İbadethaneleri üs kullanmışlar

Örgüt üyeleri, tarihi Kurşunlu Camisi ile aralarında Diyarbakır Ermeni Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu bazı kiliseleri, "örgüt merkezi" gibi kullanarak ibadethanelere büyük zarar verdiği ortaya çıktı.

İbadethaneleri üs kullanmışlar

Merkez Sur ilçesinde, PKK militanlarının yakalanması, açılan hendekleri kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, örgüte ait silah, mühimmat ve patlayıcıların ele geçirilmesi amacıyla 4 gün önce başlatılan operasyon sürüyor. İlan edilen sokağa çıkma yasağının ardından İl Emniyet Müdürlüğünün koordinesinde 2 bin 816 personelle devam eden operasyonlarda, Sur ilçesinde terör örgütü militanlarının kullandığı birçok ev ve iş yeri ele geçirildi.

- Tarihi camiye zarar vermişler

Barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması, hendeklerdeki patlayıcı tuzaklarının imha edilmesi sırasında güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu zaman zaman çatışmaların da yaşandığı operasyonlarda örgüt mensuplarının Fatihpaşa Mahallesi'ndeki kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi'ni örgüt merkezi gibi kullandığı tespit edildi.

Camideki örgüt üyelerinin çıkarılması için yürütülen operasyonda güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu saatler süren çatışmanın ardından örgüt mensupları, ibadet özgürlüğüne engel oldukları camiden kaçtı.

Kaçan örgüt militanlarının, yapımı 1520 yılında tamamlanan tarihi camiye, duvarlarına ve minaresine büyük zarar verdiği, çevresine de hendekler açtığı görüldü.

Zaman zaman atış talimi yapmak için kullandıkları caminin tarihi ahşap kapısı ile duvarlarının büyük oranda tahrip olduğu görüldü.

- Türk bayrağı asılan minareye ateş açmışlar

Güvenlik güçlerince örgüt üyelerinden temizlenen caminin Türk bayrağı asılan minaresine örgüt mensuplarınca ateş de açıldığı belirtildi. Minarede hasara neden olan terör saldırıları, caminin çevresindeki mezarlıklarda da tahribata neden oldu. Caminin pencerelerinin önüne üst üste yerleştirdiği Kur'an-ı Kerimler ve dini kitaplarla güvenlik güçlerine karşı kamufle olmaya çalıştığı değerlendirildi.

İbadet özgürlüğüne engel olan terör saldırıları nedeniyle tarihi camide günlerce ezan okunamadı, ibadet yapılamadı.

Camiye giren polisler, örgüt militanlarının ayakkabılarıyla girerek kirlettiği halıları süpürgeyle temizledi. Bir polis memuru tarafından zırhlı araçtaki megafondan ezan okundu, özel harekat polisleri günler süren aranın ardından camide namaz kıldı.

- Kiliseleri de saldırılarına hedef yapmışlar

Kutsal değerleri hiçe sayan saldırılarında, Diyarbakır Ermeni Katolik Kilisesi'nin de aralarında yer aldığı bazı Süryani ve Ermeni kiliselerini de kullandığı belirtildi. Tarihi ahşap kapılarını kıran örgüt militanlarının kiliseyi "üs" gibi kullandığı belirlendi. Örgüt mensuplarının saldırılarında camları kırılan kilisenin elektrik panosunun da söküldüğü görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz