Görüş Bildir

İslam dışı akımlara karşı birlik olalım!

Türkiye, Suriye, İran ve Irak Kürdistan'ındaki Âlimler, Diyarbakır'da buluştu. Âlimler ve Medreselerin ümmet birlikteliğine olan katkıları çalıştayda dile getirilirken, sonuç bildirgesinde "İslam dışı akımlara karşı Âlimlerin birlik olmaları" istendi.

İslam dışı akımlara karşı birlik olalım!

Naif DURGUN/M. Şerif DOĞRU/Kenan GENEŞ/Ahmet AKBUDAK

DİYARBAKIR-Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) tarafından Türkiye, Suriye, İran ve Irak Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla Diyarbakır'da "Kürdistan Âlimler Buluşması" başlığı altında, çalıştay düzenledi. Bir gün süren ve 750'ye yakın Âlimin katıldığı çalıştay tarihsel tartışma ve bilgi sunumuna sahne olurken, yayımlanan sonuç bildirgesinde "Âlimlerin, İslam dışı akımlara karşı birlik olmaları" istendi.

KUR'AN TİLAVETİ VE KÜRTÇE KONUŞMA

Elazığ yolu üzerindeki Altındağ Dinlenme Tesislerinin çok amaçlı düğün salonunda gerçekleşen "Kürdistan Âlimleri Buluşması" çalıştayına, Türkiye, Suriye, Irak ve İran Kürdistanındaki 750'e yakın Alimin dışında iki binin üzerinde davetli hazır bulundu. Çalıştay uran'ı Kerim tilavetiyle başladı. İTTİHAD Dış İlişkiler Sorumlusu Abdussamed Yalçın, çalıştayın açılışında Kürtçe yaptığı konuşmada, İslam dünyasına alimler yetiştiren bölgenin geneline ziyaretlerde bulunduğunu söyledi.

"Kürdistan coğrafyası tarihten beri İslam dünyasına alimler yetiştirdi" diyen Yalçın, şunları dile getirdi: "Kürdistan'da cehalet diğer kavimlerle kıyaslandığında daha ileride görünüyor. Coğrafyamızda marksist, sosyalist, laik, seküler düşüncelerin İslami düşünceden daha fazla etkin olduğuna şahit oldum. Alimlerin çokluğuyla cahillerin çokluğu birbirleriyle tezat oluşturmaktadır."

Türkiye'nin yanı sıra, Irak, İran ve Suriye'den de katılımın olduğu çalıştayın ilk oturumunda, "Ulemanın birliği ve bunun ümmet birliğine katkıları ile Kürt sorununa etkileri", ikinci oturumda ise "Kürt ulemasının ümmet birliğine katkısı, medreselerin sorunları ve çözüm önerileri" tartışıldı.

KÜRTLERİN İÇİNDEN ÇOK BÜYÜK ÂLİMLER ÇIKTI

Konuşmanın ardından ilk oturuma geçildi. "Ulemanın birliği ve bunun ümmet birliğine katkıları ile Kürt sorununa etkileri" başlığı altındaki ilk oturuma İTTİHAD üyesi Molla Osman Teyfur moteratörlük yaparken, Oturuma konuşmacı olarak İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, eski milletvekili ve akademisyen Ömer Abdulaziz ile Güney Kürdistan'dan gelen İTTİHAD üyesi Mele Reşat Taha Osman katıldı. İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, İslami davet ve uyanışta âlimlerin rolü ve birliğinin gerekliliği üzerinde durdu.

Tarihte oldukça büyük zulüm ve haksızlıklara maruz kalan Kürt milletinin içerisinde birçok İslam âliminin çıktığını belirten Molla Kılıçarslan, “Âlim, İslam'ı ve Kur'an-ı hakkıyla taşıyabilmelidir. Kürt milletinin içerisinde tarihten günümüze kadar çok büyük âlimler çıktı. Allah'ı ve Peygamberi anlatan birçok âlim geldi. Kürtler tarihte ne kadar işkence ve zorluk çektilerse, bugün de batıl düşünceleri aramıza sokmak istiyorlar. Kürtler, bunlara rağmen Peygamber'in izinden gitmeyi bırakmadılar. Bu toplanmamız da inşallah İslam ümmetinin vahdetine vesile olur.” dedi.

ALLAH'IN İPİNE SIMSIKI SARILMAMIZ GEREKİR

Günümüzde Müslümanların, içinden çıkılmaz, kötü bir duruma düşürüldüğünü ve bu durumdan kurtulmanın tek yolunun da İslami birliktelikle sağlanabileceğine işaret eden Molla Kılıçarslan, şunları söyledi: “Şüphesiz Allah, bizlere, kitabına ve Resulünün sünnetine uymayı emreder. Allah, başta âlimler olmak üzere bizlerden, kendi ipine sımsıkı sarılmamızı ve bu ipi bırakmamamızı ister. Biz, Müslümanların zillete düşürülmek istendiği bir çağdayız. Müslümanlar, öyle kötü bir duruma düştüler ki, içinden çıkılmaz bir hale girdiler. Bugün Müslümanların topraklarına işgalciler musallat oldu. Bu çağ, İslami kimliğin yok oluşunun çağıdır.”

İSLAM ÂLEMİNİN BİRLEŞMESİNDE ALİMLERİN ROLÜ

Eski milletvekili ve akademisyen Ömer Abdulaziz, İslam âleminin içinde bulunduğu kötü durumun sorumlularından birinin İslam âlimleri olduğunu kaydetti. Âlimlerin, ümmeti birleştirmede büyük rol oynaması gerektiğini aktaran Abdulaziz, “İslam âleminin bugün içerisinde bulunduğu durumun sorumlularından biri de İslam âlimleridir. İslam âlimlerinin, ümmeti birleştirmede büyük rol oynaması gerekir ve bu konuda kendilerini sorumlu olarak görmelidirler. İnşallah buradaki âlimler, ümmetin birleşmesine vesile olur ve buna öncülük eder.” şeklinde konuştu.

ÂLİMLER İSLAMİ EMİRLERİ YERİNE GETİRMELİ

Güney Kürdistan'dan İTTİHAD üyesi Mele Reşat Taha Osman ise, günümüzde alimlerin üzerine düşen sorumlukların önemine değindi.

“Âlimler ümmetin kalbidir” diyerek konuşmasına başlayan Taha Osman, “Kur'an beşeri bir kitap değildir. Allah tarafından tüm insanlığın saadeti için gönderilen eksiksiz ve kamil bir kitaptır. Bu kitaptan beslenen âlimlerin, ilahi emirleri hakkıyla yerine getirmeleri gerekir. Bugünkü İslam âlimleri, Selehaddin Eyyubi ve Kürdistan coğrafyasından çıkan diğer alimler gibi tavır takınmalıdır.” İfadelerini kaydetti.

MEDRESELERDE YETİŞEN ÖĞRENCİLER

İkinci oturumun moderatörlüğünü İTTİHAD üyesi Molla Osman Teyfur yaptı. Oturuma konuşmacı olarak Suriye Kürdistan'ından Şeyh Ebulhuda Enneqşebendi, Komela İslami üyesi Molla Muhammed Ali ve Güney Kürdistan'dan Bizutnawa İslami temsilcisi Abdullah Heme Murat katıldı. Şeyh Ebulhuda Enneqşebendi, medreselerin sorunları, çözüm önerileri ve medreseler arası diyalogun güçlendirilmesi için atılacak adımları açıkladı.

Müslümanların her yerde kanının döküldüğü bir zamanda âlimlerin daha pratik adımlar atması gerektiğine vurgu yapan Enneqşebendi, “Bugün Müslümanların kanı her yerde dökülürken âlimlerin birbirlerine hikâye anlatmaması lazım. Biz âlimler, pratik adımlar atmalıyız ki, Müslümanlar bu zilletten kurtulsun. Medreselerde öyle öğrenciler yetiştirmeliyiz ki, Şeriat'ı sevsin ve sevindirsin, tevhit bayrağını hakkıyla kaldırsınlar.” dedi.

HAKKIYLA YETİŞTİRMEDİĞİMİZ ZAMAN

Bazı kişilerin, İslam adına gençleri kandırarak başka yönlere sevk ettiğini kaydeden Enneqşebendi, bu durumun önüne ancak âlimlerin geçebileceğini söyleyerek, şunları aktardı: “Medreselerde çocuklarımıza ders veriyoruz ama verdiğimiz dersler sadece Sarf, Nahiv ve benzeri derslerdir. Biz âlimler çocuklarımızı hakkıyla yetiştirmediğimiz için çocuklarımız İslam adına kandırılarak başka yönlere sevk ediliyor. Peki, çocuklarımızın yanlış yollara sapmaması ve kolaylıkla kandırılmaması için iman konularını ne kadar verebiliyoruz? Eskiden medreselerde yetiştirilen öğrenciler, imani konularda çok iyi yetiştirildikten sonra cihada çıkarlardı.”

ÜMMETİ KURTARABİLECEK TEK ÇARE İTTİFAK

Komela İslami üyesi Molla Muhammed Ali, aşırı akımlara karşı âlimlerin birlikte çalışması gerektiği konusuna değindi. “İslam âlemini içerisinde bulunduğu bu acı ortamdan kurtarabilecek tek çare âlimlerin ittifakından ümmetin ittifakına doğru yol almaktır. Âlimler, ümmetin tuzudur. Tuz bozuldu mu yapacak bir şey kalmıyor. İslam âlemi iki kanatlı kuş gibidir. Kanadın birini âlimler, diğerini ise halk oluşturuyor. sHer iki kanat, görevini hakkıyla yerine getirmelidir.” diyen Molla Ali, ulemanın, atacakları adımları iyi planlaması tavsiyesinde bulundu.

Güney Kürdistan'daki Bizutnawa İslami temsilcisi Abdullah Heme Murat ise, vahdaniyetten uzak anlayışların, Müslümanlar arasında birçok sorunun oluşmasına sebebiyet verdiğini kaydetti.

BİRLİK OLMAYIŞIMIZ SORUNLARA NEDEN OLUYOR

Âlimleri bir araya getiren bu tür etkinliklerin sık sık yapılmasının faydalı olacağının altını çizen Heme Murat, “Aramızdaki en önemli sorunlardan biri Kürdistan âlimlerinin birlik olmamasıdır.  Birlik olmayışımız, birçok sorunun çıkmasına sebep oluyor. Başta âlimler olmak üzere bütün Müslüman Kürtler olarak İslam'ı öyle yaşamalıyız ki, çevremize de yansıtalım. İslam devletini Kürdistan'da hâkim kıldıktan sonra bu hâkimiyeti başka coğrafyalara da götürebiliriz. Yine bunları yapmak hususunda en büyük görev biz âlimlere düşüyor.” İfadelerini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi