Görüş Bildir

"Türkiye-DAEŞ ilişkisi kurmak kirli bir oyundur"

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Vezir: "Dünya kamuoyunda, terör örgütü DAEŞ üzerinden Türkiye'ye algı operasyonu yapılıyor. Bu, tam bir deli saçmasıdır ve kirli bir oyundur. DAEŞ'in Suriye'de yaptığı hangi iş Türkiye'ye yaradı? Aksine, Türkiye'nin istemediği, tersine çalışmaları var. Bu yalana çocuk bile inanmaz" şeklinde konuştu.

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Suriye'deki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, iç savaşın uzamasının, Ortadoğu'da hesapları olanlara fırsat verdiğini, bu kargaşanın da ülkede yeni sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Vezir, Esed rejiminin, kaybettiği yerleri geri alamayacağını anlayınca PYD'yle iş birliği yapmaya ve ona destek olmaya başladığını ileri sürdü.

Suriye'de sınırların değiştirilmeye çalışıldığını savunan Vezir, şöyle devam etti:

Esed, DAEŞ ve PYD'nin çıkarları örtüşüyor

"PYD, sınırları belirlediği yerlerde Arap ve Türkmenleri göçe zorluyor hatta kendi tarafında olmayan Kürtlere de eziyet ediyor ve kovuyor. Tel Abyad'dan sonra Afrin'i de alıp, Hatay'a kadar Türkiye sınırına yerleşmek istiyorlar. Rejim de, Hatay sınırında yer alan Bayırbucak Türkmen ve Cebel Ekrad bölgelerini ele geçirip, PYD'nin almayı planladığı Afrin'e sınır olmayı hedefliyor. Rejim, bu hedefle hem PYD'yle komşu olup petrol kaynaklarından da faydalanmış olacak hem de PYD ile iş birliği yapıp, Suriyeli muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesecek. Amaç, Suriye'yi, Alevi, Kürt ve Sünni devleti olmak üzere 3'e bölmek. Ortada kalan ve dört bir yanıyla bağlantısı kesilmiş Sünni devletini hapse atmak istiyorlar. Şu an tüm hesapların bunlar üzerine yapıldığını ve DAEŞ'in de buna hizmet ettiğini düşünüyoruz."

Bu amaçlara ulaşmanın kolay olmadığına dikkati çeken Vezir, koalisyon güçlerinin de dolaylı olarak bu amaca hizmet ettiğini ileri sürdü.

Vezir, muhaliflerin bir süre önce Esed'in elindeki Halep'te, önemli bir operasyon düzenlediğini, bu sırada DAEŞ'in muhaliflere saldırarak, Esed'e yardım ettiğini savundu.

"Türkmenlerin son kalesi Bayırbucak tehdit altında"

Yaşanan son gelişmelerin tesadüf olmadığını belirten Vezir, şunları kaydetti:

"Rejim, son bir haftada Bayırbucak Türkmen bölgesine saldırılarını, normal zamana göre 10 kat arttırdı. Gece saatlerinde dahi helikopter ve uçaklarla vuruyor. Bazı köylerimizde sağlam bina kalmadı. Ölü ve yaralılarımız çok. Bölgeye 15 bin asker ve zırhlı araçlar yığdığını öğrendik. Bizim bölgemiz, Suriye üzerinde oynanan oyunlar için kilit ve stratejik bir noktada. Bu nedenle Tel Abyad'ın PYD'nin kontrolüne geçmesinin ardından bu saldırıların arttığını düşünüyoruz."

Türkmenlerin "son kale" olarak gördükleri Bayırbucak'ın da tehdit altında olduğunu, Suriye'nin parçalanmasını istemeyen ülkelerin, Suriye'de oynanan tehlikeli oyunlara "dur" demesi gerektiğini belirten Vezir, "Suriyeli Türkmenler ve muhalifler desteklenmeli. Yardımlar da tek bir elden, tek bir ele verilmeli" dedi.

"Türkiye-DAEŞ ilişkisi kurmak kirli bir oyundur"

Vezir, "Dünya kamuoyunda, terör örgütü DAEŞ üzerinden Türkiye'ye algı operasyonu yapılıyor. Bu, tam bir deli saçmasıdır ve kirli bir oyundur. DAEŞ'in Suriye'de yaptığı hangi iş Türkiye'ye yaradı? Aksine, Türkiye'nin istemediği, tersine çalışmaları var. Bu yalana çocuk bile inanmaz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi