Silahlar susunca, ekonomi hız aldı

Çatışmalı ortamın yatırımı akamete uğrattığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çözüm süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamında ekonomik kalkınmayı sağlayacak yatırımlar hız kazandı.

Silahlar susunca, ekonomi hız aldı

 Çatışmalı ortam nedeniyle yatırımın yıllarca akamete uğradığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çözüm sürecinin getirdiği huzur ve güven sayesinde ekonomik kalkınmayı sağlayacak yatırımlara hız verildi.

Rotalarını bölge illerine çeviren yatırımcıların talebiyle Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) doluluk yüzde 100'e ulaşınca sırada bekleyen yüzlerce yatırımcı için yeni bölgeler ve ilave etaplar kuruluyor. Çözüm süreciyle ilgili her olumlu açıklama ve mesajın adeta taze kan aşıladığı bölge, artık yatırımı beklemek yerine en çok istihdamı sağlayacak yatırımı seçiyor.

>İŞ DÜNYASI MUTLU

>Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, silah bırakma çağrısının öneminin bu zamana kadar hayatını kaybedenler göz önünde bulundurulduğunda rahatlıkla görülebileceğini söyledi. Çağrının gerek bölge gerekse ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Sayar, "Bu bölge, sosyo-ekonomik anlamda bu denli geri kalmışlığı, yoksulluğu, işsizliği hak etmiyor" dedi. >

>Diyarbakır'ın Türkiye açısından önemli ihracat bölgesi olan Ortadoğu'ya yakınlığına dikkati çeken Sayar, "Diyarbakır'ın Ortadoğu'ya yapılan toplam ihracattan aldığı pay yüzde 1 bile değil. Bu açıdan bakıldığında kalıcı barış ortamı sanayi ve turizm yatırımlarına olumlu etki edecek. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

>SULAMA KANALLARI

>GAP kapsamındaki sulama kanallarının bir an önce yapılmasının Diyarbakır'ın tarımına ve dolayısıyla ihracatına önemli etkide bulunacağını anlatan Sayar, barış sürecinin bölgenin ekonomik potansiyelini harekete geçireceğini söyledi. Sayar, silah bırakma çağrısının Diyarbakır'da iş dünyası üzerindeki etkisine ilişkin, "Ekonomik kalkınmayı sağlayan iş dünyasıdır. Bu çağrı, bölgede var olan yatırımların genişletilmesi ve daha fazla yeni yatırım yapılması konusunda iş dünyasını umutlandırdı" diye konuştu. >

>CAN GÜVENLİĞİ OLUNCA > >

>Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da çağrının ekonomik anlamda hemen bir etki yaratmasını beklememelerine karşın, silahların bir an önce bırakılmasının bölge ekonomisine önemli katkıda bulunacağını ifade etti. Bu anlamda çağrının gereğinin yerine getirilmesinin önemine işaret eden Çıkmaz, "Bu çağrının gereği hakikaten gerçekleşirse sanayi, iş dünyası, çalışan ve üretici kesim açısından önemli bir gelişme olur. Çünkü can güvenliğinin olduğu yerde yatırım da ihracat da artar. Ben bu işin gerçekleşeceğine inanıyorum. Hükümetimizde o kararlılığı görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

>SÜREÇ BÖLGEYE HAYAT VERDİ >

>Bu arada, çözüm süreciyle birlikte bölgedeki terör olaylarının azalması son yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin ekonomilerine olumlu katkı sağladı.

>Buna göre, 2012 yılının haziran ayında yürürlüğe giren Yeni Teşvik Yasası ile Türkiye ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeylerine göre 6 bölgeye ayrıldı ve 6. bölge kapsamındaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine yönelik yatırımlara önemli teşvikler verildi. Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, 6. bölge kapsamındaki 15 ilde gerçekleştirilmesi planlanan sabit yatırımların tutarı, 2010-2014 Eylül döneminde yabancı yatırımlar dahil 2,3 katına çıkarak 3 milyar 473 milyon liraya yükseldi. Aynı dönemde söz konusu yatırımlar çerçevesinde öngörülen istihdam da yüzde 24 artış kaydetti ve 13 bin 741 kişiye ulaştı. >

>Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dış ticaret verileri değerlendirildiğinde, söz konusu illerin toplam ihracatı 2010-2014 yılları arasında yüzde 37 artarak 2,9 milyar dolara yükseldi.  Mardin, geçen yıl sonu itibarıyla en fazla ihracat yapan il olarak kayıtlara geçti. Mardin'in ihracatı bu dönemde yüzde 65 artarak 932 milyon dolara çıktı.

>YENİ YATIRIMCILAR SIRADA

>Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, ilde 532 hektarlık alanda 2 etaptan oluşan bir OSB bulunduğunu, ilk kurulan OSB'nin yüzde 95 doluluğa ulaşmasıyla 2 bin hektarlık alana ek OSB'nin kurulduğunu söyledi. Diyarbakır için 100 yatırımcının arsa tahsisi beklediğine dikkati çeken Özkılıç, sürece dair her olumlu açıklamanın yatırımı olumlu etkilediğini adeta yüreklere su serpildiğini, yatırım kararlarını rafa kaldıranların da bu kararlarını raftan indirdiğini belirtti.

>MARDİN'E YOĞUN TALEP

>Mardin Sanayici İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, OSB'de 169 firmadan 106'sının faaliyetini sürdürdüğünü, 63'ünün ise inşaat ve proje aşamasında olduğunu söyledi. >

>Mardin'in sanayide nimet, tarımda bereket yaşamak için de cennet olduğunu ifade eden Duyan, şunları kaydetti:

>"Mardin'e yatırım için yoğun talep söz konusu. Mevcut OSB'de doluluk yüzde 100. Yaklaşık 170 yatırımcı arsa tahsisi için sırada bekliyor. Yoğun talep üzerine bu yıl ikinci OSB'yi kuruyoruz. Terörden en fazla etkilenen Güneydoğu barışı ve çözümü de en çok isteyen bölge. Çözüm süreci mutlak surette bu bölgeyi şahlandıracak."

>ARTIK BİZ YATIRIMCIYI SEÇİYORUZ > >

>Siirt OSB Müdürü Bahattin Çelik, çözüm sürecinden önce 7 fabrikanın bulunduğu OSB'de çözüm sürecinde 3 fabrikanın kurulduğunu 6 fabrika için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. >

>"Eskiden yatırımcı bizi seçiyorken şimdi biz yatırımcıyı seçiyoruz. En çok istihdamı sağlayacak yatırıma öncelik veriyoruz" ifadelerini kullanan Çelik, süreçten önce 75 istihdamın olduğu OSB'de artık sadece bir fabrikada 175 kişinin istihdam edildiğini anlattı.

>200 YATIRIMCI BATMAN'DA SIRADA

>Batman OSB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ekmen de çözüm sürecinden önce 50 fabrikanın bulunduğu OSB'de 75 fabrikanın faaliyetini sürdürdüğünü, 200 yatırımcının da arsa tahsisi için sırada beklediğini aktardı.

>Mevcut OSB'de yer kalmadığı için kısa vadede çözüm için OSB'nin genişletilmesinin planlandığını ifade eden Ekmen, ayrıca yeni bir OSB kurulmasının da düşünüldüğünü kaydetti.

>Ekmen, katma değeri yüksek yatırıma öncelik verdiklerine işaret ederek, ayrıca bölgede olmayan yatırımların da tercihleri olduğunu ifade etti.

>BİNGÖL OSB'Sİ GENİŞLİYOR > >

>Bingöl OSB Müdürü Mürşit Aytekin ise çözüm süreciyle yatırımların hız kazandığını belirterek, OSB'de 45 parselden 44'ünün tahsisinin yapıldığını, bir parselin de en çok istihdam oluşturacak firma için bekletildiğini söyledi. Aytekin, çözüm sürecinden önce 3 aktif fabrikanın bulunduğu OSB'de fabrika sayısının 19'a yükseldiğini vurgulayarak, 25 firmanın yatırım için sırada beklediğini, bu nedenle talebe yetişmek amacıyla mevcut OSB'nin genişletilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz