Uca: Êzidî halkı göçe zorlanıyor

Êzidîler insan tacirleri eliyle Avrupa'ya götürülme vaadiyle göç yollarına zorlanıyor.

Uca: Êzidî halkı göçe zorlanıyor

Êzidî halkının kaldığı kampta yaşananları ve Êzidîlerin durumuna ilişkin Diyarbakır HDP Milletvekili Feleknas Uca önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde Êzidî halkının Avrupa'ya gitmek için bazı arayışlara girdiğini belirten Uca, Êzidîlerin kamptan ayrılma düşüncelerine ilişkin HDP, DBP ve DTK'nin kampta Êzidîlerle ortak bir toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti. Uca, "Biz gitmek isteyen halkımızın gitme sebeplerinin ne olduğu konusunda belli arayışlara girdik. Neden gitmek istedikleri, sorunlarının ne olduğu, çözümünün ne olacağı ve nereye gidecekler konularında bir netleşme yapmak istedik" sözleriyle yapılan toplantının amacını aktardı.

'Êzidîler göçe zorlanıyor'

Êzidî yurttaşlarla yapılan tüm görüşmelere rağmen, Êzidî yurttaşların farklı kişi ve çevrelerce yönlendirildiklerine dikkat çeken Uca dikkat çekici açıklamalar yaptı. Êzidî toplumu üzerinde kirli bir oyun oynanmak istendiğine dikkat çeken Uca, şunları söyledi: "Dışarıdan gelen bazı kimseler başta Güney Kürdistan'dan, Avrupa'dan gelen, insan ticareti yapan bazı kişiler, halkımızı buradan koparmak isteyen bazı kesimler, kirli bir siyasetle Êzidî yurttaşlarımız üzerinden kirli bir oyun oynamak istiyor. Êzidî yurttaşlara, 'Avrupa'ya giderseniz sizi kabul ederler, gelin sınırda eylemler yapın Avrupa sizi kabul etmek zorunda kalacak. Türkiye devleti sizi yollayacak' diyorlar. Tüm bu karanlık güçler Êzidî yurttaşlarda kafa karışıklığı yaratıp onları bir göçe zorlamak istiyorlardı."

Êzidîler Bulgaristan'a yönlendirildi

Êzidî halkını göç ettirme politikalarına karşı yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Uca, "Bulgaristan'ı seçenek olarak sunmuşlardı, biz Bulgaristan Konsolosluğu ile bazı görüşmeler yaptık. Bulgaristan Konsolosluğu, ülkelerine Êzidîlerin geleceği yönünde bilgiler geldiğini, kendilerinin ise, 'Bulgaristan'a gelmek isteyen kimselerin pasaportlarının ve vizelerinin olması lazım' cevabını verdiklerini söylediler. Konsolosluk uzun zamandır bu konuda haber göndermiş. Herkesin bildiği gibi Türkiye devletinin kanunlarına göre kamptan topluca çıkmaları mümkün olmayacaktır. Êzidî halkımızın devletin kanunlarıyla bir yere varamayacağı açıktır" ifadelerini kullandı.

Vali Êzidîlere söz vermiş!

Göçe zorlanan Êzidîlerle yaptıkları görüşmede, Êzidîlere devlet yetkilileri tarafından da bazı sözlerin verildiğinin aktarıldığını belirten Uca, "Vali ve Kaymakam Êzidi halkına: 'Biz sizi sağlam bir şekilde oraya yetiştireceğiz' diyor. Şimdi eğer tek bir aile çıkıp gitmek istese anlaşılır. Ancak kirli oyunlarla 2 gündür binlerce insanımız yollara düşmüş bulunmakta, bu da bazı şebekelerin, bazı ülkelerin parmaklarının işin içinde olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

'TBMM'ye önerge vereceğiz'

Êzidî halkı üzerinde oynanan oyunlara dikkat çeken Uca, son olarak şu uyarıda bulundu : "Êzidi halkımızı alet etmek isteyenler hesabını verecekler. Bugüne kadar Êzidi halkımıza sahip çıkmayanların temel amacı Êzidi halkımız üzerinden kirli oyunlar oynamaktır. Êzidi halkımız da bu oyunlara gelmesin. Diyarbakır Milletvekilleri olarak Şengalli yurttaşların statüsü ile ilgili önerge hazırladık, yarın TBMM'ye sunacağız. Vali, kaymakam, Güney Kürdistan ve insan ticareti yapanların rolü varsa da hepsini ortaya çıkaracağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz