Dershaneler okullaşıyor

Dershane dönemi altı ay sonra kapanıyor. 1650 dershane dönüşüm için başvurdu. 'Temel lise'ye dönüşen okulların çoğu "hem okul hem dershane" tanıtımları yapıyor. Özel okullar da öğrencilerine kurs açmak için çalışmalara başladı.

Dershaneler okullaşıyor

 Dershane devri 1 Eylül 2015’te kapanıyor. Dershaneler yola ya özel okul ya da 12 yaş altı öğrencilere eğitim verecek özel etüt merkezleri olarak devam edecek. Özel okula dönüşmek için başvurular Haziran 2014’te başlamıştı. Hatta 2014-2015 eğitim öğretim yılında 117 dershane ‘temel lise’ye dönüşmüş ve eğitime başlamıştı. Bu okullar 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, diğer okulların bağlı olduğu standartlarda özel okula dönüşmek zorunda. Geçiş süresi boyunca temel liselerde bahçe ve müstakil bina şartı yok. Temel liseler sabahçı-öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapılabilecek. Yüz yüze eğitimin dışında uzak eğitim de yapabilecekler. Yani sınavlara hazırlık için öğrencinin vakti kalacak.  Dolayısıyla dönüşen dershanelerde fiziki bir değişiklik yok. Öğretmenler de dershanelerin öğretmenleri.

>1650 dershane dönüşüm yolunda           

>Dershanelerin dönüşümü son dönemde hız kazandı. Dershanecilerin bir kısmı dönüşüm kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'nde açılan davanın sonucunu bekliyordu. Ama gelecek yıl için kayıt dönemi başlayınca kurumlar arada kaldı. Dershanelere yeni kayıt alamayacakları, ancak okula dönüştüklerinde kayıt alabilecekleri için dönüşüm için başvurmaya başladılar. Toplamda üç bin 204 dershane var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Şubat rakamlarına göre 1650 dershane özel okula dönüşmek için başvurdu. Başvuruların 1207’si onaylandı. Başvuranların büyük çoğunluğu temel liseye dönüşecek.

>MEB uyarıyor

>Bu yıl dershaneden temel liseye dönüşenler, temel lise olmak için başvuranlar ve başvuruya hazırlananlar "Hem okul, hem dershane" diyerek tanıtım yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise velileri uyardı. Özel Öğretim Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, bakanlığa bazı velilerin çocuklarını henüz temel lise ruhsatını almayan kurumlara kaydettirdiği ve kayıt paralarını ödedikleri yönünde bilgiler ulaştığını söylüyor. Yelkenci bu kayıtların resmi olmadığını ve ön kayıttan başka bir anlam taşımayacağını söyledi. MEB velilerin mağdur olmaması için internet sitesinden ruhsat alan okulların listesini yayınlıyor.

>MEB'in bir diğer uyarısı da, “son sınıfta üniversiteye hazırlık” sloganlarıyla yapılan tanıtımlarla ilgili. Bu liselerde sadece sınava hazırlık yapılamayacağının ve temel lise müfredatının uygulanmasının zorunlu olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz