Anadilde eğitim, bir gün mutlaka!

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, ''Türkiye'de bir gün anadilde eğitimin gerçekleşeceğini düşünüyorum'' dedi.

Anadilde eğitim, bir gün mutlaka!

Prof. Dr. Baydaş, Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, öğrenci, personel ve fiziki altyapı olarak yaklaşık 11 bin öğrenciye hizmet verebilecek bir üniversite hedeflediklerini söyledi.

Anadilde eğitim bir gün mutlaka

Prof. Dr. Baydaş, geçen yıl üniversite bünyesinde Selahattin-i Eyyubi Kütüphanesi'ni açtıklarını hatırlatarak, ''Selahattin-i Eyyubi, medrese açan, eğitime destek veren ve öğrencilere burs veren bir sultandı. Bu bölgede de çok seviliyor. Biz de bu nedenle kütüphanemize Selahattin-i Eyyubi'nin ismini verdik. Zazaca ve Kürtçe tezli ve tezsiz yüksek lisans yapan bir üniversiteyiz. Tezli veya tezsiz olmak üzere bu bölümlere 150 öğrenci aldık. Türkiye'de bir gün anadilde eğitimin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ülkemizde bir gün anadilde eğitim gerçekleşirse bu eğitimi Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitesi'nde, bu bölümlerde okuyan öğrencilerimiz verecektir. Karar tabi ki devletindir'' diye konuştu.

-''Zazaca yok olmak üzere''-

Prof. Dr. Baydaş, ülkede son dönemlerde yaşanan demokratikleşme hareketleri doğrultusunda Zazaca, Kürtçe, Alevilik ve medrese konularında paneller ve sempozyumlar düzenlediklerini belirterek, bu konuların ilk olarak üniversitelerde tartışılması gerektiğini söyledi.

''Öyle dönemler yaşadık ki kamu kurumlarında Kürtçe konuşmak yasaktı'' diyen Baydaş, günümüzde hala çoğu üniversitenin bu konulara değinmekte çekindiğini, bu konularla ilgilenen insanları hala vatan haini ilan eden insanların bulunduğunu savundu.

Baydaş, Mardin, Muş, Tunceli ve Bingöl'deki üniversitelerin bu konuları dile getirmeye çalıştığını kaydederek, ''Zazaca'ya sahip çıkmak lazım. Biz de üniversite olarak buna öncülük ettik. Çünkü Zazaca yok olmak üzere. Bingöl'de dahil Zazaca artık çok az konuşulmakta. Zazaca'yı ayrı bir dil olarak görüyorum. Zazaca'nın konuşulması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Bölgenin bu ve benzeri sosyal ve siyasi konularının üzerine gidiyor ve bunları dile getirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz