Görüş Bildir

Bangladeşli ateist yazar, evine dönerken öldürüldü

Bangladeş’in başkenti Dakka’da Avijit Roy adlı ateist yazar, kendisi gibi blog yazarı olan eşi Rafida Ahmed ile birlikte kitap fuarından dönerken, bir grup radikal dincinin satırlı saldırısına uğradı. Saldırıda hayatını kaybeden Bangladeş asıllı ABD vatandaşı ve Amerika’da yaşayan Roy, Müslümanlara yönelik özgür ve laik düşünceyi destekleyen fikirler savunmasıyla tanınıyordu.

Bangladeşli ateist yazar, evine dönerken öldürüldü
Saldırıda yazarın eşi Rafida Ahmed ise ağır yaralandı. Polis olay yerinde suç aleti olan satırları bulurken, saldırganların kimliğinin henüz netleştirilemediği açıklandı. Polisin verdiği bilgilere göre saldırıyı Bangladeş’teki radikal İslamcı örgüt ‘Ansarullah Bangla Team’ üstlendi.
Roy’un ailesi BBC’ye verdiği röportajda son haftalarda tehditler aldıklarını çünkü Roy’un bloğunda dinci radikalleri eleştiren ve hümanist, rasyonalist görüşleri savunduğunu belirtti.
ABD Soruşturma merkezi (CFI), yazarın cinayete kurban gitmesi karşısında şaşkınlık ve üzüntülerini dile getirdi. Kar amacı gütmeyen Amerikalı kuruluş yaptığı yazılı açıklamada Dr. Roy’un cesur bir bilim ve fikir özgürlüğü savunucusu gerçek bir müttefik olduğu belirtildi. Sınır tanımayan gazeteciler basın özgürlüğü konusunda Bangladeş’i, 180 ülke arasında 146. Sırada göstermişti. 2013 Ahmed Rajib Haider adındaki fikir hürriyetini savunan bir blog yazarı Dakka da evinin yakınında saldırıya uğramıştı. 2004’te ise Dakka Üniversitesinde profesörlük yapan ve seküler düşünceleriyle bilinen Humayun Azad, bir kitap fuarından dönerken radikal dincilerin saldırısında ağır yaralanmış ve Almanya’da tedavisi sürerken hayatını kaybetmişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi