Büyük usta Yaşar Kemal hayata veda etti

Türk edebiyatının usta ismi büyük yazar Yaşar Kemal'i kaybettik. 92 yaşındaki yazarımız uzun süredir İstanbul Üniversitesi'nde tedavi görmekteydi.

Büyük usta Yaşar Kemal hayata veda etti

 Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazarı büyük usta Yaşar Kemal, daha önce kaldırılmış olduğu hastanede hayata gözlerini yumdu. Yaşar Kemal’in vefatı sevenlerini üzüntüye boğdu.

>Büyük usta efsanevi yazar Yaşar Kemal, kalp ritminin bozuk olması ve solunum güçlüğü nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

>Büyük ustanın yaşama veda etmesi sonrası Doktoru açıklama yaptı.

>ORGAN YETMEZLİĞİ                        

>Profesör Doktor Mehmet Akif Karan Gün içinde basına paylaştığımız bilgiler olduğunu belirterek; “Her gün bilgi veriyorduk, Yaşar Kemal’in organ yetmezliği vardı ve üstüne bir de bozucu faktörlerin eklenmesiyle beraber, akciğer, kalp ve diğer organların da etkilenmesiyle ortaya böyle bir durum çıktı. Yapay solunum desteği veriyorduk, yarım saat önce kendisini kaybettik” diye konuştu.

>2014 yılının Kasım ayında Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen ve kendisine 'fahri doktora' unvanı verilecek törene sağlık sorunları yüzünden katılmayan büyük ustanın göndermiş olduğu mesaj adeta bizlere bırakılan bir vasiyet idi.

>Efsanevi yazar, büyük usta Yaşar Kemal şöyle konuşmuştu;

>"Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin.

>YOKSULLUK BÜTÜN İNSANLIĞIN UTANCIDIR

>Benim kitaplarımı okuyanlar bilsin ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir.

>Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar"

>YAŞAR KEMAL KİMDİR?

>Yaşar Kemal Kürt kökenli Türk romancı, senaryo ve hikaye yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

>Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

>

Kaynak: Diyarbakır Söz