Görüş Bildir

Davutoğlu Gazze yolunda

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzesi talebine ilişkin olarak, muhtemel gelişmeler ve bütün ihtimaliyat planlamaları göz önüne alınarak müzakerelerde son aşamaya gelindiğini belirtti ve "süreç, müracaat anlamında sonlandırılacak" dedi.

Davutoğlu Gazze yolunda

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Arap Birliği'ne üye bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Gazze'yi ziyaret etmek üzere Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzesi talebine ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin son 5-6 ay içinde NATO Konseyi'ni, ilki Türk uçağının düşürülmesi, diğeri Akçakale'de Türk vatandaşlarının şehit olması sonrasında olmak üzere, iki kez 4. madde çerçevesinde bilgilendirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin sınırlarında artan çatışmaların getirdiği risklerle NATO'nun ilgili komitelerinde bir ihtiyat tedbiri, ihtimaliyat hesabı olarak çalışmaların yapıldığını kaydeden Davutoğlu, "Bu çerçevede, Türkiye-Suriye sınırı aynı zamanda NATO sınırı olduğu için, bundan daha doğal bir gelişme de olamaz" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir NATO üyesi ülkenin sınırlarında bu derece sınır ihlalleri ve ortaya çıkabilecek daha başka riskler varken, balistik füzeler vs. gibi, tabi ki NATO'nun zaten misyonu bu, üye ülkelerin güvenliğini temin etmek. İster en doğuda, güneyde Türkiye olsun, ister en kuzeyde Norveç olsun, fark etmez.

Bütün bunlar, bu sınırların güvenliği ortak bir güvenlik şemsiyesi altında ve güvenliğin bölünmezliği ilkesi altında yapılan çalışmalardır. Tabi NATO'nun bu konudaki kapasitelerini Türkiye'ye sağlaması konusunda mutabakat vardır. Özellikle Patriotlar konusunda son dönemde bu çalışmalar yoğunlaşmıştır."

"Savunma ağırlıklı bir tedbir"

Müzakerelerde son aşamaya gelindiğini belirten Davutoğlu, "Muhtemel gelişmeler ve bütün ihtimaliyat planlamaları da göz önüne alınarak müzakereler son aşamasına gelmiştir. En kısa zamanda bu müracaat, yani resmi bir şekilde süreç müracaat anlamında sonlandırılacak" dedi.

Brüksel'le konuyla ilgili temasların sürdüğünü vurgulayan Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah bu süreç, istişareler belli bir aşamaya geldiğinde bu müracaat yapılacak. Çok uzun sürmez, onu söyleyeyim. Müracaat yapıldığında zaten kapsamlı bir açıklamayla bunu kamuoyumuzla paylaşacağız.

Bu, herhangi bir başka hedefi olmaksızın savunma ağırlıklı bir tedbirdir."

Daha önce de benzer tedbirleirn alındığını anımsatan Davutoğlu, "Burada bizim en temel hedefimiz ve sorumluluğumuz ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına almaktır. NATO üyeliğimiz de zaten bunun için vardır.

Dolayısıyla da, sınır bağlamındaki bu gelişmelere paralel olarak bu adımlar atılacaktır. Atıldığı zaman kamuoyuyla paylaşırız. Sayın Başbakanın da dediği gibi son aşamaya gelmiştir."

Davutoğlu, füzelerin hangi ülkelerden temin edileceğinin sorulması üzerine, "Patriot kapasitesine sahip ülkeler bellidir. NATO'ya Patriot, bu imkanları tahsis eden ülkeler belli, onlarla da mutabakata varılır" şeklinde konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi