"IŞİD'e yönelik iş birliğimiz devam edecek"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le bir araya geldi.

Erbil'i ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, IKBY Başbakanı Barzani'yle görüştü. Neçirvan Barzani, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD'le mücadelelerine değinerek, "Hollanda'nın Peşmergeyi eğitmesi ve silahlandırmasını IKBY için önemli bir yardım olarak görüyoruz" dedi. Barzani, Koenders'in Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinin IŞİD'e karşı "elde ettiği başarılar" nedeniyle kendilerini tebrik ettiğini de belirtti.

Görüşmelerinin olumlu geçtiğini aktaran Barzani, Koenders'in Erbil ziyaretinin yalnızca IKBY'ye değil, IŞİD'e mücadelede tüm Irak'a destek olduğunu ifade etti.

Koenders de Hollanda'nın ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'le mücadesine destek verdiğini hatırlatarak, "IŞİD'e yönelik operasyondaki iş birliğimiz devam edecek" diye konuştu. Koenders, Hollanda'nın 2014 yılında IŞİD'le mücadele için 100 milyon dolar ayırdığı bilgisini verdi.

Hollanda'nın Peşmergenin silahlandırılması ve eğitimine katıldığını dile getiren Koenders, Erbil ziyaretinde, Peşmergenin eğitimi ve askeri yardımın yanı sıra IKBY'deki Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara insani yardım yapılması konularının ele alınacağını kaydetti.

Koenders'in IKBY'deki ziyaretinde sığınmacıların kaldığı bir kampı da ziyaret etmesi bekleniyor.

BAHİRA KAMPINA GİTTİ

oenders, bölgesel hükümetin yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından çevredeki sığınmacı kamplarına ziyaret etti. Erbil’in kuzeybatısındaki Bahirka Kampı’nı gezen Koenders, yetkililerden bilgi aldı.

Kampta incelemelerde bulunan Koenders, sığınmacılarla sohbet etti ve şikayetlerini dinledi. Bir çadırda sığınmacılarla fotoğraf çektiren Bakan, elinde IKBY bayrağı olan bir kız çocuğuyla uzun süre ilgilendi. Kız çocuğunun elindeki bayrağı alan Bakan Koenders, birlikte objektiflere poz verdi ve Hollanda'nın bölgeye yardımlarının devam edeceğini söyledi.

Kamp sakinleri ise uluslararası yardımların yetersiz olduğunu belirterek Avrupa ülkelerinin insani yardım çağrılarına acil cevap vermeleri gerektiğini dile getirdi.

IŞİD saldırıları yüzünden Karakuş bölgesinden kaçarak Erbil'e sığınmak zorunda kaldığını söyleyen Cunde Faruk, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders'in kamp ziyaretiyle ilgili olarak "Siyasiler ve diplomatlar kampımızı ziyaret ediyor ve bizi dinliyorlar. Fakat çok az yardım eden oluyor. Onlardan isteğim Peşmerge güçlerine yardım etmeleridir. Peşmergeye silah yardımında bulunsunlar ki savaş bir an önce bitsin ve bizler evimize dönelim” dedi.

IKBY Dışişleri Sorumlusu Felah Mustafa, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve IKBY’li yetkililer, Koenders'e kamp ziyaretlerinde eşlik etti.

Hollandalı Bakan Koenders, Bağdat’taki temaslarının ardından Erbil’e gelmiş, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani düzenlediği basın toplantısında teröre karşı desteklerinin süreceğini söylemişti.

Koenders, sığınmacı kamplarını ziyaret ettikten sonra "IŞİD'e yönelik işbirliğimiz devam edecek" mesajını tekrarlayarak Erbil’den ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz