Yeni tevsi alanı hayat verecek

Toprak, Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) yeni tevsi alanının hizmete girmesiyle birlikte Diyarbakır'da daha fazla fabrika açılacağını ve istihdamın artacağı müjdesini verdi.

Yeni tevsi alanı hayat verecek

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği'nin (DOGÜNKAD) öncülüğünde, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın organize ettiği Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası (DTSO) ile Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği'nin (DOSİAD) desteklediği Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı sona erdi.

OSB ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

 

İki gün süren çalıştayın kapanış törenine katılan Vali Mustafa Toprak, geçmişte yaşanan sorunlardan ders çıkarılarak, ileride aynı sorunların yaşanmaması için çok çalışılmasını ve ümitli olunması gerektiğini söyledi. Her ne olursa olsun, geçmişe mutlaka bakmak gerektiğini anlatan Toprak, şöyle konuştu:

VALİ TOPRAKTAN MESAJLAR

 

"ama geçmişe takılıp kalmamalıyız. Geçmişte problemler yaşanmış olabilir. Geçmişten ders alarak, geleceğe ümitle bakmak durumundayız. Geçmişe takılırsak, gelecekte iş yapamayız. Bu anlayışla bakıldığında, sıkıntıları ve sorunları, gelecekte iyi analiz ederek, olumlu bir şekilde çözüme bağlayıp, ortadan kaldıracağımıza inanıyorum"

YENİ TEVSİ ALANIYLA GELİŞECEK

Vali Mustafa Toprak, göçle birlikte artan Diyarbakır nüfusunun istihdam sorununa, ilgili devlet kurumlarınca oluşturulan projelerle çözüm arandığını belirterek, fabrikalara ara eleman yetiştirme konusunda İŞKUR tarafından yürütülen meslek edindirme kurslarının önemli olduğunu söyledi. OSB'nin bir kültürünün oluşması gerektiğini anlatan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu Diyarbakır'ın genelinden ayrı düşünmek mümkün değil tabi. Diyarbakır'da 20 yıl önce 450-500 bin nüfus varken, bugün 1 milyon 600 bin nüfus var. En fazla ilçelerden göç alan bir il ve en fazla çevre illere göç veren bir ildir Diyarbakır. Şimdi tüm bunları üst üste koyduğumuzda, müteşebbis ruhun ve iş azmi kalmamıştır. Kırsal kültür, kent kültürü haline gelmiş. Bunun için bir zaman geçmesi gerekiyor. Ayrıca sermaye birikimi başka alanlara kaçmış. Şimdi biz ne yapıyoruz? Hem ortamı güzelleştirmeye çalışıyoruz, hem yatırım iklimi oluşturmaya çalışıyoruz, hem mevcut yatırımcılara İŞKUR'un da desteği ile istihdam alanında mesleki kalifiye eleman yetiştirmeye çalışıyoruz."

MESLEK LİSELERİ VE TEKNİK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Programı Projesi çerçevesinde önemli projeler yürütüldüğünü anlatan Toprak, şöyle konuştu: "Endüstri Meslek Liseleri de devreye sokularak, istihdam garantili kurslar veriliyor. Şimdi bu manada bunların hepsi bir araya geldiğinde yani müteşebbis ruhun daha faza kazandırılması, üretim yapması ve para kazanmasının önü açılıyor."

Vali Toprak konuşmasında, OSB'nin yeni tevsi alanının hizmete girmesiyle birlikte Diyarbakır'da daha fazla fabrika açılacağını ve istihdamın artacağı müjdesini vererek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tahsis işleri bittikten sonra, 200-300 sanayicimize ücretsiz yer tahsis edebileceğiz. Bakın bir tevsi alanı oluşturuldu. Tevsi alanda bir takım yeni gelişmeler var. TPAO'nun orada bazı kuyuları vardı. Oranın 3'te 2'sini bize verdiler. Bu işler hemen biter ve tahsisi alırsak, bizler hızlı bir şekilde belki 200-300 sanayicimize ücretsiz yer tahsis edebileceğiz. Yeter ki yatırım yapsınlar ve bu güzelliğe katkı sağlasınlar."

DOĞALGAZ VE DEMİRYOLU

OSB'ye doğalgaz gelmesi için emek veren milletvekillerine, odalara, iş adamlarına teşekkür eden Toprak, şunları söyledi: "Umuyorum ki 5-6 ay içerisinde doğalgazı buraya getireceğiz. Zaman zaman verilen sürelerde gecikme olabilir ama kaynağımız mevcut, gerisi OSB'nin yönetimin takibinde olması gerekir diye düşünüyorum. Aynı şekilde demiryolu OSB'miz için çok önemlidir. Çünkü burada üretilen mermer çok ağır bir üründür. Bu ürünün limanlara hızlı ve ucuz bir şekilde ulaşması gerekiyor. Sağolsun Ulaştırma Bakanı talimat verdi ve bu konuda ön etüt ve projelendirmeler yapıldı. Şimdi kamulaştırmalar ve hattın geçeceği yerler ile ilgili çalışma yapılıyor. Umuyorum ki 2.2 kilometrelik demiryolu ihalesine en kısa sürede çıkılır. Elektrik konusunda bazı sıkıntılarımız var."

ELEKTRİK SIKINTISI GEDİRELECEK

 

Dün(Önceki gün) yapılan toplantıda müteşebbislerin elektriklerin sık sık gidip gelmesinden şikayet ettiğini anlatan Toprak, sözlerine şöyle devam etti: "Elektrikte oluşan problemleri en aza indirmek için bu konuda da önemli gelişmeler var. 125 megavatlık bir iletim sağlayacak trafo merkezimiz, Dökmetaş köyünde yapıldı. O trafodan sadece OSB'nin elektrik alması için çalışmalar 3 aya kadar bitecek. Bunun dışındaki sorunlar, müteşebbis heyetin anlayışında, birlik ve beraberlik içerisinde yer alması ile birlikte bu güzellikleri yaşayacağız. Birbirimizi eleştirmeye gerek yok. Bir araya gelelim. Konuşalım ve çözümü yine kendimiz üretelim. Hiçbir şekilde gelecekten yana bir endişemiz olmasın. Yeter ki biz bir ve beraber olalım. Herkes değişik düşünebilir. Herkes aynı düşünmek zorunda da değil. Biz uzlaşma kültürünü, tartışma ve müzakere kültürünü bir araya getirebiliyorsak, bundan korkmamak gerekir"

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

Konuşmaların ardından toplantıya emeği geçenlere Karacada Kalkınma Ajansı tarafından plaket verildi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir'e plaketini Vali Mustafa Toprak verdi. Toplantıya AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mine Lök Beyaz, M. Süleyman Hamzaoğulları, Cuma İçten, BDP milletvekili Altan Tan, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, DTSO Başkan Vekili Diyadin Gezer, iş kadınları ve çok sayıda sanayici ile iş adamı katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz