüntüye girmek istemiyorlar" diye konuştu.

>Sadece kadınların değil, kadın şiddetine karşı bazı erkeklerin de dövüş öğrenmek istediğini anlatan Özbilek, "Erkeklerde de ciddi bir talep oluşmaya başladı. Örneğin bir erkek sporcumuz, yolda şiddete uğrayan bir kadına yardım etmek isterken, kendisi de şiddete maruz kaldığı için dövüş öğrenmek istediğini söyledi" şeklinde konuştu.

>"BİBER GAZININ ÇÖZÜM OLMADIĞINI GÖRDÜK"

>Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kapkaç gibi olayların daha öncede yaşandığını ancak son olaydan sonra büyük tepkiler oluşmaya başladığını anımsatan Özbilek, sözlerini şöyle sürdürdü:

>"İki şampiyon sporcumuz bile kapkaça maruz kaldı. Ancak kondisyonlu oldukları için kapkaççıları kovalayıp, bir köşede sıkıştırıp, hem cüzdanlarını aldılar hem de şahısları etkisiz hale getirdiler. Bu nedenle tüm kadınları savunma sporu yapması lazım. Özgecan olayında biber gazının çözüm olmadığını gördük. Bu nedenle kadınlar savunma sporları öğrenmeli. Biz her türlü desteğe hazırım. Kulüp Başkanımız Cevdet Nasıranlı’nın da bu konuda büyük bir desteği var. Yeni Güneydoğu Gençlik Spor Kulübü olarak, kadınları salonumuza bekliyoruz."

>ŞAMPİYON SPORCU KADINLARIN YANINDA

>Türkiye Tekvando Şampiyonu Özlem Ulaş ise, kendisinin 12 yıldır dövüş sporu ile uğraştığını ve bütün kadınları şiddete karşı dövüş sporlarını öğrenmeye çalıştığını vurgulayarak, "Şiddetle baş edebilmemiz için biber gazı yeterli değil. Yeteneklerimizi ortaya çıkarıp, kullanmamız lazım. Kadınlar şiddete karşı kendilerini savunabilirler. Biz buradayız ve kadınların yanındayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz