TOKİ Gaspı Yargı'da

Yasa tanımazlığıyla bilinen TOKİ'nin vatandaşın tapulu arazisini gasp ederek, zorla kullanması yargıya taşındı. Arazi sahipleri TOKİ'nin keyfi uygulamasına "dur" denilmesini isterken, ortaya çıkan mağduriyetin de tazmin edilmesini istedi.

TOKİ Gaspı Yargı'da

 M. Şerif DOĞRU/Tahir KARAKEÇİ

font-family>DİYARBAKIRfont-family>-Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Kayapınar ve Yenişehir ilçesi sınırlarında "bu kadar da olmaz" dedirten keyfi uygulamasıyla, vatandaşa ait tapulu araziyi işgal etme olayı Yargıya taşındı. Yaptırdığı konutların kanalizasyonu için, iş makinelerini tapulu araziye sokup kanal açan TOKİ'ye mal sahipleri isyan ederken, "TOKİ orman kanunlarını uyguluyor" diyerek, Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Yetkili makamları göreve çağıran Arazi sahipleri TOKİ'nin keyfi uygulamasına "dur" denilmesini isterken, ortaya çıkan mağduriyetin de tazmin edilmesini istedi.

font-family>TOKİ, Belediye’nin imar ve planlama yasası olan 18 uygulamasını gerçekleştirmeden ve o imar planı uygulamaya geçirilmeden hemen keyfi ve cebri bir uygulamayla vatandaşa herhangi bir bedel ödemeden bazı ekilen arazilere giriyor ve hiç düşünmeden, pervasızca hak hukuk tanımadan çalışıyor.                       

font-family>TOKİ ARAZİLERİ GASP ETMİŞTİfont-family

font-family>Toplu Konut İdaresi, Diyarbakır merkez Kayapınar ve Yenişehir İlçesi sınırlarında, bir süre önce inşa ettiği bin 24 konut ve sosyal tesisin, kanalizasyon şebekesini şehir şebekesine bağlamak için, vatandaşlara ait tapulu araziyi, iş makineleriyle işgal etmişti.

font-family>BÜYÜK KANALLAR KAZIMIŞTIfont-family

font-family>Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar ve Yenişehir İlçe Belediyeleri'nden hiçbir imar ve yapım izni almayan TOKİ, arazi gaspı yaparak, burada kanal kazımaya başlamıştı. Kanal açan ve moloz çıkaran TOKİ'nin hangi yasaya dayanarak bu uygulamayı yaptığı sorusuna cevap aranırken, arazi sahipleri yetkili makamları göreve çağırmış ve TOKİ'nin keyfi uygulamasına "dur" denilmesini istemişti. Diyarbakır Söz Gazetesi de 23 Şubat 2015 tarihli nüshasında, TOKİ'nin keyfi uygulamasını konu etmiş ve "TOKİ zor kullanıyor" manşetiyle olayı okurlarına duyurmuştu.

font-family>ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNEfont-family

font-family>Yetkili makamları göreve çağıran ve beklenen cevabı alamayan arazi sahipleri, TOKİ'ye gerekli müdahalenin yapılmaması üzerine, yaşanan hak gaspını bu kez Avukatları aracılığıyla yargıya taşıdı. Arazi sahipleri, avukatları aracılığıyla, Toplu Konut İdaresi hakkında, Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine, şikâyet dilekçesi vererek davacı oldu. Avukatlar verdiği dilekçede, TOKİ'nin arazi gaspını "tecavüz" olarak değerlendirirken, yaşanan skandal olayı şu ifadelerle dile getirip Yargının karar vermesini istedi:

font-family>TOKİ ARAZİYE TECAVÜZ ETTİfont-family

font-family>"TOKİ, Üçkuyu mahallesindeki 244 ve 245 parselde bulunan müvekkillerime ait arazilere, haksız olarak tecavüz etmiştir. Hiç bir yasal dayanak yokken, izin ve uyarı yapılmaksızın, arazi gasp edilmiş. Bu tecavüz nedeniyle müvekkillerim adlarına kayıtlı gayrimenkullerde tasarruf edemedikleri gibi, taşınmazların yapısı değiştirilerek, arazilerine hafriyat ve kayalar yığılmak suretiyle tarım ve diğer faaliyetler de engellenmiştir. Arazi kullanılmaz hale gelmiş. Bu durum mülkiyet hakkına açık bir aykırılık teşkil ettiği gibi gasptır. İş makineleriyle arazinin tahribatı halen devam etmektedir. Araziye miktar ve değerinde büyük kayıplar yaşatılmaktadır. Bu nedenle tecavüzün tespiti ile haksız olarak gerçekleştirilen tecavüzlerden kaynaklı, zararların tazminini istiyoruz."

font-family>Avukatlar dilekçesinde, mahkemeden acil olarak dava konusu arazilerde keşif ve bilirkişi incelemesini isterken, TOKİ'nin işgale son vermesi yönünde karar verilmesini talep etti.

font-family>TOKİ'NİN KEYFİYETİNE DUR DENİLSİN!font-family

font-family>Avukatları aracılığıyla davayı yargıya taşıyan arazi sahipleri, TOKİ'nin, tapulu arazilerini adeta "orman kanunlarını" kullanarak gasp etmeye devam ettiğini, yetkili makamların da sessiz kaldığını belirterek tepki gösterdi. Arazi sahipleri yaşanan skandal uygulamaya veryansın ederken, şöyle dediler:

font-family>"TOKİ Tapulu arazilerimizi ve ekinlerimizi tahrip ederek, işgal etmiş. Günlerdir burada iş makineleriyle araziyi tahrip ediyorlar. Moloz çıkarılıyor, iş makineleri çalışıyor. Kamyonlar topraktan moloz alarak taşıyor. TOKİ ve onun müteahhidi hangi yasaya, izne ve hukuka dayanarak, gelip şahsi arazimizi işgal edebiliyor, anlamış değiliz. Bize sormadan, izin almadan ve herhangi bir karşılığı ödenmeden araziye tecavüz ediyor. Milyonlarca lira değerindeki arazimiz şu an kanal ve çöplük haline getirildi. Bu adeta orman kanunudur. Hakkımızın gasp edilmesi ve uğradığımız mağduriyeti yargıya taşıdık ama hala gasp devam ediyor. Yetkili makamlar müdahale etmiyor. Her geçen gün aleyhimize işliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler