Görüş Bildir

Bin çocuklu orkestra

Diyarbakır’da yaşayan 2 ilâ 6 yaşındaki bini aşkın çocuktan oluşturulan Doğal Ritm Orkestraso, dev konsere hazır. Dev çocuk orkestrasının en önemli özelliği; bildiğimiz enstrümanlarla değil, çöpten toplanan şişe, tabak, kaşık gibi malzemelerle müzik yapıyorlar.

Bin çocuklu orkestra

DİYARBAKIR- Diyarbakır’da yaşayan 2 ilâ 6 yaşındaki bini aşkın çocuktan oluşturulan Doğal Ritm Orkestraso, dev konsere hazır. Dev çocuk orkestrasının en önemli özelliği; bildiğimiz enstrümanlarla değil, çöpten toplanan şişe, tabak, kaşık gibi malzemelerle müzik yapıyorlar.

DEV KONSERE HAZIRLIK

Aram Tigran Konservatuarı bünyesinde kurulan Doğal Ritm Orkestrası aylardır çalışmalarını sürdürüyor. Orkestranın bin üyesi ilk kez tüm üyeleriyle Pazar günü konser verecek.  Bugüne kadar daha küçük gruplar halinde konser veren çocuklar bu kez Kayapınar İlçesi'ndeki stadyumda izleyicilerle buluşacaklar.

ORKESTRA NASIL DOĞDU

Doğal ritm orkestrası fikri iki  yıl önce ortaya çıktı. Belediye kentteki çocukların sosyal hayata uyum sağlamaları amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Kentteki kültür sanat merkezlerinden düzenlenen etkinliklerden biri de ritm atölyesi oldu. Atölyeye ilk etapta değişik kesimlerden 50'ye yakın çocuk kabul edildi.

Çocuklara, birlikte çalışma, sorumluluk bilincinin yanısıra çevre duyarlılığı aşılamak amacıyla, atık malzemeler müzik aletine dönüştürüldü. Çöpten toplanan plastik ve cam şişeler, bidonlar, bilgisayar klavyeleri bunlardan sadece birkaçı. Örneğin bir ksilofon için birkaç çam şişe yeterli oldu. Marakas yapmak için evden getirilen bir avuç tahıl plastik şişeye konularak müzik enstrümanı haline getirildi.

Bu aletler hem çocukların hem izleyenlerin ilgisi çekince kısa bir eğitimin ardından çocuklar konser vermeye başladı.

Doğal ritme ilgi artınca, grup büyüme başladı. Sonunda neredeyse her mahallede bir grup kuruldu. Atölyenin eğtimeni Şerko Kanivar da, grupları birleştirerek, bin kişilik  büyük bir orkestraya dönüştürdü.

İKİ SATTE YERLEŞEBİLİYORLAR

Orkestra pazar günkü konser öncesi toplu prova yaptı. Prova için Kayapınar İlçesi'ndeki büyük bir kapalı spor salonu seçildi. Önce orkestranın kullanacağı enstrümanlar salona getirildi. Ardından da orkestranın 2 ile 16 yaşları arasındaki üyeleri otobüslerle salona taşındı. Çocuklar kullandıkları enstrümanlara göre gruplara ayrıldı. Grup sorumluları ellerinde şişe, tabak, marakas yazan dövizlerle çocukları yerlerine yönlendirdiler.   Salona giren çocuklar, enstrümanlarını alarak yerlerine oturdu. Sayı çok olunca yerleşme zaman aldı. Çocukların yerlerini alması yaklaşık iki saat sürdü. Ancak yer ve zaman sıkıntısı nedeniyle orkestranın tamamı  biraraya gelemedi. Hepsi pazar günü buluşacak.

Orkestra şefi Şerko Kanivar da yerini alınca, prova başlıyor. Kanivar’ın komutlarıyla, şişeler, tabaklar, bidonlar çocukların ellerinde müzik aletine dönüştü.  Çocuklar repertuardaki 10 Kürtçe şarkıyı şarkıyı hem çaldı, hem söyledi. İki saatte salona yerleyen çocuklar, konseri bir saatte tamamladı.  Aralarında küçük yaştakilerin de bulunduğu çocuklar, ahengi başarıyla yakaladı.

ÇOCUKLARIN HEYECANI

Orkestranın dikkat çeken enstrümanlarından biri büyük bir karton kutuydu. Kutu davul olarak kullanılıyor. Davulu çalan 12 yaşındaki Deniz Yılmaz, büyük bir heyecanla konseri bekliyor. “Kartondan davul çalıyorum, darbuka çalmasını öğrendim kaşıkla çalıyorum, kendime çok güveniyorum sahneye çıkacağım. Heyecanlı değilim başaracağım.”

Yılmaz ile birlike davul çalan İskender Çiçek, herkesi konsere davet etti. “Davul çalışorum ben de, hocalarımızın getirdiği kartonla çalıyorum. Üç haftadır çalışıyorum. Konsere çıkacak kadar hazır hisediyorum kendimi. Herkesi konserimi izlemeye davet ediyorum.“

ENSTRÜMANLAR ÇÖPTEN

Orkestra şefi Şerko Kanivar’a göre çocukların rahatlıkla yerleşmesi bile büyük başarı: “200 kişi ilk kez katıldı. Özellikle Şengal grubu yeni katıldı. İki provamız daha var.  Daha da düzene girecektir orkestramız. Çok zor oldu ama oturduktan sonra düzene girdi. Yaşları küçük olduğu, çabuk sıkıldıkları için zor oldu. 2 yaşından 16 yaşına kadar var. Oturmaları bile başarıdır. Bu kadar çocuğu birlikte oturtmak bile büyük başarı. Konser günü başarılı olacaklarına inanıyorum.” Kanivar ve arkadaşları enstrümanları bulmak için çok zorlandı. İki kişi kentteki çöplüklerden ve kafelerden şişe topladı.

Toplanan malzemeler temizlendikten sonra kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi