Türkiye güvenli bir ülke

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren gıda bakımından güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye güvenli bir ülke

Bakanlık olarak güvenilir, sağlıklı ve hijyenik gıda için 5 bin denetim görevlisinin sürekli sahada gıda ile ilgili denetimler yaptığını belirten Eker, "Ayrıca bunlara yardımcı olan gerek laboratuarlarda gerek il ve ilçe müdürlüklerinde bu arkadaşlara yardımcı olan 25 bin kişi daha var. Bakanlığımız 30 bin personeli ile Türkiye’de insanlar sağlıklı gıda tüketsinler diye bu faaliyetlerde çalışıyorlar." dedi.

Mehmet Mehdi Eker, Hakkari ili Çukurca ilçesi Şehit Jandarma Üsteğmen Adnan Bahat Lisesi 9. sınıfından 16 kız ve 4 erkek öğrenciyi makamında kabul etti. Öğrencilerle Kürtçe selamlaşan Bakan Eker, öğrencilere isimlerini de Kürtçe sordu. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği etkinlik kapsamında 3 gündür Ankara’da bulunan öğrenciler, Bakan Eker ile kısa süre sohbet etti.

GDO'LU ÜRÜNLERDE TÜRKİYE GÜVENLİ ÜLKE

Sohbetin ardından Eker, öğrencilerin sorularını cevapladı. Bir öğrencinin, "Televizyonlarda Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ürünlerinden bahsediliyor. Bize GDO’lu ürünler hakkında bilgi verir misiniz?" şeklindeki sorusuna Eker, "Türkiye’de GDO’lu gıda üretimi yasak. GDO’lu ürün insan gıdası olarak tüketilmek üzere ithal edilmesi de yasak. İnsanların Türkiye’de GDO’lu gıda alması söz konusu değil. Türkiye GDO’lu gıda bakımından güvenli bir ülke. Türkiye’de hiçbir şekilde insan gıdası olarak yiyecek ve içecek olarak hiçbir şekilde GDO’lu ürün ve gıdanın ne üretimine ne de ithaline izin veriliyor. Yazılanların çoğu gerçek dışı. O konuda hiçbir endişeye kapılmaya gerek yok." diye cevapladı.

5 BİN PERSONELİMİZ SAHADA DENETİM GERÇEKLEŞTİRİYOR

Sağlığa aykırı gıda üretenler ve standart dışı üretim yapanların ürünlerinin toplanarak cezalandırıldığını ayrıca bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşıldığını kaydeden Eker, "Bakanlığın internet sitesinde marka ve ürün ismini açıkça yazarak sağlığa aykırı ne tespit edildi ise onu açıklıyoruz. Güvenilir gıda yani sağlıklı hijyenik. Bunun denetimi için 5 bin arkadaşımız sürekli sahada gıda ile ilgili denetimler yapıyor. Ayrıca bunlara yardımcı olan gerek laboratuarlarda gerek il ve ilçe müdürlüklerinde bu arkadaşlara yardımcı olan 25 bin kişi daha var. Bakanlığımız 30 bin personeli ile Türkiye’de insanlar sağlıklı gıda tüketsinler diye bu faaliyetlerde çalışıyorlar. Bakanlığıma bağlı 41 laboratuarda gıda analizleri, gıda kontrolleri yapılıyor. Birde bizim izin verdiğimiz 80 civarında özel laboratuar var. Toplam 120 laboratuarda denetimler yapılıyor." şeklinde konuştu.

Öğrenciler Bakan Eker’i Çukurca’ya davet etti. Eker’de bir program düzenlemeleri halinde Çukurca’ya ziyaret gerçekleştirebileceğini söyledi. Konuşmaların ardından öğrenciler Bakan Eker’e el dokuma üzerinde ‘Hakkari Hatırası’ yazılı bir halı hediye etti. Bakan Eker’de kendisini ziyaret eden öğrencilere içerisinde kitap, ajanda ve tarım konularında broşürlerin yer aldığı bir paket hediye etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz