Görüş Bildir

Uzmana ağır hapis!

Kayınpederinin evine bomba atan Edibe Çağlar'ı öldüren, 8 kişiyi de yaralayan eski uzman çavuş Mehmet Karadayı'ya ağırlaştırılmış ömür boyu ve 160 yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçesini açıkladı

Uzmana ağır hapis!

DİYARBAKIR'da 3 yıl önce eşinin kendisini terk etmesine sinirlenerek kayınpederinin evine bomba atan ve tabancayla saldırarak kayınvalidesi 50 yaşındaki Edibe Çağlar'ı öldüren, 8 kişiyi de yaralayan eski uzman çavuş 42 yaşındaki Mehmet Karadayı'ya ağırlaştırılmış ömür boyu ve 160 yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Haksız tahrik hükümleri ile ilgili açıklama yapılan kararda, "Haksız bir eylem ile mağduru tahrik eden fail, karşılaştığı tepkiden dolayı haksız tahrik altında kaldığını ileri süremez" denildi.

Ergani'nin Yeniköyü'nde 26 Kasım 2012 tarihinde meydana gelen olayda, eski uzman çavuş Mehmet Karadayı, 12 yıllık eşi Melek Karadayı'nın evi terk etmesine sinirlenerek kayınpederinin evine silah ve el bombaları ile saldırdı. El bombalarının tesadüfen patlamadığı olayda, kayınvalide Edibe Çalar isabet eden kurşunlarla ölürken, evde bulunan 8 kişi yaralandı. Olaydan sonra tutuklu yargılanan Mehmet Karadayı ağırlaştırılmış ömürboyu ve 160 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karadayı'ya üst sınırdan ceza veren 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, dava ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

EL BOMBASI VE SUSTURUCULU SİLAHLA SALDIRDI.

Gerekçeli kararda olayı ayrıntılı olarak anlatan mahkeme, sanık avukatının haksız tahrik hükümlerinin uygulanması talebini reddetme nedenini açıkladı. Kararda sanığın olay günü iki silah ve iki el bombası ile birlikte kayınpederinin evine gittiği ve el bombasının pimini çekerek ailenin uyuduğu odaya attığı belirtildi. El bombasının tesadüfen patlamadığı kaydedilen kararda Mehmet Karadayı'nın daha sonra odaya girerek susturucu takılı silahla kayınvalidesi Edibe Çalar'ı 6 kurşun sıkarak öldürdüğü vurgulandı. Kararda sanığın el bombalarının kendisine ait olmadığını belirten ifadelerinin inkara yönelik olduğu vurgulandı.

ÖLDÜRME KASTIYLA EVE GELDİ

Sanığın evdeki kişileri öldürme kastıyla el bombası kullandığı belirtilen kararda, "Kullanılan bomba askeri malzeme olan, tahrip gücü yüksek, atıldığı odada bulunan kişileri öldürmeye elverişli bir patlayıcı maddedir. Sadece pimi çekildiğinde patlamamış olması elverişli vasıta olmasını engellemeye yetmeyecektir" denildi.

HAKSIZ TAHRİK UYGULANAMAZ         

Sanığın suç işleme kastının yoğunluğu nedeniyle alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verildiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi: "Yargılama sırasında sanığın eylemi kabul etmemekle birlikte tahrik altında işlediği yönünde yapılan savunmanın aksine, sanık hakkında tahrik hükümlerinin uygulanmasını gerektirir haksız bir fiil tespit edilememiştir. Haksız tahrik, ceza sorumluluğunu azaltan bir neden olarak düzenlenmiştir. Yerleşmiş yargısal kararlarda kabul edildiği üzere gerek fail, gerekse mağdurun karşılıklı haksız davranışlarda bulunması halinde tahrik uygulamasından söz edilebilir. Kural olarak haksız bir eylem ile mağduru tahrik eden fail, karşılaştığı tepkiden dolayı tahrik altında kaldığını ileri süremez. Ancak maruz kaldığı tepki, gerçekleştirdiği eylemle karşılaştırıldığında aşırı bir hal almışsa, başka bir deyişle tepkide açık bir oransızlık varsa, bu tepkinin artık başlı başına haksız bir nitelik alması nedeniyle fail bakımından haksız tahrik oluşturduğu kabul edilmelidir. Sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını gerektirir haksız bir fiil olmadığı sonucuna varılmıştır."

EŞİ DE ANNESİNİ ÖLDÜRMEKTEN YARGILANIYOR

26 Kasım 2012 tarihinde eski uzman çavuş Mehmet Karadayı, kayınpederinin evine attığı el bombasının patlamaması üzerine tabancasını çekerek kayınvalidesi Edibe Çalar'ı öldürmüş 8 kişiyi de yaralamıştı. 12 yıllık eşi tarafından annesi öldürülen Melek Karadayı da 2014 yılında eşi Mehmet Karadayı'nın annesi Besra Karadayı'yı silahla vurarak öldürdü. Diyarbakır'da evlerinden çıkarken kayınvalidesini öldüren Melek Karadayı, kayınpederi Ekrem Karadayı'yı da yaraladı.

3 çocuk annesi Melek Karadayı yakalandıktan sonra verdiği ifadesinde eşi Mehmet Karadayı'nın annesini öldürmesi ve babasını yaralamasının intikamını almak için saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi. Melek Karadayı'nın 12 yaşından küçük 2'si kız 3 çocuğu ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce kurum bakımına alındı. Tutuklu yargılanması süren Melek Karadayı, 2012 yılında eşinin gerçekleştirdiği kanlı baskının ardından sinir krizleri geçirmiş ve intikam yeminleri etmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi