İran'dan karikatür misillemesi

İslam’a ve Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli yayınlara tepki olarak "Uluslararası Holokost Karikatür" yarışması düzenlenecek

İran'dan karikatür misillemesi
İran'da, İslam’a ve Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli yayınlara tepki olarak "Uluslararası Holokost Karikatür" yarışması düzenleneceği bildirildi.

Serçeşme Kültür Merkezi Müdürü Muhammed Rıza Zairi, "Danimarka’da 2005 yılında Hz. Peygamber’e hakaret içerikli yayınlardan sonra dünyanın çeşitli noktalarında terör eylemleri gerçekleşti. Bu tür şiddet içerikli tepkiler Batı’ya yaradığı için biz de buna karşı etki bırakacak akılcı ve kültürel bir yaklaşımla tepki göstermeye karar verdik” dedi.

Zairi, Batılı ülkelerde İslam ve Hz. Muhammed’e hakaret içeren yayınlara dikkati çekerek, “Biz Hz. Peygamber’e hakarete öfkeliyiz ancak şiddetle hareket etmek yerine kültürel yaklaşım sergileyeceğiz. Yarışma, düşünce özgürlüğü iddiasıyla Peygamber’e hakaret eden Batılı emperyalist güçlere mesaj niteliği taşıyor. Söz konusu mesajla, 'madem düşünce özgürlüğünü savunuyorsunuz ve bu yolla İslam Peygamberi’ne hakaret ediyorsunuz, öyleyse Holokost’u neden sorgulamıyorsunuz? Neden Holokost üzerine farklı düşünme ve konuşma özgürlüğü yok?' demek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- “Bu yarışma, Batı’nın ifade özgürlüğü konusundaki sınırlarını belirleyecek”

Amaçlarının Yahudi soykırımında hayatını kaybedenlere saygısızlık olmadığını da vurgulayan Zairi, “Ancak bu yarışma, Batı’nın ifade özgürlüğü konusundaki sınırlarını belirleyecek” diye konuştu.

Zairi, İslam dünyasında kültür ve sanata yeterli ilginin gösterilmediğinden yakınarak şöyle devam etti:

“Batı, bu alanı çok iyi kullanıyor ve İslam dünyasına karşı çirkin saldırılarla toplumları etkiliyor. Ümit ediyorum ki bu yarışma, kültür ve sanat alanına yönelik Müslümanların ilgisine de bir kapı aralar.”

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’daki toplantısında da gündeme getirdiği, 1987 yılında Londra'da öldürülen Hanzala’nın çizeri Filistinli karikatürist Ali Naci'nin “siyonistler tarafından öldürüldüğünü” belirten Zairi, bu yarışmayla Ali Naci gibi sanatçıları bir kez daha rahmetle andıklarını söyledi.

İran Karikatürcüler Derneği Başkanı Seyyid Mesud Şucai Tabatabai de  "İslam Peygamberi'ne yönelik hakarette ‘düşünce özgürlüğünün kırmızı çizgisi yoktur’ diyenler, söz konusu Holokost olduğunda ağır cezaları gündeme getiriyor ve bu konunun sorgulanmasını dahi yasaklıyor. Biz  bu yarışma ile onlara, Holokost'a ağır ceza veriyorsunuz, İslam peygamberine hakareti ise düşünce özgürlüğü olarak görüyorsunuz, bu bir çelişki değil mi diye soruyoruz” şeklinde konuştu.

Yarışmaya başvuruların bugün başlayacağını ve 1 Nisan'a kadar devam edeceğini kaydeden Tabatabai, gönderilen karikatürlerin uluslararası hakem kurulu tarafından değerlendirileceğini ve dereceye girenlere para ödülleri verileceğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz