Çiftçi Memnun

Yörede ekinlerin biçilmeye başlandığı bu günlerde ekim döneminde tohum ve gübrenin ucuz olması, hükümetin hububat fiyatını yüksek tutması ve ithalat yapmaması çiftçileri biraz olsun rahatlattı.

Çiftçi Memnun

BATMAN – Tarım ürünlerinde verim bu sene önceki seneye oranla daha düşük olurken, Yörede ekinlerin biçilmeye başlandığı bu günlerde ekim döneminde tohum ve gübrenin ucuz olması, hükümetin hububat fiyatını yüksek tutması ve ithalat yapmaması çiftçileri biraz olsun rahatlattı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Batman Oda Başkanı Nizamettin Aydiş Batman ve çevresinde verimin geçen yıla göre biraz düşük olduğunu ve tahıl ürünlerinde rekolteyi 270 bin ton olarak tahmin ettiklerini söyledi.  Geçen yıla göre bu yıl buğday rekoltesinin biraz düşük olduğunu, dünyada 647 milyon ton buğday üretildiğini ve geçen yıla göre bu yıl 16 milyon ton daha düşük olduğunu ifade eden Aydiş "Ekmeklik buğday fiyatı 550 TL’dir. Genel olarak memnunuz. 50 TL ürün, 10 TL de mazot gübre desteğidir. Çok çok iyi değildir amma genel olarak iyidir." dedi.

TMO’nun Güçlendirilmesi Lazım

TMO’nun (Türkiye Mahsulleri Ofisi) Perşembe günü alımlara başlayacağını ve hükümetin ithalatı yasaklamasını iyi olarak değerlendiren Aydiş "Hükümet şöyle iyi bir şey yaptı. Bu yıl bir yıl boyunca buğday ithalatını yasakladı. Bu bizim istediğimiz şeylerdendi. Çiftçinin elinde buğday oluncaya kadar ithalat yapmayacak. Yalnız bizim hükümetten istediğimiz şudur, desteklerin biraz daha artırılması ve TMO güçlendirilmesidir" dedi. Daha önce kapanan noktalara dikkat çeken Aydiş, Sinan ve Beşiri ilçesindeki gibi ofislerin açılması gerektiğini dile getirdi. Aydiş "Kapanan noktaların açılması lazım tek olan kantarların çift olması lazım. Özetle TMO yapısının güçlendirilmesi lazım" dedi.

Mazot desteğinin ve ürün desteğinin ayrı olduğunu, Mazot desteği gübre desteği ve toprak tahlilinin toplam 10 TL, ürün desteğinin ise 50 TL olduğunu söyleyen Aydiş mazot, gübre ve ürün desteklerini az bulduklarını söyleyerek. Bu yılın çiftçilere hayırlara vesile olmasını diledi.

"Tohum, Gübre ve Mazotun Fiyatının Düşük Olması Gerekir"

Kuyubaşı Köyünde çiftçilikle uğraşan Faysal Gönülaçar da bu sene ürünlerin yağmuru beklediği günlerde yağmur yağmamasına rağmen verimin çok iyi olmamasına rağmen yinede iyi olduğunu söyleyerek, " Bu sene kuru tarımla yetişen mercimek çok iyidir. Buğday ve Arpa ise fazla yağmur yağmadığı için istenen verimi vermedi. Ama yinede çok şükür hükümetin verdiği fiyat, tohum ve gübre fiyatlarının ekim zamanında düşük olması çiftçileri bir nebze olsun rahatlattı" dedi. Gönülaçar  " Ekim zamanında tohum, gübre ve mazotun fiyatının düşük olması gerekir. Bu noktada hükümetin çiftçiye daha fazla yardımcı olması gerekir"

Kaynak: Diyarbakır Söz