Ekonomik Kayıplar Giderek Büyüyor!

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ihracattaki düşüşün farklı pazarlarla kapatılabileceğini bildirdi.

Ekonomik Kayıplar Giderek Büyüyor!

Bartık, yazılı açıklamasında, Gaziantep'ten temmuz ayında 455 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa düşüş görüldüğünü belirtti.

Geçen yıl temmuz ayında kentten 457 milyon 971 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini anımsatan Bartık, "Çok çalışıp açığı kapatmalıyız. İş dünyası yılbaşından beri hedeflerini yakalamak için mücadele ediyor. Yeni pazar arayışlarımız sürüyor, ihracattaki düşüşü farklı pazarlarla kapatabiliriz" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in 2015 yılının 7 aylık dilimini de 3 milyar 548 milyon 694 bin dolarlık ihracatla tamamladığını bildiren Bartık, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 düştüğünü kaydetti.

Dünyada alım gücünün düştüğünü, avro-dolar paritesinde yaşanan kaybın da ihracatı etkilediğini vurgulayan Bartık, tüm bu olumsuzluklara rağmen Gaziantepli işadamlarının dünya pazarlarını iyi değerlendirmek için çalıştığına işaret etti.

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk 10 şehrinin ihracatında düşüş gözlendiğine dikkati çeken Bartık, şu bilgileri verdi:

"Tabloyu incelediğimizde Gaziantep'in önündeki şehirlerin ihracatında ciddi düşüşler olduğunu görüyoruz. İstanbul ve Kocaeli gibi ihracatın lokomotif şehirlerinde yüzde 14,9 düşüş var. Bursa 13,4, İzmir 10,1 ve önümüzde yer alan Ankara'nın yüzde 17 düştü. Gaziantep'in ihracatı ise 0,6 düştü. İlk 10'da en az düşüş Gaziantep'te yaşandı. Bu düşüşün birçok sebebi var, bu sebepler iyi analiz edilerek çıkışa geçmek istiyoruz."

"İran pazarı iyi değerlendirilmeli"

Yükselişe geçen ülkelerin başında İran'ın yer aldığını belirten Bartık, yapılan anlaşmaların ardından dünyanın gözünü bu ülkeye çevirdiğine dikkati çekti.

Yükselen İran pazarının iyi incelenmesi gerektiğini kaydeden Bartık, "Gaziantep'e bu kadar yakın olan pazarı iyi analiz edersek ikinci bir Irak pazarımız olur. İran pazarı iyi değerlendirilmeli. Çeşitli ülkelerdeki düşüşü bu ve buna benzer pazarlarla telafi ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

İran'a geçen yılın 7 ayında Gaziantep'ten 85 milyon 344 bin dolarlık ihracat yapıldığını, bu yılın aynı döneminde 144  milyon 356 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini kaydeden Bartık, rakamlara bakıldığında Gaziantep'in İran'a ihracatının her geçen ay arttığını belirtti.

"Ekonomiye odaklanmalıyız"

Türkiye'de son günlerde artan terör olaylarına da değinen Bartık, iki yıl önce başlayan ve barışın hedeflendiği sürecin aksamadan devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bartık, şu değerlendirmede bulundu:

"Artık ülke ve şehir olarak bu olayları konuşmak istemiyoruz. Barışın ve kardeşliğin hakim olduğu Türkiye, her alanda başarısını katlar. Seçimin üzerinden neredeyse iki ay geçti artık hükümet kurulmalı ve gündemimize odaklanmalıyız. Türkiye güvenlik sorununu çözüp ekonomiye odaklanmalıdır. Eğer yeni başarılara imza atmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. İstikrarlı bir Türkiye ihracatını artırır."

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da küresel ticaret hacminde yaşanan hızlı ve uzun süreli düşüşün, dünya ticaretini daralttığını bildirdi.

İhracatçıların, bir yandan mevcut pazarları korumaya çalışırken bir yandan da yeni pazarlar bulmak için mücadele ettiğini aktaran Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Dileğimiz tüm illerimizin kendi dinamikleri içerisinde gelişimini sürdürerek, hızlı bir ihracat artışı göstermesidir. Bunun için dünya ticaretinin daraldığı ve etrafımızda bu kadar çalkantılı bir sürecin yaşandığı bir ortamda, ülkemizde istikrarı korumak zorundayız. Siyasi istikrar sağlanmadan ekonomik gelişme olmaz. İş dünyası olarak, Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak ve yapısal reformları sürdürecek yeni hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyoruz."

Türkiye'nin ilerlemesinde, huzur ve birlik beraberlik ortamının önemine dikkati çeken Konukoğlu, son günlerde artan terör olaylarını kınayarak, saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz