Çözüm sürecine ilişkin ASDER-ASSAM Raporu

ASDER Başkanı Tarhan: "Güneydoğu'daki insanlarımızın aidiyet duygularını arttırmamız çok önemli. Bu aidiyet duygularını arttırmamız için bazı psikolojik jestler vardır. Bu jestlerden biri de Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın 17 yıldıza çıkarılması"

Çözüm sürecine ilişkin ASDER-ASSAM Raporu

DİYARBAKIR-Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) ile Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASSAM) üyeleri tarafından 7 ilde yapılan çalışmanın ardından hazırlanan "Çözüm Sürecinin Ulaştığı Aşamada ASDER-ASSAM" raporu sonuçları paylaşıldı.

Üsküdar Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan ASSAM Başkanı Adnan Tanrıverdi, araştırmayı Hakkari, Van, Şırnak, Mardin, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yaptıklarını anlattı.

Rapora göre bazı il ve ilçelerdeki emniyet güçlerinin nitelik ve nicelik olarak takviye edilmesi bunun yanı sıra örgüt elemanlarının dağdan indirilmesi için af müessesinin işletilmesi gerektiği vurgulandı.

Örgüt kadrolarında görev yapanların devlet tarafından teşvik kapsamına alınacak ekonomik oluşumlarda çalışmaları için imkan sağlanması gerektiğini belirten Tanrıverdi, sürecin başarısı için yapılan ve yapılabileceklerin halka anlatılması, çözüm sürecine halkın katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Tanrıverdi, "Devlet tarafından sağlanan kazanımların örgütün dağ ve şehir kadroları tarafından üstlenilerek, halkın baskı altında alınmasının önlenmesi için sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları ve kanaat önderleri de devlet tarafından çözüm sürecinde muhatap olarak alınmalı" dedi.

Bölge insanının değerlerini özümsemiş kamu görevlilerinin yetiştirilmesi, ekonomik imkanların arttırılması, küçük ölçekli sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi konularına değinen Tanrıverdi, "Çözüm süreci ülkemizin batısı tarafından da benimsenmeli, üniversitelerimiz, eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, mülki ve mahalli idare birimleri, cemaatler, kanaat önderleri, fikir kulüpleri, sanat dünyamız, basın ve yayın kuruluşlarımız, genel seferberlik ilan ederek,  yapacakları seminer, panel, sempozyum, toplantı ve gösteri gibi açık/kapalı alan faaliyetleri ile hükümetimizin doğru yoldaki girişimini desteklemelidir" diye konuştu.

"GECİKMEDEN İSTİFADE ETMEK İSTEYENLER VAR"

ASDER Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan da Türkiye'de bir el sıkışma dönemine girildiğini aktarak "Güneydoğu'da ciddi bir beklenti oluştu. Bu beklenti 6 ay içerisinde yani seçime kadar hayal kırıklığı ile biterse Türkiye'de gecikmeden istifade etmek isteyenler var" dedi. Bu nedenle en kötü anlaşmanın belirsizlikten daha iyi olduğunu dile getiren Tarhan, bu konuda hızlı karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarhan, şunları kaydetti: "Oradaki vatandaşların eşit vatandaşlık konusundaki taleplerinin büyük çoğunluğu karşılandı. Ama anayasal değişikliklere ihtiyaç var. Şu söyleniyor. Anayasadan Türk kelimesi çıkarılmak isteniyor deniyor. Aslında bizim sunduğumuz raporda anayasadan Türk kelimesi çıkarılmıyor. Türk kelimesinin şovenist söylemi değiştiriliyor. Raporda bunun üzerinde duruldu. Burada Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendilerini açıkça ifade edebilecekleri üzerinde durulması gerekiyor."

Güneydoğu'daki insanların aidiyet duygularını arttırmanın çok önem olduğuna işaret eden Tarhan, "Bu aidiyet duygularını arttırmamız için bazı psikolojik jestler vardır. Bu jestlerden biri de Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın 17 yıldıza çıkarılması. Selahaddin Eyyubi Hanedanlığı'nın ifade edilebilecek 17. yıldızın koyulması ve bunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ifade edilmesi güneydoğudaki insanların aidiyet duygularını arttıracaktır. Süreç konusundaki samimiyeti hızlandıracaktır" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz