İpek'e gözaltı

DBP'nin Silvan ilçesindeki operasyonları protesto etmek için halka kepenk ve kontak kapatmaları yönünde yaptığı çağrıya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında parti adına çağrıyı yapan DBP İl Eş Başkanı İpek gözaltına alındı.

İpek'e gözaltı

DBP'nin Silvan ilçesindeki operasyonları protesto etmek için halka kepenk ve kontak kapatmaları yönünde yaptığı çağrıya ilişkin savcılık soruşturma açtı. Çağrıyı yapan DBP İl Eş Başkanı İpek ile birlikte üç kişi gözaltına alındı.

Eylemlere soruşturma

Alınan bilgiye göre, DBP'nin önceki gün yaptığı, Silvan'da cadde ve sokaklara hendek kazan, barikat kuran PKK sempatizanlarına yönelik operasyonları protesto etmek için kepenk ve kontak kapatılması yönünde yaptığı "yaşamı durdurma" çağrısına ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

İpek gözaltına alındı

Soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda parti adına çağrıyı yapan DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek evinde gözaltına alındı. İpek'in emniyetteki işlemleri sürüyor. Soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda partiden yapılan çağrı doğrultusunda bildiri verdikleri esnafı kepenk kapatması yönünde tehdit ettikleri gerekçesiyle 3 kişi, gözaltına alındı. Yapılan aramada şüphelilerin üzerinde 650 bildiri bulunduğu, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

DBP İl Başkanlığının çağrısı üzerine kentte bazı iş yerleri kepenk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren otobüsler de kontak kapatmış, ulaşımın aksamasına neden olay eylem vatandaşların da mağduriyetine neden olmuştu.

HDP ve DBP'lilerden tepki

Diyarbakır'da DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek'in gözaltına alınması merkez Sur ve Silvan ilçelerinin de aralarında bulunuduğu belediye başkanlarının tutuklanması DBP Diyarbakır binası önünde basın açıklamasıyla protesto edildi.

HDP milletvekilleri Çağlar Demirel, Edip Berk, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak'ın da bulunduğu basın açıklamasında konuşan DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, "Eğer irademize karşı bir saldırı söz konusuysa, halkımızın iradesi teslim almak üzere bir saldırı gelişecekse, ilelebet buna karşı durmak bizim temel şiarımız olacaktır.  Dün akşam itibariyle de partimizin il eşbaşkanı Hafize İpek, yaptığı bir basın açıklamasından dolayı gözaltına alınmıştır. Eşbaşkanımız görevini yapmıştır, halkına karşı olan sorumluluğunu yerine getirmiştir. Arkadaşımızın mücadelesinin sonuna kadar arkasındayız" dedi.

Bu böyle gitmeyecektir

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel de "Bu halkı katlederek, tutuklayarak, işkence ederek sindiremezsiniz. Bugün, belediye başkanlarını tutuklayarak, sürgün ederek bu sorunu çözemezsiniz. Sorunun çözümü diyalog ve müzakeredir. Barış sürecini eğer kalıcı barışa evrilmesini istiyorsak, Öcalan ile görüşülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Demirel, böyle bir ortamda seçime gidilmemesi gerektiğini belirtirken de "Bu süreçte bu şekilde seçime gidilemez. Halkımız demokratik ortamda seçime gitmek istiyor. Ama şu anda uygulanan devlet hukuku değil, asker ve polis hukukudur. Bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz