Görüş Bildir

Mutfağın olmazsa olmazı Ayçiçek yağında rekor fiyat!

Mutfakların olmazsa olmazı ayçiçek yağında rekor fiyat artışı tüketiciyi üzüyor. Türkiye'deki hammadde yetersizliği, ithalattauygulanan yüksek vergiler ve dolar artışı ayçiçek fiyatlarının son bir yılda yüzde 35 artmasına neden oldu. Fiyat artışı beraberinde, tağşişi de patlattı. Sektör temsilcileri, 'ayçiçek diye kanola, keten, soya ya da pamuk karışımlı ürün tüketiyor olabilirsiniz' uyarısında bulundu.

Mutfağın olmazsa olmazı Ayçiçek yağında rekor fiyat!

Bitkisel yağ sektörünün öncü üreticilerinden Küçükbay Grup YönetimKurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, fiyat artışıyla birlikte zeytinyağında yaşanan tağşişin ayçiçekte de had safhaya ulaştığına dikkat çekti. Küçükbay, “Ham yağ olarak ayçiçekten yüzde 35 daha ucuz olan kanola, keten, soya ve pamuk yağı ayçiçek yağlarına karıştırılıyor” dedi.

KANOLA KETEN SOYA VE PAMUK YAĞI

Ayçiçek tohumunda ithal verigisi yüzde 40'ları bulurken  kanola tohumu ithalatındaki vergi oranının sadece yüzde 10 olduğunu belirten

Ahmet Küçükbay, “Pamuk ve kanola yağı ile ayçiçek yağı arasında tonda 1.200 TL'ye varan fiyat farkı var. Bu da yüzde 40'a denk geliyor. Neticede hilebazlar zeytinyağında olduğu gibi ayçiçeğinde de tağşişe başvuruyor” tüketiciyi kandırıyor.”  diye konuştu.

YÜKSEK VERGİ YÜKÜ                              

Türkiye'nin ayçiçek ham yağ ihtiyacının üçte ikisini ithalettiğine değinen Küçükbay, yerli üreticiyi koruma maksatlı uluslararası piyasalardaki fiyatlara eklenen yüksek vergi oranlarının tüketiciyi zora soktuğunu belirtiyor. Küçükbay, “Yerli üretim gerekli miktarlarda olmadığı için ithalat kaçınılmaz oluyor. Uluslararası piyasalarda CIF bir ton bedeli 850 dolar olan ham ayçiçek yağı için 540 dolar vergi ödüyoruz. Bu hesapla maalesef ürünün üzerinde yüzde 65 gibi çok yüksek bir vergi yükü bulunmaktadır. Halkımızın temel gıdalarının başında gelen ayçiçek yağı için bu vergi oranı çok yüksektir. Acilen makul seviyelere düşürülmesi gerekir.” dedi.

EN FAZLA BÜYÜK AMBALAJDA

 “1 ya da 2 litrelik ambalajlarda tağşişçiler dikkatli davranıyorlar. Ev dışı tüketimde  5, 10 ve 18 litrelik ambalajlarda tağşiş olayı had safhada” açıklamasında bulunan Küçükbay, tüketiciyi özellikle büyük boy ambalajlar konusunda uyardı, 5, 10 ve 18 litrelik

ayçiçek ambalajlarında kanola, keten, soya ve pamuk yağı karışımlarının yüksek olduğuna dikkat çekti. “Halbuki bu cins yağlar kendi ambalajında daha ucuz, gerçek piyasa değerinde satılmaktadır.” dedi.

TAĞŞİŞİN DENETİMİ VE CEZASI NE OLMALI?

Ahmet Küçükbay, tağşiş denetimi ve cezalandırılması konularında şugörüşlerini bildirdi: “Bilhassa küçük ve sadece dolum yapan  işletme şartları göz önünde alındığında  haksız ticari kazanç ve tüketiciyi aldatma gibi amaç gütmeyen azami yüzde 3 gibi bir bulaşma riski göz önünde bulundurulup tolerans kabul edilebilir. Bu oranı aşan durumlarda (5,10 ve18 litre ambalajlı yağların kontrollerinde yüzde 100'e varan oranda farklı yağlar çıktığı görülmektedir.) üretici firmaya birincide 10, ikincide 20, üçüncüde 30 misli para ve meslekten men edilme gibi cezalar uygulanmalıdır ki caydırıcı hale gelsin. Aksi halde bu işlere tevessül eden hilebazlar bu haksız kazançtan ve halkımızı aldatmaktan asla vazgeçmezler.”dedi

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi