Syriza, hem Yunanistanın hemde Azınlıkların umudu oldu

Yunanistan seçimlerinin galiba Syriza’nın Gümülcine’deki soydaş milletvekili Mustafa Mustafa, seçmenin bu kez oy vermediği iki büyük parti Yeni Demokrasi ve PASOK’un yıllardan beri görmezden geldiği ve her seçim döneminde sadece vaat aşamasında kalan azınlık sorunlarının kendi iktidarları döneminde çözüleceğini söyledi.

Syriza, hem Yunanistanın hemde Azınlıkların umudu oldu
Yunanistan’da yıllardan beri iktidarda olan Yeni Demokrasi ve PASOK’un sandığa gömen, ülkenin 40 yaşındaki yeni Başbakanı Radikal Sol Koalisyonun lideri Aleksis Çipras’a soydaşlardan da destek geldi. Yunanlıların krizden çıkmak için umudu olan Çipras’ın partisi Syriza Gümülcine’den 2, İskeçe’den 1 milletvekili kazandı. Gümülcine’den 15 yıl sonra yeniden meclise giren mikrobiyoloji uzmanı 59 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Mustafa Mustafa, muayenesinde tebrikler kabul etti. Yunanistan’da 40 yıldır ülkeyi idare eden Yeni Demokrasi ve PASOK’un yaptıkları hataların enkazı altında kaldıklarını söyleyerek, “Yeni Demokrasi ve PASOK partilerinin dönemi kapandı. Uyguladıkları politikalar gerçekten Yunanistan toplumunu derin bir krizin içerisine itti. Son yıllarda ülkemizde insanı dram, insanı kriz yaşanıyor. Buna karşı ülkenin çağdaş solunu temsil eden, bağımsız olarak bu yıllarda demokrasiden, emekten, barıştan yana tavır izleyen alternatiflerle başka yollar göstermek isteyen Syriza’yı da bu noktaya getirdi. Yunanistan toplumu ülkenin geleceğini eline teslim etmek istediğini belirtti. Bu açılardan biz büyük bir iftiharla biz önümüze sunulan olanağı değerlendirmek istiyoruz. Bunun büyük bir sorumluk olduğunun da bilincindeyiz. Zor ve engebeli bir yolun başlangıcında olduğumuzun bilinicindeyiz. Ama bu yolu yürümek zorundayız. Ülkemizi bir an önce krizden kurtarmak, toplumumuzu bu insani krizin pençesinden almak ve ileriye doğru umutla yürümek istiyoruz” dedi.

“DÜNYA MAZLUMLARI YUNANİSTAN’I TAKİP ETSİN”

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ndeki eğitiminden sonra Yunanistan’a dönen ve Gümülcine’de açtığı muayanede bir taraftan hastalarıyla ilgilenirken, diğer taraftan da soydaşların sorunlarının çözümüne yönelik siyasi çalışmalarını yürüten Syriza milletvekili Mustafa Mustafa, zaferle ayrıldıkları seçimin dünya mazlumları içinde umut kaynağı olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle südürdü:

“Yunanistan’daki bu gelişme Avrupa’nın güneyindeki politik gelişmeler, gerçekten Avrupa halkları içinde ve dünya mazlumları içinde bir umut ve esin kaynağı oluyor. Hani kaderimizin limon gibi sıkılmak olmadığını kemer sıkma politikalarına mahkum olmadığımıza biz inanıyoruz ve geniş toplumlar tarafından kabul edilmesini istiyoruz. Yunanistan’daki seçimleri bir başlangıç olarak addediyoruz. Tek yanlı kemer sıkma politikaları insanlığın kaderi olamaz. Alternatif yolların olduğuna inanıyoruz. Bunların yaşama geçirilmesi içinde elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bu arada diğer halklarında dayanışmasını, moral desteklerini istiyoruz. Çünkü dünya neredeyse bir köy oldu diyebiliriz. İnsanlar arasındaki ilişkilerin bilgilenmenin bu kadar geliştiği bir çağda, uluslararası dayanışmanın önemine çok inanıyoruz. Bu açıdan bütün dünya mazlumlarının Yunanistan’daki gelişmeleri takip etmesini ve bize destek olmasını istiyoruz."

“AZINLIK HAKLARI KONUSUNDA TAVRIMIZ NET”

Syriza Gümülcine Milletvekili Mustafa Mustafa, iki partili sistemin azınlığın çözüm bekleyen sorunları konusunda iktidarları döneminde yoğun bir ‘durağanlık’ yaşandığını kaydederek, “Seçimden, seçime verilen vaatler, sürüncemede bırakılan sorunlar vardı. Son dönemki ekonomik krizle de birleşince gerçekten Batı Trakya’daki Türkler arasında da iki eski büyük partiye olan temayül gerçekten yok oldu, buharlaştı. Bunun yerine iyi bir gelecekten bahseden, umut teşkil eden Syriza’ya yöneldi. Bunun sonucu olarak 3 parlementer Syriza partinin saflarında millet meclisine seçildi. Biz nihayet bu konuda da gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Yıllardır, insan hakları ve azınlık hakları bağlamında net tavrı olan, bu hakları tartışma konusu yapmadan ilkesel olarak destekleyen Syriza’nın iktidarında bu sorunların da yavaş yavaş çözüme varacağına inanıyoruz. Ama baş amacımız, hedefimiz, ülkemizde yaşanan bu insani krizi bertaraf etmek, ekonominin çarkını döndürmek, yaşanabilir bir toplumsal yapıya ulaşmak. Bu çerçevede demokratikleşme planımızın da içerisinde azınlık sorunlarının da çözümünü hedefliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz