Görüş Bildir

Ölümden ölüme kaçış!

Suriye'ye yıllar önce sığınan ancak bu ülkede başlayan iç savaştan sonra Gazze'ye dönen Filistinliler, burada da İsrail'in son saldırıları ve abluka nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor.

Ölümden ölüme kaçış!

Ailesiyle 2 yıl önce Suriye'deki iç savaştan kaçarak Gazze'ye dönen Filistinli İman el-Havrani, İsrail'in son saldırıları ve bölgeye yönelik ablukası nedeniyle zor günler yaşıyor. İkiz çocuk bekleyen Havrani, bir devlet hastanesinde güvenlik görevlisi eşinin, 5 aydır maaş alamadığını, oturdukları evin kira sözleşmesinin de bittiğini ve çıkmak zorunda olduklarını anlattı.

Yardım kuruluşlarının ve bazı hayırseverlerin desteğiyle geçindiklerini ifade eden Havrani, kendilerini çok daha zor günlerin beklediğini dile getirdi.

"Gazze'de acıyı tattık. İsrail'in 2012 ve 2014 yıllarında düzenlediği saldırılarla 2 savaş yaşadık. Son saldırılarda kardeşim Abdullah şehit oldu. Ölümden ölüme kaçtık" diyen Havrani, Sosyal İşler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nu (UNRWA) Suriye'den gelen ailelere yardım konusunda görevini yerine getirmemekle suçladı.

Suriye'deki savaştan ailesiyle bir yıl önce Gazze'ye kaçan bir başka Filistinli Abdullah el-Biltaci de Suriye'de inşaat mühendisiyken Gazze'de işçi olarak çalıştığını söyledi.

- "Diploma sorun teşkil etmeye başladı"

Savaş başladıktan sonra çocuklarının hayatından endişe ederek çıktığı Suriye'den sığınmacı Filistinlilerin yaşam koşullarının en iyi olduğunu duyduğu Gazze'ye geldiğini belirten Biltaci, "Ne var ki burada çok farklı bir durumla karşılaştık. Mastır yapmış bir inşaat mühendisiyken tuğla taşımak için her gün iş arayan biri oldum. Diplomam burada benim için sıkıntı oluşturmaya başladı. İşverenler, kendilerinden daha eğitimli birini çalıştırmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

Biltaci, iş konusunda yaşadığı problemlerin yanı sıra İsrail'in son saldırılarında oturduğu evin bombalandığını, hayırseverlerin kendilerine verdiği küçük bir dairede  kaldıklarını aktardı.

Saldırılarda ayağına şarapnel isabet ettiği ve hastanede tedavi olması gerektiğini vurgulayan Biltaci, tedavinin ücretsiz olduğunu ancak hastaneye gitmek için yol parası bulamadığını dile getirdi.

Suriye'den Gazze'ye sığınan Filistinlilerin Durumunu Takip Komitesi Başkanı Atıf el-Ammavi da bu konuda ciddi sorunlarla karşılaştıklarını, Çalışma Bakanlığınca ödenen "işsizlik maaşlarının" 5 aydır verilmediğini kaydetti.

İsrail'in son saldırılarında Suriye'den gelen ailelerden 60'ının zarar gördüğünü bildiren Ammavi, 12 kişinin evlerinin tamamen yıkıldığını söyledi.

Bu durumdaki sığınmacıların halihazırda UNRWA'ya bağlı merkezlerde yaşadığını ifade eden Ammavi, Filistin yönetimine, tedavi görmek üzere başka ülkelere gidebilmeleri için sığınmacıların pasaportlarını yenileme çağrısı yaptı.

"Suriye'den gelen Filistinlilere yönelik projeler"

Sosyal İşler Bakanlığı Vekili Yusuf İbrahim ise sığınmacıların yönelttikleri suçlamalara ilişkin, bakanlığın Suriye'den gelen Filistinliler için 8'den fazla sosyal ve ekonomik projesinin bulunduğunu söyledi.

Söz konusu projeler kapsamında "üniversite öğrencilerine burs verilmesi, küçük ekonomik projelerin desteklenmesi, çocuklara sosyal ve psikolojik destek ile ev eşyaları yardımı"nın bulunduğunu ifade eden İbrahim, ailelere, kiralarının ödenmesi ve istihdam konusunda da yardımcı olunduğunu kaydetti.

İşçilerin maaşlarının 5 aydır ödenmemesi meselesinin de Çalışma Bakanlığı'yla alakalı bir durum olduğunu savunan İbrahim, Suriye'den geldiklerinden bu yana Filistinli ailelere 1 milyon dolar yardım edildiğini söyledi.

Gazze'deki UNRWA yetkilisi Adnan Ebu Hasne de kuruluşun Suriye'den gelen Filistinli ailelerin kiralarının ödenmesi konusunda düzenlemeler yaptığını kaydetti.

Ebu Hasne, her aileye yaklaşık 125 dolar ödeyen UNRWA'nın yenilenen programla bu rakamı 200 dolara çıkacağını belirtti.

Sosyal İşler Bakanlığı 2011 Şubat ayı ile 2014 Ocak ayı arasında Suriye'den, 884 kişinden oluşan 228 ailenin Gazze'ye sığındığını açıklamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi