Görüş Bildir

Silvan Suya Kavuşuyor!

DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Silvan’da yaşanan susuzluğa, bir hafta içinde açılışını yapacakları iki adet terfi hattı sayesinde son vereceklerini açıkladı. Karatekin, ilçeye verecekleri suyun kaynak suyu olması nedeniyle son derece kaliteli olduğunu vurguladı.

Silvan Suya Kavuşuyor!

DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Silvan’ı susuzluğa mahkum eden DSİ tünelinin inşaat alanında, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yapımını tamamladığı iki kademeli terfi hattının yapım çalışmasını denetledi.

Yapım inşaatıyla ilgili daire başkanlarından bilgi alan Karatekin, daha sonra konuya ilişkin açıklama yaptı. Karatekin, Silvan Barajı Projesi kapsamında yürütülen tünel inşaatı sırasında yeraltı su damarında meydana gelen hasar nedeniyle yeraltı sularının boşaldığını, Kanîya Mezin olarak bilinen Silvan’ın içme suyu ihtiyacını karşılayan su kaynağının kuruduğunu ve ilçede bir süredir susuzluk yaşandığını hatırlattı.

2014 yılının sonuna doğru DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak acil bir şekilde Silvan’ın içme suyu ihtiyacını karşılamak için DSİ ile birlikte kuyular açtıklarını ifade eden Karatekin şöyle konuştu: “Şu an Silvan merkezine saniyede 170 litre su veriliyor. Bu miktardaki su kente yetmiyor. Bu nedenle Silvan’ın acil su ihtiyacını karşılamak, yurttaşlarımızın suya erişimini kolaylaştırmak için birbiriyle bağlantılı iki adet terfi hattının yapım çalışmalarını başlattık. İnşaat çalışmasında sona geldik.”.

İki kademeli terfi sistemi kuruldu

Karatekin, tünel inşaatının çıkışında alacakları boşa akan suyu, yapımı tamamlanan iki kademeli terfi sistemiyle alıp kente vereceklerini söyledi. Karatekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birinci terfi sistemimiz tünel çıkışından 3000 metreküplük depoya olan bölümden oluşuyor. Burada tünelin çıkışından aldıkları suyu yamacın yukarısına doğru yatay milli pompalarla 400 mm çapında çelik borularla ve 150 metre uzunluğunda bir hatla taşıdık. İkinci terfi sistem ise 3000 metreküplük depodan ilçe merkezindeki şebekeye bağlanmasını esas alıyor. Depodan alınan su yine yatay milli pompalarla ve 600 mm çapındaki çelik borularla 700 metre uzunluğunda terfi hattı sayesinde ilçedeki şebekeye bağlanıyor. Aslında sistemimiz 200 L/sn kapasiteli. Ancak ilk etapta kente 100 L/sn su vereceğiz.”

Çalışmaların süratli bir şekilde devam ettiğini kaydeden Karatekin, suyun bir hafta içerisinde Silvanlılara ulaştırılacağı müjdesini verdi.

Kanîya Mezin’le aynı kaynak

Suyun kalitesiyle ilgili de açıklama yapan Karatekin, 20 gündür suyun sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için her gün numune aldıklarını, yaptıkları tetkikler neticesinde suyun birinci kalite olduğunu ortaya çıkardıklarını açıkladı. Karatekin, “Silvan halkı rahat olsun. Kanîya Mezin kaynağı neyse bu da aynı kaynaktır. Suyun kalitesi ile ilgili hiçbir tereddüdümüz kalmamıştır. Silvan’da yaşayan vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi