Görüş Bildir

Kestane üretilecek

Diyarbakır'da gerekli araştırmaları yapan ve altyapı çalışmalarını tamamlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, geçen hafta Dicle’nin Zeydan Köyü’nde meşe ağaçlarını aşıladı.

Kestane üretilecek

 Kentte istihdam olanaklarını artırmak ve yurttaşları üretime katmak amacıyla kurulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, yaptığı araştırmaların ardından meşe ağacından kestane üretme çalışmalarına başladı. Belediye proje ile bir nebze de olsa mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.

>Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, iki ay önce meşe ağacından kestane üretmek için gerekli araştırmaları yapan ve altyapı çalışmalarını tamamlayarak geçen hafta Dicle'nin Zeydan Köyü'nde (Uğrak) meşe ağaçlarını aşıladı. Proje kapsamında ilk denemede 15 meşe ağacı aşılandı. Aşıların tutması halinde ağaçlar 3 yıl sonra meyve (kestane) vermeye başlayacak.

>Bölgede bir ilk olan meşe ağacından kestane üretme projesi başarıya ulaşması durumunda proje, birçok ilçenin kırsal alanında hayata geçirilecek.

>İlk aşılama gerçekleşti

>Meşe ağacından kestane üretme projesi hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Gülbahar Bozaslan Tunç, iki ay önce Dicle'nin Zeydan Köyü muhtarının başvurusuyla bu projenin başladığını söyledi. Yapılan müracaatın ardından gerekli çalışmalara başladıklarını kaydeden Tunç, çalışmalar kapsamında ilk olarak inceleme ve araştırma yaptıklarını ifade etti.

>Yaptıkları araştırmalar sonucunda daha önce Kulp ilçesinde kestanenin yetiştiğini tespit ettiklerini ve burada inceleme başlattıklarını belirten Tunç, "Yaptığımız araştırmalarda kestane ve meşe ağacının aynı familyadan olduğunu öğrendik. Bu iki ağaç aynı türden ve daha önce bu proje farklı yerlerde hayata geçirilmiş. Bölgede de belediye olarak ilk kez böyle bir projeyi uygulayacağız." dedi.

>15 gün içinde belli olacak

>Deneme amacıyla ilk olarak 15 meşe ağacını aşılayacaklarını aktaran Tunç, meşe ağaçlarının kestaneye dönüşmesinin 15 gün içinde belli olacağını söyledi. 15 günlük süreçte aşıladıkları ağaçların takibini yapacaklarını ifade eden Tunç, ağaçların tutması durumunda 3 yıl içinde de verim alacaklarını söyledi.

>Tutması halinde meşe ağaçları aşılanacak

>Meşe ağaçlarının kestaneye dönüşmesi projesinin başarıya ulaşması durumunda projelerini genişleteceklerini dile getiren Tunç, dağlık alanlarda bulunan meşe ağaçlarının büyük bir kısmına aşılama yapmayı planladıklarını kaydetti.

>Ekonomiye büyük katkısı olacak

>Projenin özellikle bölge ve ilin ekonomisine büyük katkısı olacağını kaydeden Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Meşe ağacından kestane meyvesi alınması sonucunda birçok kişi bu projeden faydalanacağı anlamı taşır. En önemlisi de bölgemizde ve ilimizde bilindiği gibi mevsimlik tarım işçiliği oldukça yaygın. Projeyle, mevsimlik tarım işçiliğinin bir nebzede olsa önüne geçeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi