Görüş Bildir

'Derhal silahlar susmalı'

Çözüm süreci kapsamında hükümetin devreye soktuğu 63 kişilik 'Akil İnsanlar' heyetinden, çözüm sürecini değerlendirmek üzere 10 kişi bir araya geldi. Grup adına açıklama yapan Ali Bayramoğlu "Derhal silahlar susmalı" dedi.

'Derhal silahlar susmalı'

'Akil İnsanlar' heyetinde yer alan  10 kişi Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın çağrısıyla toplandı. Grup adına açıklama yapan Bayramoğlu "Derhal silahlar susmalı" dedi.

İstanbul'da Arnavutköy semtinde bir balık restoranında bir araya gelen grup toplantının ardından basına bir açıklama yaptı. Toplantıya yaklaşık 30 kişi davet edilmişti.

Grup adına konuşan Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu "Biz akil insanları temsil etmiyoruz sadece daha önce akil insanlar içinde yer almış bir grubuz. Bu çatışma ortamında hızlı hareket etme açısından bir araya geldik. Derhal silahlar susmalı, çatışmasızlığa dönülmeli. Siyasetin hareket alanını daraltıcı önerilerden kaçınlılmalı... Bizi yönelik kimi beklentileri yerine getirmek için bu adamı attık. Adım karşılık görürse yen bir adım atarız.  Bu gerginlik, çatışma ve ölümler devam ederse bizim dışımızdaki insanlar da bu tip girişimlerde bulunacaktır. Muhtemelen gerekirse adım atarız" şeklinde konuştu.

SİLAHLARIN SUSMASINI İSTİYORUZ

Çözüm sürecinin bitip bitmediği ile ilgili bir soru üzerine ise Bayramoğlu şöyle dedi: “Aramızda çok farklı eğilimler var ama ortak fikir olarak çözüm sürecinin bitmemiş olduğunu umut ediyoruz. Her anlamda ve istikametle demokratik ve siyasi alanı daraltacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Diyalog ortamı oluşturmalı ve diyalog kurulmalıdır. Bu bir akiller heyetinin genel toplantısı değil. Metinde de olduğu gibi bir grup insanın bir araya gelerek aldıkları bir inisiyatif. Burada çağırmama, dışlamadan çok hızlı hareket etmek için kurduğumuz hızlı bir grup. Katılmak isteyenler katılacaktır. Dikkat ettiğimiz tek husus milletvekilleri olan arkadaşlarımızı çağırmadık. Bir dönem akil görevi yapmış bir grup inisiyatif alan insanız. "

Toplantıya  Bayramoğlu, İnanır, gazeteci Oral Çalışlar, Akademisyen Vahap coşkun, 78’liler Vakfı Başkanı Celaleddin Can, hukukçu Kezban Hatemi, Tarık Çelenk, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu 10 kişi katıldı.

KATILIM NEDEN DÜŞÜK OLDU

Yaptıkları toplantının akiller heyetinin genel bir toplantısı değil, akiller heyetinden bir grup insanın bir araya gelerek, aldıkları bir inisiyatif olarak nitelenmesi gerektiğini söyleyen Gazeteci Ali Bayramoğlu,  katılımın düşük olmasının nedenini de hızlı hareket etmek olarak açıkladı. Bayramoğlu ayrıca milletvekili seçilen akil insanların özellikle toplantıya çağırılmadığını da sözlerine ekledi. Kendilerinin bütün akiller grubunu temsil etmediğini söyleyen Bayramoğlu, "Bir dönem akil insan görevi yapmış, bir grup insanı ve inisiyatifi temsil ediyoruz" diye konuştu.

GEREKİRSE YENİ KARARLAR ALIRIZ

"Başbakanla bir görüşme olacak mı" şeklindeki bir soruya yanıt veren Bayramoğlu, "Şu anda bir duyuru yaparak demokratik sorumluluğumuzu ve bize yönelik kimi beklentileri dile getirmek için bu adımı attık. Gelişmeler bize yeni kararlar almamızı gerektirirse, alırız. Ama şuanda herhangi bir plan içinde değiliz" dedi.

YENİ ADIMLAR ATABİLİRİZ

Çatışmaların sürmesi halinde toplantıların devam etme ihtimalinin olduğunu söyleyen Ali Bayramoğlu, " Bu çatışmalar ve ölümler devam ederse, bizler ve bizim dışımızdaki bir çok insan bu tip adımlar atacak" diye konuştu.

SÜRECİN BİTMEMİŞ OLDUĞUNU UMUYORUZ

Barış sürecinin bitip bitmediği sorusuna da Bayramoğlu," Bitmemiş olduğunu umuyoruz. Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz" yanıtını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi