Görüş Bildir

Yağışlar, Harran çiftçisine yaramadı

Şanlıurfa'da, son günlerde etkili olan yağışlar, ekili alanlara zarar verdi.

Yağışlar, Harran çiftçisine yaramadı

Harran Ovası ve civarındaki çiftçiler, hasat dönemi öncesi görülen yağışlar nedeniyle, rekoltedeki artış beklentisini başka döneme erteledi.

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan kentteki yağışlar, tahılın yanı sıra pamuk üreticilerini de üzdü. Pamuk üreticileri, ikinci kez tohum ekmek zorunda kaldı. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, yağışlarla çiftçinin planlarının altüst olduğunu söyledi.

Üreticinin bu durumdan büyük zarar göreceğini ifade eden Öztürkmen, şöyle konuştu: "Bu yıl tarımdan beklenilen yüksek bir rekolte vardı. Çünkü hava şartları tam anlamıyla ürünün istediği şekildeydi ve çiftçinin beklentisi yüksekti ancak bu ay etkili olan dolu ve yağmurla ekinler zarar gördü, taneler dağıldı, geriye kalanlar da çürümeyle karşı karşıya. Bu nedenle tarladaki ürün küflenecek. Şanlıurfa, Türkiye'nin tarım potansiyeli en önemli illerinden birisi. Son yağışlarla tarımda rekolte ve kalite düşecektir. Bu durumdan da bütün ülke etkilenecektir. İlimizdeki ekili alanların yaklaşık yüzde 75'i hasar gördü diyebiliriz."

"Pamuk, çimlenmeye başladı"

Ampartepe köyünde çiftçilik yapan Abdülhadi Çelen de hasat döneminin yaklaşmasıyla iyi bir ürün alacaklarının hesabını yaparken, son günlerde etkili olan yağışların tahminlerini değiştirdiğini ifade etti.

Pamuğun yeniden ekilmesi gerektiğini belirten Çelen, "300 dönüm buğday, bir o kadar da pamuk ekmiştim. Ürüne gerekli olan her şeyi sağladık ve çok iyi bir verim bekliyorduk ancak son dolu ve yağmurla buğdayımız olumsuz etkilendi ve çürümeye başladı. Görüldüğü gibi zararımız büyük, yetkililerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Çiftçi Mustafa Yağ ise yaklaşık bir ay önce ektikleri pamuğun çimlenmeye başladığını vurguladı.

Yağışlarla tarlalarının su altında kaldığını ve pamuğun ciddi oranda zarar gördüğünü söyleyen Yağ, tarlanın kurumasının ardından yeniden ekim yapmayı planladığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi