Görüş Bildir

Zafiyete tahkikat!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'daki bombalı saldırı olayında, İhmali olanlar varsa belirlenmesi amacıyla Polis Başmüfettişleri görevlendirildi.

Zafiyete tahkikat!

Emniyet Genel Müdürlüğü, 5 Haziran'da HDP'nin Diyarbakır mitinginde, 4 kişinin ölümüne ve 414 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın failine, askerlik şubesine gitmesi gerektiği yönünde tebligat yapıldığını, iddiaların araştırılması için polis başmüfettişi görevlendirildiğini bildirdi.

5 HAZİRANDAKİ BOMBALI SALDIRI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'da, HDP'nin düzenlediği mitinge bombalı saldırı düzenlediği gerekçesiyle tutuklanan ve IŞİD üyesi olduğu belirtilen Orhan Gönder ile ilgili çıkan haberler hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Otelde konaklayan şüphelinin asker yoklama kaçağı olduğunun anlaşılması üzerine ilgiliye, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında düzenlenen protokol çerçevesinde askerlik şubesine gitmesi gerektiği yönünde tebligat yapılmıştır. Diğer yandan, iddia konuları ile ilgili olarak herhangi bir şekilde ihmali olanlar varsa belirlenmesi amacıyla Polis Başmüfettişleri görevlendirilmiş olup, konu tüm yönleriyle özenle soruşturulmaktadır" denildi.

MÜFETİŞLER İNCELEYECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şöyle; "06.07.2015 tarihli bir gazetede yer alan 'Polis kapıyı çaldığında terörden aranıyordu' başlıklı haber ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. 3 Haziran 2015 günü Diyarbakır’da bir otelin kayıtlarında bölge polis merkezi görevlisince yapılan kontrolde, otelde konaklayan şüphelinin asker yoklama kaçağı olduğunun anlaşılması üzerine ilgiliye, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında düzenlenen protokol çerçevesinde askerlik şubesine gitmesi gerektiği yönünde tebligat yapılmıştır. Diğer yandan, iddia konuları ile ilgili olarak herhangi bir şekilde ihmali olanlar varsa belirlenmesi amacıyla Polis Başmüfettişleri 10.06.2015 tarihinde görevlendirilmiş olup, konu tüm yönleriyle özenle soruşturulmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

PİR'DEN BAKAN'A SORULAR

Öte yandan, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Diyarbakır mitinginde bombalı katliam gerçekleştiren Orhan Gönder"in, saldırıyı gerçekleştirdiği gün teknik takipten çıkarılmasına ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlaması istemiyle, Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.  Pir, konuya ilişkin Bakan Öztürk'e şu soruları yöneltti:

"* Adıyaman Valiliği'ne Ekim 2014 tarihinde Orhan G.'nin aile başvuru yapmış mıdır? Yapılan başvuru üzerine Valilik hangi işlemleri gerçekleştirmiştir?

* Orhan G.'nin ailesi Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru üzerine Emniyet Müdürlüğü ne gibi işlemler yapmıştır?

* Orhan G.'nin ailesi Akçakale İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru üzerine Emniyet Müdürlüğü ne gibi girişimler yapmıştır?

* Adıyaman Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü IŞİD destekçisi 'İslam' adlı kafeye dair bir yasal işlem yapmışlar mıdır?

* Orhan G.'nin ailesinin emniyete verdikleri ve Orhan G.'nin IŞİD terör örgütüne katılmasına yardımcı olan kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

ADIYAMAN'IN TEKNİK TAKİBİ

* Bahsi geçen kafenin ve Adıyaman'da IŞİD terör örgütünün palazlandığı diğer mekânların kapatılması için Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bu mekânlar hakkında işlem yapmayan dönemin Valisi, İl Emniyet Müdürü ve ilgili diğer birimler hakkında Bakanlığınızın başlattığı herhangi bir kovuşturma ya da soruşturma var mıdır?

* Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün Orhan G. hakkındaki teknik takibi bombalı saldırının gerçekleştiği 5 Haziran 2015 günü sonlandırmasının nedeni nedir?

* IŞİD terör örgütüne sübjektif anlamda destek vermediklerini varsaydığımızda objektif olarak dönemin Adıyaman İl Valisi, İl Emniyet Müdürü, Şanlıurfa Valisi ve Akçakale İlçe Emniyet Müdürü ile ilgili emniyet personelinin; Diyarbakır Emniyet Müdürü ve ilgili personelinin 'Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar', 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler' gibi 657 Devlet Memurları Kanunu'nda belirtildiği üzere görevlerini ifa ederken, ilgili kanuna aykırı hareket etmelerine rağmen Bakanlığınızın herhangi bir kovuşturma ya da soruşturma açmamasının nedeni nedir?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi