Vakıflar soruşturması genişliyor

Ankara ve Diyarbakır’da yapılan eş zamanlı operasyonlarla 13 kişinin gözaltına alındığı Vakıflar’daki yolsuzluk ve üsülsüzlük soruşturmasının kapsamı genişliyor.

Vakıflar soruşturması genişliyor

Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nün restorasyonlarını yaptırdığı tarihi eserler ve yapılarla ilgili yolsuzluk ve üsülsüzlük iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma genişliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinin 3 ay önce Diyarbakır’a gelerek inceleme yapması üzerine ortaya çıkan yolsuzluk ve üsülsüzlüklerle ilgili adli makamların düğmeye basmasıyla harekete geçen emiyetin gözaltına aldığı 13 kişinin sorgusu devam ediyor. Diyarbakır ve Ankara’da eş zamanlı olarak yapılan baskınlarda gözaltına alınanlar polis tarafından kamuoyunda şaibe izlenimi veren ihalelerle ilgili sorgulanırken,bazı sanıkların susma hakkını kullandığı, bazılarının da iddiaları red ettiği öğrenildi.

AKTÜRK DİYARBAKIR’A GETİRİLECEK

Ankara’da gözaltına alınan 6 kişi de Diyarbakır’a getirilirken,müdür olduğu dönemde meydana gelen yolsuzluk iddialarıyla ilgili hakkında arama ve yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Vakıflar Eski Bölge Müdürü Yakup Aktürk’ün de görev yaptığı Malatya’dan Diyarbakır’a getirileceği belirtildi.

Yasal olarak 3 gün olan gözaltı süresinin bugün sona ereceği belirtilirken, gelişmelere göre bu sürenin uzatılabileceği dile getirildi. Ek süre olmadığı takdirde sanıklar nöbetçi mahkemeye çıkarılacak.

İLÇELER DE MERCEK ALTINDA   

      

Başta Ulucami ve Hz.Süleyman Cami olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan bir çok restorasyonun ihaleleri aynı firmaya verilerek, ihale bedelleri gerçek değerinin çok üzerinden rakamlarla gösterilerek devletin zarara uğratıldığı müfettiş raporlarına yansırken, soruşturma kapsamı genişletilerek ilçelerdeki restorasyonların da mercek altına alınacağı ifade edildi.

Müfettiş raporlarına göre Vakıflar Bölge Müdürlüğü yönetimi ile ihaleleri alan firma arasında farklı ilişkiler dikkat çekerken,Eski Bölge Müdürü Yakup Aktürk ve eşi hakkında bilim kurulunun çalışmaları nedeniyle bir çok iddia ortaya atılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz