Hindistan'da mahkeme internette kısıtlamaya karşı karar aldı

Hindistan'da Yüksek Mahkeme, internet yasasının bir hükmünün "kötüye kullanıldığı ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı" gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.

Hindistan'da mahkeme internette kısıtlamaya karşı karar aldı

Yüksek Mahkeme, polisin kişileri internette yayınlanan içeriğe dayanarak gözaltına almasına olanak tanıyan Enformasyon Teknoloji Yasası'nın ilgili hükmünün anayasal "öğrenme hakkını" kısıtladığı gerekçesiyle bütünüyle kaldırılması gerektiğine hükmetti.

Karar, ülkede ifade özgürlüğü savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı. Yüksek Mahkeme avukatlarından Karuna Nundy, sosyal medyada, yasanın "Section 66a" olarak bilinen hükmünün kaldırılması yönünde yaklaşık üç yıldır süren çalışmanın sonuç verdiğini, Hindistan anayasasına minnettar olduğunu açıkladı.

Enformasyon Teknoloji Yasası'nın bu hükmünün, "taciz edici, uygunsuz, tehlikeli, hakaret içeren" ya da saldırı niteliğindeki internet içeriğine üç yıla kadar hapis cezası verilmesine imkan tanıyan ifadeler nedeniyle kolayca istismar edilebileceği düşünülüyordu.

Yasa hükmüne karşı kampanya, 2012 yılında sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Mumbai kentinde bir siyasetçinin cenazesi nedeniyle gün boyunca yollar ve işyerlerinin kapatılmasını sorgulayan iki genç kızın gözaltına alınması üzerine başlatılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz