Almanya'da kadın istihdamı yüzde 30 artacak

Almanya'da kadınların kamu ve özel sektör yönetiminde fazla söz sahibi olmasını sağlayan yasa taslağı Federal Meclis'te kabul edildi.

Almanya'da kadın istihdamı yüzde 30 artacak

Almanya Aile Bakanı Manuela Schwesig, borsaya kayıtlı 108 işletmenin denetim kurullarında 2016 yılından itibaren daha fazla kadının olacağını açıklamıştı. Yüzde 5 olan bu oranı yüzde 30'a yükselmesi hedefleniyor.

Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti'den oluşan koalisyonun hazırladığı yasa tasarısıyla, üç bin 500 kadar işletmeye de "esnek düzenleme" adı verilen, işletmelerin kadın kontenjanlarını kendilerinin belirleyeceği bir düzenleme getiriliyor.

KADINLARA DEVRİM NİTELİĞİNDE HAK

Kadınların 1918'de seçme hakkı elde ettiği Almanya'da bu uygulamanın kadınlara en büyük hak olduğu ifade edildi.

"Denetim Kurulları'na Daha Fazla Kadın" (FidAR) adlı girişimin başkanlığını yapan Monika Schulz-Strelow, genç kızlar ve kadınlar için yönetim kadrolarındaki kadınların iyi bir örnek oluşturacağı görüşünü savunmuş, kota uygulamasının "genel olarak işletme kültüründe bir değişime yol açması" umudunu dile getirmişti.

İşverenler ise kota uygulamasını eleştirmişti. Alman İşverenler Konfederasyonu'ndan (BDA) Stefan Straesser, "Bize göre kota en önemli kriter olan meslekî vasıf konusunu dikkate almıyor" ifadesini kullanmıştı.

Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) tarafından ocak ayında açıklanan verilere göre, yasadan önce 200 büyük işletmede denetim kurulundaki kadınların oranı yüzde 18.4, yönetim kurulundakilerin oranı ise yüzde 5.4 düzeyinde.

Kaynak: NTV

Kaynak: Diyarbakır Söz