Üniversiteler artık farklı düşünmüyor

Eğitim Sen Genel Merkez Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, üniversitelerde sorgulamanın, eleştirmenin ve egemenlerden farklı düşünmenin adeta yasaklandığına belirterek, "Üniversitelerde temel beklenti iktidara itaat etmek olduğu sürece, üyelerimize verilen disiplin ve yargı cezalarının sayısı artacaktır" dedi.

Üniversiteler artık farklı düşünmüyor

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde öğretim elemanı olarak çalışan üyeleri Elifhan Köse'ye verilen 11 ay 20 günlük hapis cezasına ve Hitit Üniversitesi'nde öğretim elemanı olarak çalışırken imzasız bir ihbar mektubuyla işten atılan üyeleri Oya Yağcı'ya destek amacıyla yürütülen kampanyaya ilişkin sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Genel Merkez Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, üniversitelerde sorgulamanın, eleştirmenin ve egemenlerden farklı düşünmenin adeta yasaklandığına vurgu yaparak, "Dolayısıyla üniversitelerde soruşturma, angarya, sürgün, işten çıkarma, mobbing, kadro vermeme gibi uygulamalar hızla artmaktadır" dedi.

'İMZACILAR MAHKEME KARARINI TANIMAMIŞTIR'

Karamanoğlu Mehmet Üniversitesi'nde Yrd. Doç. olarak çalışan üyeleri Elifhan Köse'nin, Berkin Elvan protestolarına katıldığı gerekçesi ile 11 ay 20 günlük hapis cezasına çarptırıldığını belirten Sağdıç, bu nedenle bir imza kampanyası başlattıklarını ve kampanya kapsamında Türkiye'den 3 bin 403 imza, Fransa'dan ise 406 imza toplandığını, imzacıların bu yolla mahkeme kararını tanımadıklarını beyan ettiklerini söyledi. Yine Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Oya Yağcı'ya üniversite yönetimi tarafından sürekli olarak mobing uygulandığını vurgulayan Sağdıç, imzasız bir ihbar mektubunun gerekçe gösterilerek Yağcı'nın işten çıkarıldığını söyledi. Bunun üzerine öğrencileri tarafından, "Çiçek dalında, Oya hoca İİBF'de güzeldir. Onu bize geri verin" sloganıyla bir imza kampanyasının başlatıldığını kaydeden Sağdıç, kampanya kapsamında 6 bin 230 imzanın toplandığını söyledi.

'TEMEL BEKLENTİ AKP'YE İTAAT'

Sağdıç, sırasıyla ODTÜ, Muş Alparslan Üniversitesi, Çanakkale Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Kırklareli üniversitelerinde üyelerinin yaşadıkları sorun ve baskıları dile getirdi. Sağdıç son olarak şunları söyledi: "Eğitim Sen olarak biliyoruz ki; temel beklenti, yapılan işin hakkını sorumlulukla yerine getirmek değil de AKP'ye itaat etmek olduğu sürece, üyelerimize verilen disiplin ve yargı cezalarının sayısı artacaktır. Verilen bu kararları AİHM'e kadar taşıyacağımızdan, uluslar arası alanda faaliyet gösteren emek örgütlerini harekete geçireceğimizden, tüm baskılara karşı ilkelerimizden taviz vermeden hakikati dile getirmeye devam edeceğimizden ve demokratik, fiili, meşru mücadelemizi daha ada büyüterek yolumuza devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz