Yaşayan dilleri 85 bin kişi istedi

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında verilen Kürtçe, Kurmanci, Zazaki, Lazca, Adığece ve Abazaca ile Gürcüce derslerini bu yıl 85 bin öğrenci seçti

Yaşayan dilleri  85 bin kişi istedi
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ortaokul ve imam hatip ortaokullarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında verdiği Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece ve Abazaca ile Gürcüce derslerini birinci eğitim-öğretim döneminde 85 bin öğrenci seçti.

Geçen yıl "Yaşayan Diller ve Lehçeler" seçmeli dersine katılan öğrenci sayısı 53 bin olarak gerçekleşirken MEB'in son dönem verilerine göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk döneminde öğrenci sayısı geçen yıla oranla yüzde 45 artarak 85 bine ulaştı.

MEB tarafından, 28 Ağustos 2012 tarihli Talim ve Terbiye Kurulunun aldığı karar uyarınca bu yıl ilk kez yeni bir düzenlemeye gidilerek, "Yaşayan Diller ve Lehçeler" öğretmenlik alanı tanımlandı.

85 bin öğrenci seçti Bu kapsamda, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü, Türk Halkbilimi bölümü, sosyal bilgiler öğretmenliği ile yaşayan diller ve lehçelerin ilgili alanında lisans programlarından mezun olanlardan yaşayan diller ve lehçelerin ilgili alanında tezsiz yüksek lisans programını tamamlayanlara bu alana öğretmenlik başvurusu hakkı verildi.

İlgili alan öğretmenliğine atanmak üzere, Eylül 2014'te, 40 bin öğretmen ataması döneminde başvurular alındı ve bu alana 17 öğretmenin ataması yapıldı. Yaşayan Diller ve Lehçeler öğretmenliğine ataması yapılan öğretmenler, Van, Hakkari, Bingöl, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Batman, İstanbul illerinde il emrinde görevlendirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz