Çin, Balkanlar üzerinden Avrupa'ya açılıyor

Çin Başbakanı Li Keqiang geçen hafta Doğu Avrupa ve Merkezi Çin yönetiminin toplantısına katılmak için Sırbistan’a resmi bir ziyarette bulunmuştu.

Çin, Balkanlar üzerinden Avrupa'ya açılıyor
Çin Başbakanı Li Keqiang geçen hafta Doğu Avrupa ve Merkezi Çin yönetiminin toplantısına katılmak için Sırbistan’a resmi bir ziyarette bulunmuştu.

Başbakan Li ve mevkidaşı Aleksandar Vucic Tuna nehri üzerinde inşa edilen Çin köprüsünün açılışına katıldı. Li 28 yıldır Sırbistan’ı ziyaret eden ilk Çin Başbakanı oldu.

SIRBİSTAN ROLÜ ÖNEMLİ Zirvede “iki tarafın birbirleri ile çalışmak için muazzam bir potansiyeli var” diyen ülke başkanları Çin ve Doğu Avrupa ülkelerinin işbirliğinde Sırbistan’ın önemli bir rolü olduğu vurgulanarak iki ülke arasındaki ticaretin 612 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

Sırbistan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında Çin’in ilk stratejik ortağıdır.

Sırbistan ve Çin heyetleri ulaşım, finans, tarım ve telekomünikasyonla ilgili 13 anlaşma imzalandı.

ORTA-DOĞU AVRUPA ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ 16 Avrupa ülkenin liderleriyle müzakere yapmak için bu ziyaret bulunmaz bir fırsat oldu Çin için. Çin ve bu ülkeler arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 50 milyar dolar olduğu açıklandı.

Yaptıkları konuşmalarda, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vučić ve Çek Başbakanı Bohuslav Sobotka ekonomi, ticaret, yatırım, altyapı, enerji ve insan-için-insanlar borsalarda Çin ile işbirliğini genişletmek için istekli olduklarını ifade etti.

Bu arada Çin’den gelen yaklaşık 1500 işadamı da konferansa katıldı.

BALKANLAR ÜZERİNDEN AVRUPA’YA UZANAN İLİŞKİLER Çin, Sırbistan ve Doğu Avrupa ülkeleri ile işbirliğini arttırarak Avrupa ile ticari ilişkilerini genişletmeyi amaçlıyor.

370 km’lik hızlı tren projesini Çin ile yapan ülkeler bu konudan memnun olduklarını dile getirdi. Bu proje aracılığıyla 8 saatlik yol 2.4 saate ineceğini vurgulayarak projenin 1,5-2 milyar Euro’ya mal olacağını söylediler.

Buna ek olarak, Çin, Macaristan, Sırbistan ve Makedonya ile Budapeşte, Belgrad, Üsküp ve Atina’nın Pire Limanını birbirine bağlayan en büyük konteyner limanı için de anlaşmaya varıldı.

Li ayrıca her projenin Avrupa Birliği’nde geçerli olan politikalara uygun olarak yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz