Filistin uzlaşı hükümeti heyetinin Gazze ziyareti

Heyet, "memurlar krizinde" Hamas ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle, Gazze ziyaretini yarıda keserek bölgeden ayrıldı.

Filistin uzlaşı hükümeti heyetinin Gazze ziyareti

GAZZE- Filistin uzlaşı hükümeti heyetinin, "eski hükümet memurları krizi" konusunda Hamas ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle Gazze ziyaretini yarıda keserek bölgeden ayrıldığı bildirildi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi yöneticilerinden Salih Zeydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uzlaşı hükümeti bakanları, eski hükümet memurları krizi hakkında Hamas ile anlaşmaya varılamaması üzerine perşembe günü sona ermesi beklenen Gazze ziyaretini yarıda kesti" dedi.

Heyetin Gazze'den ayrılma kararı almadan önce krizi kontrol altına almak için aralarında İslami Cihad'ın da bulunduğu çeşitli Filistinli grupların temsilcileri ile bir araya geldiğini belirten Zeydan, "Ancak görüşmeler sonuçsuz kaldı" diye konuştu.

Zeydan, Gazze'deki emniyet birimlerinin, bakanların, Haziran 2007 yılındaki bölünmeden önceki Filistin yönetimi tarafından atanan memurlardan herhangi biri ile görüşmelerine izin vermediğini aktardı.

"HEYET, BAŞBAKAN HAMDALLAH'IN TALİMATI ÜZERİNE GAZZE'DEN AYRILDI"

Öte yandan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı yazılı açıklamada, "Uzlaşı hükümetinin bakanları, Haziran 2007'den önce atanan memurların kayıt edilmesi işleminde başarısız olunmasının ardından bize, Başbakan Rami el-Hamdallah'ın talimatı üzerine Gazze'den ayrılacaklarını bildirdi" ifadesini kullandı.

Bakanların, "Gazze'deki memurlar meselesinde uzlaşmaya varılması konusunda kendilerinin yetkili olmadığını" söylediğini aktaran Ebu Zuhri, ulusal uzlaşı hükümetini "herhangi bir ayırım yapmadan tüm memurlar hakkında yükümlülüklerini yerine getirmeye" çağırdı.

"HAMDALLAH 9 GÜN SONRA GAZZE'DE"

Bu arada Hamas yöneticilerinden Ziyad ez-Zaza, Başbakan Hamdallah'ın, başta memurlar meselesi olmak üzere Gazze'de çözüm bekleyen sorunları görüşmek üzere 9 gün sonra Gazze'ye gelmeyi düşündüğünü açıkladı.

Zaza, "Hamdallah, Hamas yönetimi aracılığıyla bana gönderdiği mesajında başta eski hükümet memurları krizi olmak üzere bölgedeki sorunları görüşmek üzere 9 gün sonra Gazze'ye gelmeyi düşündüğünü bildirdi" dedi.

Filistin uzlaşı hükümetinin, Gazze'den ayrılmasına ilişkin de Hamas'tan böyle bir talep geldiği iddiasını yalanlayan Zaza, "Hamas, heyete çalışması için her türlü uygun ortamı sağlamıştı" ifadesini kullandı.

Filistin uzlaşı hükümetinden 11 Bakan, dün, Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze'ye gelmişti. Bakanların Gazze ziyaretinin perşembe günü sona ereceği duyurulmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı