Görüş Bildir

Irak'ta ramazana özel "sini zarf" oyunu

Irak'taki Türkmenlerin, ramazan gecelerine renk katan "sini zarf" oyunu, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin farklı kesimdeki insanları buluşturuyor

Irak'ta ramazana özel

Irak'taki Türkmenler, geleneksel hale getirdikleri "sini zarf" oyununu ramazan gecelerinde yaşatmaya devam ediyor.

Erbil'deki bir çay bahçesinde bir araya gelen Türkmenler, canlı müzik eşliğinde sini zarf oyunu oynadılar. Şenlik havasında geçen oyun, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin farklı kesimdeki insanları buluşturuyor. Türkmen, Arap ve Kürtler, oyunu beğeniyle izliyor.

Oyunculardan İbrahim Tatlıcı, ramazanın başlamasıyla birlikte her gece dışarıda bu oyunu oynadıklarını söyledi. Oyunun ramazana özel olduğunu aktaran Tatlıcı, etkinlik boyunca geleneksel müziklerini dinlediklerini dile getiriyor.

RAMAZANA ÖZEL "SİNİ ZARF" OYUNU

Kerkük, Altınköprü ve Erbil'deki Türkmenler arasında turnuva düzenlediklerini anlatan Tatlıcı, söz konusu etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Bir başka oyuncu Ferhan Mustafa ise "Bu oyun, bize babamızdan, dedemizden kalan bir kültürdür. Türkmenlere has olan bu oyuna isteyen herkes katılabilir. Türkmence şarkılar söylüyoruz. Şarkılara eşlik edenler de keyifli bir zaman geçiriyor" diyor.

Ramazan boyunca devam eden etkinlik kimi zaman mahalleler arasında, kimi zaman da başka şehirlerden gelen konuk oyuncularla karşılaşma şeklinde düzenleniyor. 3'er veya 4'er kişilik takımlar halinde oynanan oyunun temel kuralı, sini üzerindeki 11 fincandan birisinin altına yerleştirilmiş "zarf" denilen renkli boncuğu bulmak. Gece yarılarına kadar sürdüğü oyunda fincanın altındaki boncuğu bulan kazanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi