Virane Olmuş!

Silvan'da hayat normale dönerken, çatışma izleri ilçe savaştan çıkmış gibi görüntü verirken ilçe günlerdir karanlıkta bulunuyor. Olaylar Bismil'e sıçrarken, 4 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Virane Olmuş!

Geçtiğimiz Cuma günü saat 06.00'dan önceki gün saat 17.30'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Akşam yasağın kalkmasıyla sokağa çıkan vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ilçede dün sabah hayat yeniden başladı.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü günlerde, operasyonların merkezi olan Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde, hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması sırasında güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında çıkan çatışmanın izleri ürkütücü.

Çatışmalar sırasında ev ve işyerleri ile araçlara roketatar ve mermiler isabet etmesiyle ortaya çıkan tablo, savaşktan çıkmış gibi. Gün ışığıyla birlikte sokağa çıkan esnaflar kepenklerini açtı, hasarı gidermeye çalıştı.

Bu arada, Silvan’daki çatışmalar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılan 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi, dün hayatını kaybetti. Hüdaverdi’nin cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Silvan’da toprağa verildi.

Mescit Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk annesi Makbule Cihangir, artık savaş istemediklerini söyledi. Evinde neredeyse sağlam tek bir eşya kalmayan Cihangir, “Canımız ve malımız gidiyor. Evde olsaydık kurşuna dizilirdik çocuklarımla" diye tepki gösterdi.

Mahalle sakinlerinden Nusret Demir, odun satarak geçimi sağladığını, ancak iş yerinin önünde bulunan 200 ton odunun çatışmalar sırasında ateşe verildiğini söyledi. Demir, “4 gün yasak vardı. Perişan olduk. Su sıkıntımız vardı. Elektrikler kesilmişti.” dedi.

Recep KAYA/Ahmet DEMİR/Mehmet TUNÇ

DİYARBAKIR-Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde YDG-H üyeleri tarafından sokaklara kazılan hendekleri kapatıp, bombalı tuzakları etkisiz hale getirmek amacıyla güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonlar sona erdi. Tankların da sokağa indiği Silvan'da polis ekipleri, Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine girdi. İlçede 4 gün boyunca çatışmalar yaşandı. İlçe adeta savaş alanına döndü.

ELEKTRİK BİR HAFTA DAHA YOK

Silvan halkı önceki gece kalkan yasağın ardından dün sabah sokağa çıktı. Çatışmaların yoğun olduğu Tekel, Mescit ve Konak mahallerinde yaşayan vatandaşlar, ev ve işyerini temizlemeye, hasarı gidermeye çalıştı. Bazı esnaflar ise olaylar sırasında zarar gören kepenklerini tamir ettirdi. Belediye ekiplerinin de temizlik çalışmasına başladığı ilçede, vatandaşlar alışveriş merkezlerine akın etti.

Diğer bölgelerdeki akrabalarının yanına yerleşen mahalle sakinleri de evlerine gelerek hasar tespiti yaptı. Binaların duvarlarındaki mermi deliklerinin fazlalığı, yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi.

İLÇE SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

Bazı binaların duvarları delik deşik olurken, cadde ve sokaklardaki yüzlerce boş mermi kovanı dikkati çekti. İlçenin birçok sokağında YDG-H mensuplarının güvenlik güçlerinin girişini engellemek amacıyla kazdığı hendeklerin kapatıldığı gözlendi. DEDAŞ ekipleri ise çatışmalarda kurşunların hedefi olan trafoların onarımına başlarken, bazı mahallelere ancak bir hafta sonra elektrik verilebileceğini bildirdi.

OKULLAR BİLE HEDF ALINMIŞ

Örgüt üyeleri olası bir baskında bulundukları yerlerden kaçmak ve güvenlik güçlerine pusu kurmak için evlerin duvarlarına delik açması nedeniyle de birçok ev kullanılamaz hale gelmiş.  Silvan'da bulunan Türk Telekom YİBO Ortaokulu ve pansiyonunun çatısını ateşe veren teröristlerin, kendilerine kaçış yolu açmak için pansiyon binasının duvarlarını yıktığı gözlendi.

Örgüt üyelerinin saldırısı sonucu Hasuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kız Meslek Lisesinin yanı sıra Silvan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezinin de hasar gördüğü ve yağmalandığı öğrenildi. Kaymakamlığın oluşturduğu komisyon tarafından hasar tespit çalışmalarına başlanan ilçede, çalışmaların iki ekip tarafından sürdürüldüğü belirtildi.

“ARTIK SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

Mescit Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk annesi Makbule Cihangir, artık savaş istemediklerini belirtti. Evinde neredeyse sağlam tek bir eşya kalmayan Cihangir, şöyle konuştu: “Canımız ve malımız gidiyor. Evde olsaydık kurşuna dizilirdik çocuklarımla. Ben nerede yaşayacağım? Çadırda mı yaşayacağım? Allah’a bırakıyorum, başka bir şey demiyorum. Barış istiyoruz. Barış, barış, barış. Artık savaş istemiyoruz. Bakın yakıp dökmüşler, hiç bir şey bırakmamışlar. Ben ne yapacağım şimdi? Canımız zor kurtardık.”

200 TON ODUNU ATEŞE VERİLDİ

Mahalle sakinlerinden Nusret Demir de, odun satarak geçimi sağladığını, ancak iş yerinin önünde bulunan 200 ton odunun çatışmalar sırasında ateşe verildiğini söyledi. Demir, “Gece yakmışlar. Devlet mi başkası mı bilemiyorum. 4 gün yasak vardı. Perişan olduk. Su sıkıntımız vardı. Elektrikler kesilmişti.” dedi.

70 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada, Silvan’daki çatışmalar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılan 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi, iki gün önce hayatını kaybetti.

KIŞANAK ZİYARET ETTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eşbaşkan Fırat Anlı, Silvan'a giderek incelemelerde bulundu. Kışanak, daha önce sokağa çıkma yasağı nedeniyle toprağa verilemeyen 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi ile Vedat Akcanım’ın cenaze törenlerine katıldı, ardından ailelere başsağlığı dileğinde bulundu. Kışanak ve beraberindekiler daha sonra çatışmalar sırasında hasar gören binalarda incelemelerde bulunup, vatandaşlarla görüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz