Hayati öneme sahip!

Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Tesisi’nin temel atma töreni öncesinde yapım ve müşavirlik işi başlama toplantısı düzenleyerek, projeyi tanıttı. İki yılda tamamlanacak olan proje 100 milyon liraya mal olacak.

Hayati öneme sahip!

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Diyarbakır için hayati önem taşıyan Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’ne dün düzenlenen yapım ve müşavirlik işi başlama toplantısıyla start verdi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Rojda Balkaş, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkan Vekili Ferruh Parmaksız, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Torcu, Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Eğil Belediyesi Eş Başkanı Mahmut Yokuş, müşavir ve müteahhit firma temsilcileri katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkan Vekili Ferruh Parmaksız,  kurumunun Diyarbakır’la son derece iyi ilişkileri olduğunu, bu ilişkilerin 370 milyon TL’lik yatırımla neticelendiğini söyledi. Diyarbakır’da devam eden projelerle ilgili bilgi veren Parmaksız, Diyarbakır Atık Su Arıtma Tesisi için 75 Milyon lira, Diyarbakır Kanalizasyon ve Yağmursuyu Toplama Hattı için de 70 milyon TL tutarında desteklerinin olduğunu belirtti. Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Önümüzdeki birkaç ay içinde başlayacağımız Gözeli İçme Suyu Temini ve Yağmursuyu Hattı, 35 milyon TL’lik Silvan İçme Suyu Projesi de bu yatırımlar arasında yer almaktadır. Bu yatırımların teknolojik takibini de sağlamak amacıyla scada sistemi de yapacağız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yapılacak olan bir binanın içinde şehrin tüm çevre ve altyapı yatırımlarını otomasyon vasıtasıyla kontrolleri sağlanacaktır.” diye konuştu.

Entegre Katı Atık Yönetim Projesi; örnek bir proje

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Torcu ise, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle adaylık müzakerelerinin devam ettiğine dikkat çekerek, bu müzakere başlıklarının en zahmetlisinin çevre konusu olduğunu ifade etti. Çevre konusunun; havadan, suya, toprağa, canlılara, kimyasallara, gürültüye, planlamaya kadar birçok alanı kapsadığına işaret eden Torcu, Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nin Avrupa Birliği’nin çevre hedeflerini hayata geçirecek örnek bir proje olduğunu vurguladı.

Aydın: Emeği geçen herkese teşekkür ederiz

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın da, projenin şu anki aşmaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir kentleşme, yenilenebilir enerji, temiz enerji, ekolojik yaşam konusunda önemli ve örnek projelerin startını adım adım verdiğini söyleyen Aydın, bu çerçevede bir takım girişimlerin olduğunu kaydetti. Aydın, işin zamanında bitirilmesi yönünde önceki dönemlerde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Yerel yönetimler olarak bu kentte en başta talebimiz işin layıkıyla, en iyi şekilde ve en hızlı şekilde tamamlanıp halkın hizmetine sunulmasıdır. Ben bu vesile ile hem müteahhit hem müşavir firmamızdan bu konudaki ricamızı Büyükşehir Belediyesi adına tekrar dile getireyim.” diye konuştu.

Tüm süreclerinde geri kazanılması

Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç ise, “Birçok projeden farkımız şu: Sadece bir düzenli depolama alanından öte atıkların kaynağından başlayarak tüm süreçlerinde geri kazanılması, enerji üretilmesi, tıbbı atık sterilizasyonu gibi tüm işlemleri biz tamamlayacağız. Bir bütün olarak Avrupa Birliği’nin de kendine hedef olarak koyduğu, aday üye ülkelerinin katılım öncesinde tamamen uyumlaştırılması adına tüm çalışmalar atık yönetimi konusunda yapmış olacağız.” dedi. Kıraç, ayrıca Silvan ve komşu belediyelerin de yürüttüğümüz entegre katı atık projesinin olduğunu ve  bu proje için destek beklediklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı yetkilileri, müteahhit ve müşavir firma yetkilileri arasında teknik bilgi paylaşımı yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz